CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Háros Csepel mostoha gyermeke vagy a fideszes ígérgetések földje?

2015. január 29. 04:35 - csú

stop.pngPabar Lajos, a Csepel-Háros Lakossági Érdekvédelmi Egyesület elnöke korábban így fejtette ki álláspontját az önkormányzattal közös ügyekről a 21. kerületi Hírhatárnak: 

Részt vettem a Csepeli Civil Fórum rendezvényén, ahol egyébként rossz néven vették, hogy a rendezvényen szinte csak sportegyesületek képviseltették magukat, s hát a civilek, azok nem jelentek meg! Egy kicsit meg is lett bélyegezve a civil társadalom, hogy ezek az egyesületek a „régi rend” kiszolgálói.

Ott roppant rózsaszín világ lett felfestve a jövőt illetően. Szóba került a Csepeli Munkásotthon kérdése is, hogy milyen ragyogó együttműködési szerződést kötöttek az intézmény vezetőjével. A Csepel SC területének egy részét is megveszik: nagyon pozitív megállapodás van a Csepel SC alapítvány és az önkormányzat között. Tehát, a jövőben – úgy néz ki – minden jól megy, jól fog menni.

Elmondták, hogy Németh Szilárd hamarosan bejelentést tesz arról, hogy kormányzati támogatással mekkora hatalmas dolgokat fognak megvalósítani Csepelen, elsősorban az észak-csepeli térségben.

Azért most megkérdezem: kik azok a jelenlevők közül, akik civil szervezetként nem kaptak meghívást az önkormányzati civil fórumra? Senki? Mert én sem kaptam, aztán számon kértem ezt a dolgot. Mentegetőztek, hogy ez nem létezik. Mondtam, dehogynem, sőt mi több, kikértem azt a listát, amely alapján kiértesítették a civileket. Ugye, teljesen egyértelmű, hogy az önkormányzat honlapján ott van a civil szervezetek felsorolása, és ott van mindegyiknek az elérhetősége is. Ennek ellenére nagyon sok civil szervezet semmiféle értesítést nem kapott az ő rendezvényükre!

Megjegyzem: Németh Szilárd úr, az elmúlt négy év fő felelőse, fővezére nem volt jelen az önkormányzati rendezvényen – nem szokott mostanában a választókkal találkozni. Nem szívesen találkozik a csepeliekkel. Borbély Lénárd azzal mentette ki, hogy az egészségi állapota gyenge (de ettől függetlenül hamarosan nagyon magvas bejelentései lesznek).

Mit lehet itt mondani? Hallottam a panaszokat, nehézségeket a civil szervezetek képviselőitől. Az az igazság, hogy azért vagyunk, hogy a problémákat megoldjuk! Csak, hát nem mindegy, hogy adott esetben vannak-e együttműködő partnerek?

Nem tudom, hogy más mit tapasztalt, mi, a mi területünkön a jelenlegi csepeli önkormányzat együttműködését végig hiányoltuk a négy esztendő alatt. Semmiféle együttműködés nem volt. Semmit nem dolgoztak. Olyanokat sem hajtottak végre, amelyekre konkrét vállalást tettek, sőt mi több, olyan vállalás is volt ezek között, Németh Szilárd polgármester részéről,  amelyet az egyesületünkkel kötött együttműködési szerződésben záradékban is megfogalmazott: amennyiben a hárosi terület belterületbe vonásával és övezeti átsorolásával kapcsolatos teendőket két naptári éven belül nem végzi el, akkor a két naptári év letelte után LEMOND a polgármesteri tisztségéről. Az idő eltelt, le nem mondott!!! A feladatokból semmi nem lett teljesítve!

Jelen esetben az egyesületünk működési területe, Csepel-Háros körülbelül másfél évvel van rosszabb helyzetben, mint 2010-ben volt, mert 2010-ben az előző önkormányzat a terület három szektorának belterületbe vonási és övezetátsorolási hatástanulmányát már jóváhagyásra benyújtotta a Fővárosi Közgyűléshez, a hatósági egyeztetések a végéhez közeledtek.

De jött a 2010 őszi választás, ezért előbb visszavonták a 2-es és 3-as szektorok előterjesztését, majd utána az 1-es szektorét is, azzal, hogy majd ismételten kidolgozzák és benyújtják. Közben természetesen, erre hivatkozva leállították a 4-8 szektorokra vonatkozó tervezési munkát is. S, azóta nem lett újraindítva semmi!!!

Minden évben be lett tervezve rá a pénz, címkézetten a költségvetésben, a felhalmozási kiadásoknál elő volt irányozva – gyakorlatilag biztosítva volt rá a pénz és rendelkezésre is állt!

Csak egy példát erre: a 2013. évről szóló zárszámadási jelentés az Államkincstár felé azt tartalmazza, hogy a csepeli önkormányzat 2013. december 31-én az észak-csepeli bevételből még 1,9 milliárd forinttal rendelkezett, miközben – ugye – 2010 őszén már a Vörös Csepel című könyvben azt írták le, hogy az a pénz az utolsó fillérig eltűnt!!!

Tehát, ennek ellenére a pénzek biztosítva voltak, és minden évben „megtakarították” az előirányzott pénzt.

Ugyanis úgy működtek, hogy 2010 és 2013 között évente előirányoztak felhalmozási kiadásra tételesen több száz tételt, megcímkézett összegekkel, évente összesen 2,5 milliárd forint értékben. Ebből teljesítettek körülbelül fél milliárdot, azaz kb. 20 %-os teljesítést értek el. A többit pedig „megtakarították”.

Úgyhogy, amikor azt hangoztatják, hogy évente 2 milliárdot megtakarítottak, - ez az ő szempontjukból igaz: nem dolgoztak, ezért nem is költötték el a feladatokra előirányzott pénzt…

2014-ben kicsit más a dolog. A minap hagyta jóvá a képviselő-testület az idei költségvetés augusztus 31-ig történő teljesítését: az erre az évre előirányzott 3,1 milliárd forint felhalmozási kiadásokból szintén 25 %-os teljesítést értek el augusztus végéig. Tehát ismét nagy „megtakarítást” fognak elérni, mert nem dolgoznak, nem csinálnak semmit!

Így még pénzügyi tartalék is keletkezik, amiről beszélnek. Ők bizony nincsenek eladósodva, sőt, tartalék is rendelkezésükre áll!

Tény, hogy 2010 óta van egy Balogh Ernő nevű hárosi biztos (2014 októbere óta „tanácsnok” - a szerkesztő megjegyzése) az önkormányzatban.

Eredetileg a hárosi biztost nem a fideszes önkormányzattól kaptuk: a hárosi biztost, Hámori Csaba személyében 2009. szeptember 22-én az előző képviselő testület jelölte ki. A hárosi terület közterületei kiszabályozásával kapcsolatos feladatokat úgy határozták meg, hogy felelős első helyen Tóth Mihály polgármester, második helyen Hámori Csaba hárosi biztos, és szervezete! Jöttek a választások: Hámori Csabát a mai napig nem váltották le, helyette viszont kinevezték ezt a másikat, aki viszont azt sem tudja, hogy létezett ez a határozat, és egyébként ezt a 2010 és 2014 között működött vezetés sem tudta.

Nemrégiben kértem ki az erre vonatkozó adatokat: melyik önkormányzati határozattal módosították, vagy helyezték hatályon kívül ezt a határozatot. Még nem kaptam meg a választ. 

Forrás: 21. kerületi Hírhatár Online

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr607115911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása