CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ne zárják be a Csepel Galériát! Magyar művészek döbbenete és tiltakozása

2011. november 26. 14:33 - Szerkesztő73

A Magyar Festők Társasága november 26-án, szombaton Csepel polgármesterének és képviselő-testületének címezve nyílt levelet tett közzé az artportal.hu képzőművészeti hírportálon.  

Az aláírók a november 21-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen a fideszes többség által  meghozott, a csepeli művelődési és kulturális intézményhálózatot szétziláló, a Galériát megszüntető döntés ellen emelik fel szavukat, és kérik a határozat visszavonását. A levelet szó szerint közöljük:

Csepel Polgármesterének és Képviselő-testületének 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, a Magyar Festők Társasága tagsága és elnöksége döbbenten fogadta a Csepel Galéria és Művészetek Háza „jogutód nélküli” 2012. január 1-gyel történő, előzetes konzultáció, egyeztetés, megbeszélés nélküli megszüntetésének hírét.

A döbbenet oka, hogy

a 41 éve fennálló Csepel Galéria és Művészetek Háza Csepelen belül a helyi képző- és iparművészeti élet központja, a Csepeli Művészek Egyesületének törzshelye és rendszeres kiállítóhelye. Ennek elvesztése jelentősen visszaveti a helyi öntevékeny művészeti életet. A Csepel Galéria és Művészetek Háza elvesztésével a csepeli civil művelődés elveszítheti azt a pozíciót, amit az elmúlt évtizedekben elért.

a Csepel Galéria és Művészetek Háza jelenlegi épületét néhány éve részben Európai Uniós támogatás segítségével hozta létre az Önkormányzat, rendkívül szakszerűen kiépítve a képző- és iparművészeti tárlatok céljára és irodalmi, zenei műsorok megrendezésére. Ezt akkor a művelődésre fordított figyelem általános győzelmeként ünnepeltük. E célszerűen kialakított épület átalakítása bármi más célra rendkívüli pazarlás. Ugyanakkor az úniós szabály (5 évig csak kulturális célra használható az épület) be nem tartása jelentős bírsággal jár, aminek a terhét adott esetben végül is a helyi lakosság fizeti meg. A kár hármas lenne: 1. elvész a Csepel Galéria és Művészetek Háza, 2. nagy költséggel jár az átalakítás, 3. bírságot kell fizetni.

a Csepel Galéria és Művészetek Háza vezetésének kérésére a Magyar Festők Társasága (országos hatókörű egyesület, a szakma legnagyobb szervezete) évek óta részt vesz az éves program kialakításában, abból a célból, hogy a kiállítóhely kiváló adottságainak megfelelően elnyerje azt a rangot, megbecsültséget és ismertséget a többi fővárosi kiállítóhely között, ami megilleti és amit a művelődés iránt érdeklődő csepeli közönség megérdemel. Az ezirányú törekvését a Magyar Festők Társasága rangos, nemzetközi hírű magyar képző- és iparművészek alkotásainak bemutatásával, valamint országos jelentőségű, tematikus csoportos kiállítások megrendezésével sikerrel folytatta. 2010-re a Csepel Galéria és Művészetek Háza nem csupán országos, de nemzetközi hírű kiállítóhellyé avanzsált. A következő évekre már nemzetközi cserekiállítások gondolata foglalkoztatta. Úgy gondoljuk, hogy ezek az eredmények a csepeli Önkormányzatnak és Csepel lakosságának is a sikerei, melyek a folytatás és kiteljesítés helyett a megszüntetéssel elenyésznek.

Mindezekre tekintettel kérjük a Csepel Galéria és Művészetek Háza megszüntetésére irányuló határozat visszavonását.

Budapest, 2011. november 23.

A Magyar Festők Társasága tagsága és elnöksége nevében Kováts Albert elnök

Kováts Albert

Forrás: artportal.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr673413161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása