CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Eltűnt egy szerkesztő a csepeli szócsőnél, de nincs kegyelem: folytatják a sikerpropagandát

2014. november 24. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük!

Kidobol-2_18.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó november 20-án megjelent 24. számából: 

Egy hónap szünet után jelent meg az önkormányzat lapja. Azt gondoltuk, az új polgármester változtat valamit a lap szerkezetén, tartalmán, stílusán, vagy csak komolyabban kezeli a nyilvánosság kérdését. Semmi nem történt, ha csak az nem, hogy a lap impresszumából eltűnt Czapp József újságíró neve. Semmi magyarázkodás, tájékoztatás arról, hogy mi történt. Igaz, Légrádi Gáborról sem írtak semmit, miután az újság idei 14. számában kikerült a neve az impresszumból. Talán mindketten rossz lóra tettek? Vagy máig nem tudjuk,  honnan és miért jött a választási kampány időszakában a „párt ökle”, (korponai péter) úr, s hol, melyik fideszes pártlapban folytatja „független”, a „baloldalt féltő” áldásos tevékenységét.

Egyébként minden maradt a régiben:

 Folytatódik a sikerpropaganda. A lapnak változatlanul semmi köze a kerületben élő emberek valós helyzetéhez, mindennapi gondjaihoz, az önkormányzat, illetve egyes intézményei életén túl történő eseményekhez, illetve azok valós bemutatásához, a társadalmat feszítő kérdésekhez, de az utóbbi időszak történéseihez sem.   

1)  A cikk címe: Öt évről 35 pontban

A szerző Borbély Lénárd polgármesterrel beszélget. A cikket olvasva számunkra világos volt az újságírói szándék: egyszerű, lojális kérdések, nehogy véletlenül néhány kínos kérdéssel megzavarjuk a polgármestert. Sikerült. Borbély úr válaszaiból kiderült, minden sínen van. Csak ne jöjjön a vonat – szokták mondani. Bár mi sem akarjuk „elütni” a friss polgármester nagy ívű terveit, mégis van néhány megjegyzésünk, kérdésünk: 

> Borbély Lénárdot az 1994-es polgármester választások óta a legalacsonyabb százalékkal, 47,1 % - kal választották meg. A győzelem ugyan valóban „siker”, de a számok azt mutatják, Borbély úr pl. Németh Szilárd 2010-es 50,7 %-os eredményét sem tudta elérni. Azaz 2010-hez képest visszaesett a Fidesz Csepelen, arról nem is beszélve, hogy idén, a 2010-es egyhez képest, most négy választókörzetben is vesztettek; 

> „Dolgozom azon, hogy a hivatalban kiépítsem azt a környezetet, ahol jól és biztonságosan tudok dolgozni,…” – mondja Borbély Lénárd. Eddig, ismereteink szerint kirúgta az aljegyzőt és öt munkatársát, köztük két csoportvezetőt. (Lásd a csepeliek.blog.hu-n megjelent cikkeket: Borbély Lénárd első áldozatai a csepeli polgármesteri hivatalban?, 2014. november 6., és Aljegyzőtől a csoportvezetőig rugdossák ki az embereket. Helyzetjelentés a Szent Imre térről, 2014. november 11.) Ezek szerint még további emberek indoklás nélküli elbocsátásán, „dolgozik”, vagy csak a hivatalon belüli őrséget, a beléptető rendszert akarja megerősíteni, illetve bővíteni, nehogy véletlenül valaki bejusson hozzá? Nem azon kellene inkább dolgoznia, hogy a hivatal munkatársai biztosan tudjanak dolgozni?; 

> „a szociális és egészségügy területe is polgármesteri feladat lett. Ennek az oka, hogy személyesen szeretném valóra váltani és ellenőrizni korábbi ígéreteimet.” Lehet, hogy rájött: Morovik Attila alpolgármester nem értett és ért a témához? Nem tudjuk.  Mindenesetre nem lesz könnyű dolga, hiszen az előző ciklusban közel 300 millióval csökkentették, éppen az ő közreműködésével, a csepeli SZTK támogatását.  Ugyanakkor a kormány az új, jövő évi költségvetéssel azt tervezi, hogy megszünteti a korábban bevált rendszeres szociális segélyt, mint kötelező ellátási formát, pedig „minden indikátor szerint erőteljesen nő a gyermekszegénység, miközben rajtunk kívül az EU-n belül mindenhol máshol sikerült megállítani vagy visszafordítani a növekedést, még Romániában is.”(Népszabadság, 2014.XI.22.). Ámde nincs gond, hiszen Borbély úr azt ígérte, hogy „folytatjuk a családok, gyermekek és a nyugdíjasok támogatását!” Ennek tükrében az sem lehet probléma Borbély úr részére, hogy megmagyarázza majd az embereknek, hogy a kormány miért akarja felszámolni a magánnyugdíj-pénztárakat. Pedig a nyugdíjpénztárak korábbi államosításából már felélték háromezer milliárdot. Nem érdekes. Kell ez a most megmaradt 200 milliárd is, hiszen a jövő évben is közel 100 milliárdot kell a stadionok építésére fordítani; 

> „Szintén a 35 pont egyike, hogy a kerületi nyugdíjasok ingyenes strandbelépőt kapnak jövő év elejétől,…” Fantasztikus! Már a 35 pont megjelenésekor láttuk mekkora meglepetést és örömöt fognak ezzel okozni a mintegy 14-15 ezer csepeli nyugdíjasnak. Most már látjuk magunk előtt a jövő nyáron megjelenő Csepeli Hírmondót is, amelyben cikkek sora készül majd a témáról, a strandon boldogságban úszó nyugdíjas ezrek sorsolással kiválasztott egyike nyilatkozik a riporternek: igen, már csak ez hiányzott a boldogsághoz;

> Borbély úr tervezi a kis- és középvállalkozások építményadóját csökkenteni, amivel egyet lehet érteni, azonban hiányoljuk a kérdést, amit az újságíró helyett most felteszünk:  

Borbély úr, ha a kormány az önkormányzati támogatások csökkentését tervezi, nem inkább növelni a kellene az önkormányzat költségvetési bevételeit? A helyi adók teszik ki a költségvetés bevételi oldalának több mint 47 %-át. Ha ezt csökkenteni akarják az idei 1,4 milliárdra tervezett építményadó bevételt, mivel akarják a kieső bevételt pótolni? 

> „a kerület számára nagyon fontos és saját forrásból megvalósítható annak a futballegyesületnek a létrehozása, ami kizárólag csak utánpótlás-neveléssel foglalkozna.” Nem értjük! A Fidesz csepeli vezetésének soha sem jó, ami van. Újat csinálnak, amit az ő képükre tudnak formálni. Pedig Csepelen jelenleg is több ilyen egyesület van. Mi indokolja az újabb egyesület létrehozását? Miből fogják fizetni az új egyesület létrehozásához szükséges tízmilliókat? Nem lett volna olcsóbb és szerencsésebb az egyik egyesület felkarolása és segítése, amivel ugyanazt a célt el lehetne érni? 

2) A cikk címe: Megalakult az új képviselő-testület

Az írás a csepel.hu október 30-án cikkének hibával átvett, rövidített változata. A hiba az eredeti cikk szerzőjében és a cikk átvevőjében keresendő. Mindketten azt írják, hogy Takács Mónika „pártjaik kompenzációs listáján jutottak be a képviselő-testületbe”. Ezzel szemben a tény: Takács Mónika a 12. sz. egyéni önkormányzati választókerületben verte meg a Fidesz-KDNP jelöltjét, Kuti Balázst. Igaz, a fideszesek nem nyugodtak bele a vereségbe, titokban fellebbeztek, de azt is elvesztették. Lehet, hogy ezért csináltak a vesztes fideszesből bizottsági alelnököt, 130.883.-Ft/hó tiszteletdíjért? (Egyébként az egyéni választókerületben vesztett fideszesek mindegyikének juttattak tanácsnoki vagy bizottság alelnöki feladatkört a hozzá járó tiszteletdíjjal együtt.) 

Ami pedig a rövidítést illeti, a lap tudatosan kihagyta a csepel.hu-ban még leírt mondatot. Ezért idézzük az önkormányzat honlapját: „A testület alakuló ülésén Horváth Gyula (DK) tiltakozását fejezte ki Németh Szilárd beszéde kapcsán, amely szerinte megalázó és ünneprontó volt a kommunistázása miatt.Vajon ki volt, aki így cenzúrázta a cikket? 

A testületi ülés előkészítésével, valamint az azon történtekkel blogunk több írása is foglalkozott. Ajánljuk figyelmükbe az alábbi cikkeket:

Csepelen tényleg Borbély Lénárd a polgármester vagy valaki más? (október 25.)

Borbély Lénárd csepeli polgármester 860 ezres havi jövedelmével és a ráadással kezdheti működését. (október 30.)

Szilárd, a király Csepelen? (november 3.);

Hudák János szubjektív beszámolója az alakuló ülésről. (november 5.);

Horváth Gyula: megbékélni kéne már! (november 10.);

Horváth Gyula írása kicsapta a biztosítékot Ábel Attilánál. (november 18. 

Már csak egy megjegyzésünk van a képviselő-testület alakuló üléséhez. A testületbe bekerült egyetlen LMP-s, Tenk András tanácsnoki, a szintén egyedül bejutott jobbikos Pákozdi József meg bizottsági elnöki pozíciót kapott. A hét baloldali összefogást képviselő testületi tagnak meg csak egy bizottsági elnöki poszt jutott… 

3) A cikk címe: Csepelen is jól járnak a devizahitelesek

Németh Szilárd, nem Csepelen megválasztott országgyűlési képviselő, rezsibiztosi és nagykövetet beidéző,  s immár devizahitelezési szakember nyilatkozott a csepel.hu-nak, a lap pedig kritika nélkül átvette a cikket. A mindenhez értő, minden feladatra önként jelentkező képviselő úr azonban arról nem beszél, hogy a Fidesz becsapta az embereket, amikor azt ígérte, hogy a forintosítás nem piaci alapon megy végbe. Csak két idézet ennek alátámasztására: 

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, 2014. június 30., M1 televízió:

„Mi egy dolgot kértünk a kormánytól, hogy ne azon pironkodjunk, hogy a piaci árfolyamon forintosítsuk a hiteleket, mert ez méltánytalan lenne.”

Kósa Lajos Fidesz-alelnök, 2014. október 24., Hír Tv:

„A devizahitel-csapdába becsalt embereket a piaci árfolyam ellehetetlenítené. Tehát semmi értelme nem lenne, nem is az a szándék.” 

Németh úr, fittyet hányva párt-és frakcióvezetői véleményére, most, a piaci árfolyam mellett érvel. Hiába, ez a feladat, s ő felvállalta, lehet jelentkezett is rá. Ő már csak ilyen! Azt javasolja „kérdezzék meg a bankárokat” – mert szerinte ez „az intézkedés több mint 900 milliárd forintot húz ki a zsebükből”. Mi meg azt javasoljuk, kérdezzék meg az érintetteket, akik 2010-ben 185 forintot fizettek egy svájci frankért, most meg 265 forintjával vállalhatják a forintosítást. A különbség a bankok zsebében marad! 

4) A cikk címe: Fáklyás felvonulás 1956 emlékére

A szerzői aláírás nélküli cikk a november 4-i fáklyás felvonulásról tudósít. Az előtte megrendezett emlékezés kapcsán csak megemlíti, hogy „Németh Szilárd országgyűlési képviselő beszéde után – emléktáblát avattak, melyen egy Szolzsenyicin idézet olvasható.”

A beszéddel foglalkozott a blogunk által november 7-én közölt írás, melynek címe: „Kegyetlen kegyelet: az erkölcsi nulla erkölcsi hullázott”, s amelynek olvasását javasoljuk tisztelt olvasóinknak. 

Kimaradt témák, események: 

> A május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?; 

> A Magyar Narancs tavalyi, június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság idei, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért? 

> Múlt év július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz. 

Október:

22.     Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi  dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

23.     A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából 56’-os megemlékezést és koszorúzást tartottak Csepelen, a Szent Imre téri 56-os emlékműnél. 

          Ezen a napon rendezték a Bécs-Budapest ultramaratoni futóverseny utolsó szakaszát, Budakeszi és Budapest között, amelyen több csepeli sportoló is sikerrel szerepelt.

          A Csepeli Városgazda Zrt. feloldotta a Csepeli út, sok kritikát kapott forgalomkorlátozását. 

26.     Besurranásos lopás történt a kerületben. A rendőrség ismeretlen tette ellen indított nyomozást. 

29.     Emléktáblát avattak az Erdey Éva Galériában, Kvasznay Gulyás Margit emlékére. 

31.     Mindenszentek és a halottak napja alkalmából koszorút helyezett el a Csepeli Temetőben, a Mindenki Keresztjénél az önkormányzat vezetése.

November:

          Elbocsátották a hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól, körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás. 

2.       Csepelen rendezték a pointfighting bajnoki döntőt, amely egyben válogató volt a  maribori Európa-bajnokságra. 

5.       Megemlékeztek Szent Imre hercegről a Szent Imre téren nemrégiben felállított szobra előtt.

7.       Véradás volt a Csepel Plázában. 

8.       A X. Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjét a Csepeli Munkásotthonban rendezték meg.

11.     Rendkívüli képviselő-testületi ülés volt.

12.     Segítség, én vagyok a feleségem! című, két felvonásos vígjátékot adta elő a Turay Ida Színház társulata a Csepeli Munkásotthonban.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr656926979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása