CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Durvul a helyzet, a csepeli fideszes vezetés bizonytalannak érzi a sorsát

2014. szeptember 21. 05:52 - csú

"Érzi a bukását a Fidesz?" - teszi fel a kérdést Kovács András, az Origo hírportál munkatársa, aki az önkormányzati választás előtt három héttel a csepeli kampányról írt cikket Vörös Csepelen vezetik a harcot címmel. Az írást - véleményünk mellőzésével - változtatás nélkül közöljük.

000-2 Borbély-Németh_2.pngKéshegyig menő küzdelem zajlik Budapest XXI. kerületben a polgármesteri cím és a közgyűlési többség megszerzéséért. Csepelen a 2009-es kettős gyilkosság óta meglehetősen feszült a politikai hangulat. Idén az országgyűlési voksoláson a baloldal, míg az EP-választáson a jobboldal ünnepelhetett. Könnyen előfordulhat, hogy október 12-én egyetlen szavazaton múlik majd a győzelem a baloldali fellegvárban.

Nem véletlenül az egykori munkásmozgalmi dal jut az eszünkbe, ha a csepeli politikai viszonyokat próbáljuk jellemezni szűk egy hónappal az önkormányzati választási előtt. „Vörös Csepel, vezesd a harcot, kenyeret, munkát!” – szólt az egyik versszak befejező része a Vörös Csepel című munkásmozgalmi indulóban. Budapest XXI. kerületében 1994 után úgy tűnt, a baloldal hosszú évtizedekre stabilizálhatja a pozícióját, még az őszödi beszéd miatt kirobbant botrány sem tudta megingatni a kerület szocialista vezetését.

A fordulópont 2009. január 7-én történt, amikor Deme Gábor lelőtte Takács Józsefet, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola intézményvezetőjét, MSZP-s képviselőt és Papp László tanárt. A meglehetősen szövevényes ügy a mélybe taszította a szocialistákat, akik számára komoly figyelmeztetés lehetett, hogy a Takács helyére kiírt időközi választást nagyon simán nyerte a Fidesz, amelynek korábban nem sok babér termett Csepelen. 2010-ben a kormánypártok viszonylag simán szerezték meg a kerület vezetését a szétzilálódott MSZP-sektől.

Az elmúlt évek sem teltek nyugalomban az egykori baloldali fellegvárban, büntetőfeljelentések, rágalmazások, korrupciós leleplezések és pártszakadások jellemezték a helyi politikai életet. Éppen emiatt sokan biztosra vették, hogy Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentő biztosa magabiztosan megnyeri a tavaszi parlamenti választásokat. Ezzel szemben Németh veszített, a baloldali összefogás a listás szavazatok 37,13, a Fidesz-KDNP pedig 34,07 százalékát szerezte meg. Májusban viszont fordult a kocka: a Fidesz simán győzött a megosztott baloldallal szemben, akik együttesen is kevesebb voksot kaptak, mint a kormánypárt.

Tavasszal a baloldalnak sikerült nyernie az önkormányzati választáson, majd az európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP végzett az élen, ráadásul, ha a baloldali erőkre adott voksokat összeadjuk, akkor is a kormánypártok végeztek volna az első helyen – kezdte értékelését a politikai helyzetről Ábel Attila, csepeli alpolgármester. A politikus az Origónak elmondta, hogy a mögöttünk hagyott két választás alapján az önkormányzati választás eredménye valahol a kettő között lesz, így nagyon éles küzdelemre kell számítani. Éppen emiatt ennyire éles a kampány Budapest XXI. kerületében – vélekedett a politikus.

Ábel sapkában Te Szedd_2.PNGA fideszes alpolgármester szerint a kiélezett helyzet ellenére a baloldal semmilyen értékelhető mondanivalóval nem rendelkezik, csupán annyit állítanak, hogy ami az elmúlt négy évben történt az rombolás és pusztítás volt. Ábel azt is elmondta, hogy Horváth Gyula, a DK csepeli polgármesterjelöltje 2002 és 2010 között a városrész alpolgármestere volt, valamint fővárosi MSZP-s képviselő is. Tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy a csepeli kórházat bezárták. Akkor egyebek között azzal érvelt, hogy túlságosan jó a szülészeti osztály – tette hozzá. Felidézte azt is, hogy bár Horváth a Jahn Ferenc kórházzal való összevonást ugyan nem szavazta meg, de a vitán azzal érvelt, hogy Csepel egy mikroközösség, és kerület egészségügye csak fejlődhet ezzel a döntéssel.

Érzi a bukását a Fidesz?
Nagy tétje van az október 12-i önkormányzati választásnak, mivel az emberek most a közvetlenül őket érintő ügyekről hozhatnak döntést, különösen igaz ez Csepelre – erről már Horváth Gyula beszélt portálunknak. A DK kerületi polgármesterjelöltje, aki mögött felsorakozott a teljes baloldal arról is beszélt, hogy az itteni fideszes vezetés bizonytalannak érzi a helyzetét, ezért nem riadnak vissza a negatív kampány erőteljes alkalmazásától sem, mivel nincsenek olyan eredményeik az elmúlt négy évből, amire büszkék lehetnek. Rágalmazás miatt egyébként már büntetőfeljelentést is tett, mivel a kormánypártok többször is bűnszövetkezetnek titulálták a baloldali pártokat – tette hozzá.

Horváth Gyuszi Egyenes beszéd.PNGHorváth  Gyula rendkívül bonyolultnak nevezte a helyzetet, mivel egy ilyen környezetben nem tehetik meg, hogy minden egyes igaztalan állítást a levegőben hagynak, ezért is tűnik úgy, hogy nagyon eldurvult a helyzet. A DK-s jelölt bízik benne, hogy a következő hetekben nem fog még jobban elmérgesedni a helyzet, de például a múlt szombaton majdnem tettlegesség alakult ki, mivel a Fidesz-KDNP elfoglalta a baloldali pártok korábbi kitelepülési helyét a rendelő előtt. Úgy látja, ahol szervezettséggel nem tudják a kormánypártok fölvenni a versenyt, ott az erőszakhoz nyúlnak. Ennek kapcsán Ábel annyit jegyzet meg, hogy senkinek sincsen fix kitelepülési helye a kerületben, érkezési sorrendben kampányolhatnak az adott közterületen a pártok.

Horváth annak kapcsán, hogy tevékenyen hozzájárult a csepeli kórház bezárásához elmondta, 2003-ban egyedüliként a fővárosi baloldali frakcióból nem szavazta meg az előterjesztést. Akkor azzal érvelt, hogy az intézményt nem lehet anyagilag fenntartani és tartja azt az állítását, hogy a szülészeti osztály túlságosan jól volt felszerelve, ahhoz képest, hogy naponta kevesebb, mint egy szülést vezettek le. Ezzel a lépéssel nagyon sok pénzt takarított meg a főváros, ráadásul a mostani ciklusban Budapest az összes kórházáról lemondott az állam javára, amit Németh Szilárd és Borbély Lénárd is támogatott.

Ábel Attila szerint a baloldal azzal, hogy Szenteczky Jánost, a csepeli MSZP elnökét a közös lista második helyére tette, egyértelmű üzenetet küldött, hogy győzelmük esetén ő lesz a gazdasági és pénzügyekért felelős alpolgármester. Elmondta, hogy Szenteczky ellen több büntetőeljárás is indult, és van olyan feljelentés, amely még folyamatban van. Ábel úgy látja, hogy a korrupciós ügyeket nagyon ügyesen lepapírozták, nagyon nehéz ezeken jogilag fogást találni: Szenteczkyt legfeljebb kisebb ügyek miatt fogják elítélni, ahogy annak idején Al Caponét.

A politikus arról is beszélt, hogy a baloldal általuk korábban előkészített tervek megvalósítása miatt is támadja a kormánypártokat. Példaként hozta föl a Szent Imre tér átalakítását, ahol olyan elkorhadt fákat vágtak ki, amely egy 2005-ös Horváth által is elfogadott átalakításban is szerepelt. Szólt arról is, hogy ezek a fák elkorhadtak, ezért eleve veszélyesek voltak, amit dokumentumokkal is igazolni tudnak. Összességében Ábel bízik benne, hogy a kampány nem fog a tettlegességig fajulni, mert abban egyik fél sem érdekelt. Elmondta még, hogy egyértelműen a győzelemben bíznak, hiszen az elmúlt négy évben minden olyan fejlesztést meg tudtak valósítani, amit a baloldal 16 éves kormányzása alatt csak ígérgetett.

Nem volt szó revíziós emlékműről
A DK-s jelölt a Szent Imre tér átalakítása kapcsán elmondta, hogy azt hosszú évek óta tervezték, de ez teljesen természetes egy uniós projekt esetében. Kiemelte, hogy az általuk benyújtott terveken nem szerepelt a közterületen felállított revíziós emlékmű terve, amit élesen elleneznek. A téren élő fákat vágtak ki, feldúlták a játszóteret, a bokrokat, amire semmi szükség sem volt – tette hozzá.

Az Ipsos legfrissebb kutatása szerint Budapesten jelenleg nagyjából a választópolgárok egyharmada támogatja a Fideszt, egynegyede a baloldali pártokat (többségében az MSZP-t), egy-egytizede pedig a Jobbikot és az LMP-t. Bár az intézet Csepelre vonatkozóan nem készített külön felmérést, de annyit meg lehet állapítani, hogy az idei két választás alapján, és ilyen fővárosi támogatottsági adatok mellett a XXI. kerületben pár szavazaton is múlhat a győztes kiléte.

Forrás: ORIGO.HU

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr796715875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása