CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Halász Imre költői estjét január 27-én a Csepeli Munkásotthonban tartják

2015. január 26. 01:23 - csú

halasz_imre-5-eddig_a_legjobb-333.pngAZ AUTÓGYÁRI MUNKÁSBÓL LETT ÚJSÁGÍRÓ, KÖLTŐ, A CSEPEL ÉS A CSEPELIEK IRÁNT ELKÖTELEZETT KRÓNIKÁS

A 77 éves Halász Imre, Csepelért-díjas és Váci Mihály-díjas költő estjét rendezi meg január 27-én, kedden 16 órakor, a Tamási Lajos Olvasó Munkás Klub a Csepeli Munkásotthonban. 

Halász Imre 1938-ban született Szigetszentmiklóson, jelenleg is ott él. Fagépmunkás volt, majd betanított edző munkásként dolgozott a Csepel Autógyárban.

1963 óta – már ennek is 52 éve – újságíró. Meglehetősen ritkán (1958 óta) publikál. Írásai jelentek meg hajdan a Magyar Ifjúságban, a Népszabadságban, a Néphadseregben, a Napjainkban, a Kelet Felől című lapban, megyei és üzemi lapokban.

A Csepel Művek lapjának, a Csepel újságnak hosszú éveken át volt munkatársa, és verseit közölte (1995 és 2010. között) a csepeli önkormányzat Csepel című lapja is.

Felfedezői, támogatói: Tornai József, Havas Ervin, Tamási Lajos. Különösen Havas Ervin barátságára volt büszke.

Évtizeden át volt a csepeli Tamási Lajos Olvasó Munkás Klub vezetője. Kora és egészségi állapota miatt ma már csak ritkán mozdul ki otthonról. 

Első verseskötete 1981-ben látott napvilágot „Gyöngédségem gyűlölete” címmel,Tamási Lajos szerkesztésében, az Olvasó Munkás Klub kiadásában.

Versei több antológiában is olvashatóak: Együtt (1960), Csordulj, idő (1976), Kibontott zászló (1987), Gondjainkra bízva (1991). 

Ötven év verseiből összeállított válogatás-kötete „Mintha a világ” címmel 2006-ban jelent meg.

„Több mint 33 éve ismerem a szerzőt, Imrét, az autógyári munkásból lett újságírót, Imrét, a költőt, Imrét, a Csepel és a csepeliek iránt mindhalálig elkötelezett krónikást, és Imrét, az Embert! Az alkotó, gyötrődő, felszabadult, szerelmes, boldogtalan és boldog embert. Verseiben olyan érzéseket fejez ki, amilyeneket mindenki átérzett, ha ezen a szigeten élt, vagy él.” – írta a kötet előszavában Tóth Mihály, Csepel polgármestere. (Forrás: 21. kerületi Hírhatár)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr237107015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása