CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tényekkel bizonyítjuk: volt tisztességes csepeli tájékoztatás

2014. szeptember 03. 05:52 - csú

varazslo.pngSúlyos vádak érik mostanában a Csepeli Hírmondó tulajdonosát, kiadóját és szerkesztőségét. A szerintem jogos kritikára az adott okot, hogy mára a lapból önkormányzati pénzből fenntartott fideszes pártlap lett, amely tulajdonosát és csakis a tulajdonosát, nem pedig a csepelieket szolgálja. Különösen élesen vetődött ez fel a közelgő önkormányzati választások miatt, hiszen a választásokon részt venni szándékozó pártok, civil szervezetek, független jelöltek, de maguk a csepeliek is joggal várták, várják el a közpénzből fenntartott laptól a tisztességes tájékoztatást. Eddig korrekt tájékoztatást nem csak ellenkezőjét kapták, s mivel a lap szerkesztősége csak fizetett hirdetés formájában kíván az ellenzéknek teret adni, nem számíthatnak a későbbiekben sem változásra.

Többször bíráltam magam is a lapot, most azonban konkrétan is utánanéztem az önkormányzat fideszes vezetése által, 2010. október 12-én megszüntetett Csepel újság akkori szerkesztősége az önkormányzati választási időszakban megjelent számaiban milyen lehetőségeket biztosított az ellenzéknek.

A 2010. augusztus 13-október 1. között megjelent hat számot tekintettem át. Azon kívül, hogy a szerkesztőség minden, a választással kapcsolatos jogi feltételről, határidőről, és a lapban való megjelenés feltételeiről teljes részletességgel tájékoztatott, folyamatosan bemutatta a  pártok jelöltjeit (az aláírások gyűjtése előtt és után egyaránt), érdekes számok jöttek ki.

A fentiekben jelzett időszakban az ellenzéki pártok, civil mozgalmak (Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, MDF, Civil Mozgalom, Munkáspárt, Új Pólus), illetve a független jelöltek által szervezett 35 eseményről (sajtótájékoztató, politikai, kulturális rendezvény, a polgármester-jelöltek és az önkormányzati képviselő-jelöltek bemutatása, választási programok ismertetése, lakossági fórum, stb) adott ingyenes tájékoztatást, gyakorlatilag egyenlő arányban. Az utolsó két számban ezek jelentős része egész oldalas formátumban jelent meg.

Ennél jóval kevesebb fizetett politikai hirdetést adtak fel a pártok. A hét, többnyire egész oldalas fizetett politikai hirdetésből hat a Fidesz, egy az LMP csepeli szervezetéhez köthető.

A számok magukért beszélnek. A két lap össze sem hasonlítható. A Csepel újság a kerület közéleti lapjaként működött, míg a Csepeli Hírmondó az önkormányzat lapjaként eddig csak kritikát írt, rendőrségi híreket, kormánypárti politikusi véleményeket jelentetett meg, pártközleményeket adott közre a baloldali ellenzékről. Rendezvényeikről sem tájékoztatják a csepeli lakosságot. Közleményeiket nem teszik közzé, nyílt leveleikre nem válaszolnak.

Csu-fejl-utolso-b.jpgA Fidesz-KDNP 2010-ben győztes csapata, Németh Szilárd polgármester irányításával, az első, alakuló képviselő-testületi ülésén, 2010. október 12-én, október 15-i határidővel megszüntette a Csepel újságot. Itt a vége…?

Csu-2.JPG

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr746657695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása