CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A beton a Fidesz-hatalom új jelképe

2014. április 19. 03:45 - csú

Szabadság téri-1.PNGAz építészmérnöki végzettségű Takács József László volt a „bontásvezető" a Szabadság téren. Elmondása szerint kezdetben kicsit akadozott a munka, negyven percbe is beletelt a kordon eltüntetése. Mára szépen összeszoktak, huszonöt perc körül végeznek. A tiltakozók kilencedszer szedték szét a kordont.

Mértük az időt, és tényleg: a demonstrálóknak pontosan ennyi időre volt szükségük ahhoz, hogy megtisztítsák a terepet a készülő megszállási emlékmű körül. Több szervező, Magyar Fruzsina és Zoltai Andrea a nap folyamán ügyvéd kíséretében szerette volna megnézni az építési engedélyt, a tervrajzokat és az emlékművel kapcsolatos egyéb iratokat. A „hivatalban" azonban kiderült számukra, hogy ehhez előbb ügyfélként be kell jelentkezniük – és akkor is csupán az építési határozatot kaphatják meg.

Péntek délután immár kilencedszer gyűltek össze a tiltakozók a Szabadság téren, ahol amúgy a reggeli órákban már betonozást végeztek. Felszólalásában erre utalt a szocialista Lendvai Ildikó. Szerinte a hatalomnak új jelképe van: a beton. Szimbolizálja, hogy a hatalom szeretné bebetonozni magát. Ahogyan a Szabadság téri építkezés során a munkások tették, a kormány is speciális anyagot használ, hogy a beton minél gyorsabban megkössön.

Szabadság téri-2.PNGUtoljára Sztálinváros építésekor volt ilyen jelképünk – mondta Lendvai Ildikó, aki nevet nem említve kitért az LMP-s Schiffer András egyik nagy vitát kiváltó nyilatkozatára is. Nem hisztizünk, hanem minden lehetséges ponton szót emelünk a „beton" ellen – jelentette ki az MSZP-s politikus. Lendvai szerint a Szabadság téri emlékmű sokaknak rossz, de különösebben senkinek nem javítja a helyzetét. A kormánynak azért van rá szüksége, hogy üzenjen: „Ennek a hatalomnak mindent szabad".

Bauer Tamás (DK) úgy vélte, hogy az emlékmű szerves része az orbáni rendszernek. Némelyik fideszes politikus már elismerte, hogy magyarokat is felelősség terhel 1944-ért, de Orbán Viktortól ilyet még nem lehetett hallani – állapította meg Bauer. A liberális Popper Gábor arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező négy év a félelem időszaka lehet, Pusztai Erzsébet (MoMa) pedig arra, hogy szeretet nélkül a hatalom zsarnoksággá lesz. Beszédet nem mondott, de az Együtt-PM képviseletében Szigetvári Viktor is jelen volt.

A szervezők a rendőrségtől azt a tájékoztatást kapták, hogy az építkezés a húsvéti ünnepek miatt jövő hét kedden folytatódik. Ha valóban így lesz, a tüntetők is csak akkor jelennek meg újra a téren. Kedden délután öt órától „fakultatív programot" tartanak majd, de arról, hogy ez pontosan mit jelent, nem árultak el részleteket.

Forrás: nol.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr676051680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása