CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elsötétítés és tájékoztatás Csepelen

2011. november 30. 14:27 - CSú-admin

A XXI. kerületi fideszes városvezetők 2010. októberében első intézkedésükként megszüntették a 62. évfolyamát jegyző Csepel újságot; 2011. januárjában fideszes pártközlönnyé alakították át az önkormányzat csepel.hu hírportálját; 2011. novemberében megszüntették a 18 éve működő Csepp TV  műsorát. Elsötétült a képernyőn a helyi televízió helye. Ebben a sötétségben hallatja hangját olvasónk, VOX, és elmondja, hogy véleménye szerint milyen tájékoztatásra számíthatnak a csepeliek? VOX ezt írja:

 

Az önkormányzat 2010-ben megválasztott vezetése – mint várható volt –, új alapokra helyezte az önkormányzat tájékoztató munkáját. Már az alakuló ülésen megszüntette a 65 éves múlttal rendelkező, a csepeliek döntő többsége által olvasott Csepel újságot, később átalakította a csepel.hu c. önkormányzati honlapot, végül legutóbbi testületi ülésén a 18 éve működő CSEPP-TV Kft. televíziós műsorszolgáltatását állította le. Ez utóbbi döntés azért is egyedülálló, mert a Fővárosi Önkormányzat éppen november 30-i ülésén „lehel újra lelket” saját televíziójába. Idézek a fővárosi előterjesztésből:  „A városvezetés kiemelten fontos feladatának tekinti a fővárosi lakosság folyamatos tájékoztatását a helyi közügyekkel, közszolgáltatásokkal kapcsolatban, így szándékában áll az önként vállalt feladatait ezzel a tevékenységgel kibővíteni,…”. Két dologra hívom fel az olvasó figyelmét: a Főváros vezetése „fontos feladatának tekinti” a lakosság folyamatos tájékoztatását, illetve, hogy az eddigi önként vállalt feladatait – ebben a gazdasági helyzetben is –, bővíti a „televíziós tevékenységgel”. Micsoda különbség! Nem szeretem Tarlóst, de ebben a kérdésben, legalább „városban gondolkodik”, míg Németh Szilárd csak pénzben és centralizációban, a tájékoztatás visszaszorításában, illetve maga alá rendelésében látja a jövőt.
 
A jövőt, amelyet csak a Fidesz szemüvegén keresztül kíván láttatni velünk. Ezt bizonyítja, hogy az új honlapra „felkerült” a csepel.info c. fideszes hírblog, „útjára indult” a Csepeli Hírmondó c. havi lap, amely „jövőre kéthetente jelenik majd meg”. Szerintem a következő önkormányzati választás előtti évben majd „találnak” néhány tízmilliót /bár most is van!/ a hetenkénti megjelentetéshez is. A Csepeli Hírmondó 2014-ig, a lakosság tájékoztatásának legfontosabb eszköze lesz tehát, mert az internetes kommunikáció tervezett fejlesztése még nem fog eljutni a csepeliek döntő többségéhez, nem lesz elegendő az újabb fülkeforradalmi kétharmadhoz. A lakosság „forradalmi felvilágosítását” szolgáló politikai kiadványok pedig – bár a rájuk fordított összegeket a „közbeszerzési határ alatt” tartják!?? –, de mégis csak sokba kerülnek, s választók előbb utóbb felteszik a kérdést: erre van pénzetek, szociális segélyre meg nincs? Azonban fogunk-e tájékozódni a Csepeli Hírmondóból a bennünket körülvevő valóságról? A valóságról, írom, s nem a Fidesz valóságáról. A tavaly év végén elindult havi lap eddigi számai nem sok jóval „kecsegtetnek” bennünket.
 
Mint sok kérdéshez, ehhez sem nagyon értek. Viszont rendszeresen olvastam a Csepel újságot, s olvasom a Csepeli Hírmondót. Már a lap fejlécében, a cím alatt, a lap jellegét, a kiadó és szerkesztőség szándékát jelző, meghatározó mondatok is sokat „mondanak” az olvasónak. A megszűntetett Csepel újságnál a cím alatt „A kerület közéleti lapja”, a Csepeli Hírmondó – nál pedig „A XXI. kerületi Önkormányzat lapja” olvasható. Bár számomra és remélem sokak számára már ez is sokat „mond”, de ettől még lehetne jó újság a Csepeli Hírmondó. Lehetne, ha pl. „visszaadná” egy kicsit legalább a testületi üléseken történteket, a vita fontosabb mozzanatait, ha rendszeresen megkérdeznék az ellenzéket, hogy mi a véleményük egy-egy kérdésről. Vagy a tisztségviselők állításainak időnként utána járnának, s nem fogadnának el tényként valótlanságokat, félrevezető, politikai célú megjegyzéseket. Hogy példát, példákat is „mondjak”? Akkor „nézzük” a Csepeli Hírmondó II. évfolyam 11., legutóbbi számában olvasottakat:
 
1) „…a korábbi szocialista önkormányzat  vezetőinek kiutalt jutalmak összegéből csaknem két éven át lehetne működtetni a CSMK-t.” Utána néztem. Az állítás nem igaz! Az újságíró miért nem nézett utána?
 
2) „…a csak antennával fogható régi típusú földfelszíni televíziós műsorsugárzás megszűnik” A CSEPP-TV Kft által sugárzott műsor nem csak antennával volt fogható, tehát akik kábelen nézték a műsort – és ők voltak döntő többségben –, azok sem nézhetik már, mert NINCS MIT NÉZNI! A testületi ülés óta NINCS MŰSOR! Az újságíró meg csak leírja, amit a tisztségviselő mondott. Pedig Ő is az újságot kiadó CSEPP-TV Kft alkalmazottja. De lehet, hogy „másnak dolgozik”?
 
Tudom, a Fidesz helyi potentátjai minderre azt mondanák, hogy a Csepel újság jobb volt? Jobb! De nem ez a lényeg! Ők azt mondták, hogy jobban fogják csinálni! Nem csinálják jobban, sőt…! Nem hiszem tehát, hogy januártól – amikortól kéthetente jelenik meg a Csepeli Hírmondó –, többet fogunk tudni az Önkormányzatról vagy például a kerület közéletéről, a csepeli vállaltok életéről, gondjairól, a csepelieket foglalkoztató kérdésekről.
 
Mégis hagy hívjam fel – egyben felelősségükre hivatkozva –, a lap szerkesztőjének, újságíróinak figyelmét a világhírű Pulitzer Józsefre, akinek emlékére – végakaratának megfelelően –, Amerikában minden évben kiadják a legnagyobb újságírói elismerést, a  Pulitzer-díjat. Ő írta:
 
„Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga.”
 
VOX
 
 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr863426037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0123456ggg 2011.11.30. 17:15:52

a tájékoztatás bekebelezése több településen megfigyelhető. ahol már megvalósult, ott csak a helyi vitézek fényezése folyik. unalomig püfölik a hallgatókba (olvasókba, nézőkbe) a propagandát. ők azt hiszik, hogy a valóság a propagandával megmásítható.

niagara 2011.12.03. 20:05:22

Ady lakótelepen élek. A régi vezetés épített nekünk egy közösségi házat, a Fidesz most azt is elveszi. Nincs már program, nem tudjuk hova vinni a gyerekeket. Azt beszélik nyugdíjas ellátás lesz ott, mert kell a pénz. Miért kell ezt is tönkre tenni? Olyan jó volt, hogy szervezett foglalkozások voltak. Nem lehetne ezt megakadályozni, hogy az legyen aminek szánták?

CSú-admin 2011.12.03. 23:23:54

@niagara: Van megoldás, több is. Az első azonban mindenek előtt az, hogy a környék lakói hallassák a hangjukat írásban és szóban is. Például a csepelujsag45@gmail.com címre írjátok meg a részleteket arról, amit tudtok. Hamarosan, december 8-án, csütörtökön 17 órakor a Királyerdei Művelődési Házban, a volt Ridegben önkormányzati közmeghallgatás lesz. Vegyenek részt rajta az Adysok is. A Nyilvánosan elmondottaknak és a válasznak mindenek ellenére még ma is lehet hatása
süti beállítások módosítása