CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kapuzárási pánik, gyávaság a Csepeli városvezetők hazugsággyárában?

2015. március 02. 05:59 - csú

kisbiro-kicsi_1.pngHa csepeliek kérdezik a felelős csepeli politikust, akkor legalább válaszolhatna. Például arra, hogy mi a véleménye az M0-ás autópálya egyes szakaszainak fizetőssé tételéről. Vagy arra, hogy miért 16 nappal később kért bocsánatot a csepeliektől ittas vezetéséért? Miért akarta csőbe húzni a Csepeli Munkásotthont? Egyáltalán: miért nem válaszol az embereket érdeklő kérdésekre? Egy, a csepeliek korrekt tájékoztatásáért felelősséget érző újságíró is megkérdezhetné minderről a „felelős politikust”. A Csepeli Hírmondónál nincs ilyen újságíró? Vagy valaki megtiltotta? Nem kellene egyszer a fideszes vezetőkön kívül másokat (ellenzéket, civil szervezeteket, közembereket, másképp gondolkodókat, vagy az éppen összevonásra ítélt óvodavezetőket) is megkérdezni?  Nem lehetne egyszer, csak egyszer, igazi újságíróként viselkedni?! Nincs rá igényük? Nem hisszük. Éppen ezért:

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük 

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó február 26-án megjelent 4. számából: 

1) A cikk címe: Interjú Németh Szilárd országgyűlési képviselővel

A csepel.hu-tól átvett írás a bevándorlás-politikával kapcsolatos aktuális kérdésekről kérdezi a Fidesz-KDNP listáról megválasztott képviselőjét. A képviselő véleménye természetesen egyezik a kormány álláspontjával. Lényege: „Magyarország kapuit be kell zárni a megélhetési bevándorlók előtt! Néhány megjegyzés:

> hazánk már próbálta bezárni kapuit az 1972-es olajválság begyűrűződésének megakadályozása érdekében. Nem sikerült, nem is sikerülhetett. A globalizáció világában pedig elképzelhetetlen, hogy egy ország a nemzetközi migráció hatásai alól kivonhatja magát. Lehet persze egy „kapuzárási pánikkal” rövidtávon szavazatokat hozni, de nincs semmi értelme, mert ebbe is bele fogunk bukni; 

> az elmúlt hetekben, az Európai Unió vezetői világossá tették: a problémák kezelése érdekében a tárgyalásos, humanitárius megoldásokat választják. Így a kormány kardcsörtető politikájának nincs hosszabb távon semmilyen hatása az európai migrációs politika alakítására, viszont elősegítheti hazánk további elszigetelődését; 

> a kormány felelős tagja, Pintér Sándor belügyminiszter mondta 2013 júniusában: „..küldök tízmillió aláírást arról, hogy Magyarország nem kér a menekültekből. De az Európai Unió menekültügyi egyezménye ránk is vonatkozik, be kell tartanunk a szabályokat.” Ilyen helyzetben jobb lenne egy konszenzusos migrációs politikát kialakítani, amire a kormány részéről egyáltalán nincs törekvés, Németh Szilárd is csak vagdalkozik, visszafelé mutogat;

> a lap szerkesztősége miért nem kérdezte meg az ügyben dr. Szabó Szabolcsot, Csepel országgyűlési képviselőjét is? Talán az ő véleménye megzavarta volna az újság tulajdonosának, kiadójának és szerkesztőségének politikai tisztánlátását? Netán a csepeliek más véleményét is megismerhették volna, nem csak a mindenhez értő Németh Szilárdét?

2) A cikk címe: A gyűlöletről

Egészen felháborító a szerkesztőség véleménye a kerület politikai közéletének néhány kérdéséről. Az a szerkesztőség, amely az önkormányzat közpénzből fenntartott lapját a Fidesz-KDNP politikai szócsövévé tette, amely nem ad teret az ellenzéknek, a másképp gondolkodóknak, amely reagálási lehetőséget sem biztosít a fideszesek által lejáratni szándékozó ellenzékieknek, tudatosan elhallgatja, nemegyszer elferdíti a képviselő-testületi üléseken elhangzó ellenzéki véleményeket, most, egy általuk eddig meg sem közelített erkölcsi magaslatról bírálja az ellenzéket. Vagy csak eddigi szervilizmusukból következik az újabb „kiállás” a „gazda” mellett? Csak nincs baj a csepeli fideszesek vagy a jobb oldal köreiben, ami indokolttá tette a cikkből kiolvasható hűségnyilatkozatot? 

Persze konkrétabb megjegyzéseinket sem hallgathatjuk el: 

> „Itt nincs helye vitának. A választások eredményét mindenkinek tiszteletben kell tartania.”- írja a cikk. És aki vitatkozni mer, s megkérdőjelezi a választások eredményét, azt azonnal börtönbe zárni? Mit bezárni, lelőni? Vagy ha ezt, a NER eddigi szakaszában még nem lehet, akkor kalodába zárni, nyilvánosan, ráolvasva bűneit? Majd csak tanulnak belőle ezek a fránya baloldaliak! Nehogy már bárki is vissza merjen szólni! – sugallja a vita önhatalmú korlátozásával a Csepeli Hírmondó Szerkesztősége! Lehet, hogy ezért (is) fizetik őket? 

„Csakhogy közben jól alakulnak a dolgok,…” A csepeli óvónők, a gyermekeiket óvodába járató szülők nagy része szerint például egyes dolgok kifejezetten rosszul alakulnak Csepelen. Valószínűleg ezért mentek el a február 26-i képviselő-testületi ülésre, s mondták el, hogy nem értenek egyet az óvodák összevonásával. Vagy az a 250 szülő, aki aláírásával is tiltakozott az óvodák centralizálása ellen, az is úgy látja, hogy jól alakulnak a dolgok?  

> „Felelős politikus nem veszi fel a kesztyűt, ha méltánytalan támadások érik.” De ha csak kérdezik a felelős politikust, akkor legalább válaszolhatna. Például arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az M0-ás autópálya egyes szakaszainak fizetővé tétele kérdésében. Vagy arra, hogy miért 16 nappal később kért bocsánatot a csepeliektől ittas vezetéséért, miért akarta csőbe húzni a Csepeli Munkásotthont a január végi testületi ülésen, vagy miért nem válaszol az embereket érdeklő kérdésekre? Egy, a csepeliek korrekt tájékoztatásáért felelősséget érző újságíró is megkérdezhetné minderről a „felelős politikust”. A Csepel Hírmondónál nincs ilyen újságíró? Esetleg már kérdezni sem szabad? 

Tisztelt Szerkesztőség!

Nem kellene már egyszer kilépni a szerkesztőségi irodák félhomályából a mindennapi élet sivárabb valóságába? Nem kellene egyszer a fideszes vezetőkön kívül másokat (ellenzéket, civil szervezeteket, közembereket, másképp gondolkodókat, vagy véletlenül, az éppen összevonásra ítélt óvodavezetőket) is megkérdezni?  Nem lehetne egyszer, csak egyszer, igazi újságíróként viselkedni?! Nincs rá igényük? Nem hisszük. 

3) A cikk címe: Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

A cikk a házi segítségnyújtás, illetve a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás csepeli lehetőségeit mutatja be. Néhány érdekes tény azonban kimaradt az írásból.

A legutóbbi testületi ülésen ugyanis módosult az ezzel kapcsolatos helyi rendelet. Ennek értelmében idén, a házi szolgáltatást igénybevevők által fizetendő személyi térítési díj átlagos mértéke a 0-800 Ft közötti szóródás és a jövedelmi sávok csökkenésével együtt, az előző évhez képest ugyan csökken, de az alacsonyabb jövedelműeknél némi növekedés, míg a magasabb jövedelműek esetében jelentősebb csökkenés tapasztalható. Miért kell a magasabb jövedelműeknek kevesebbet fizetni a házi segítségnyújtás szolgáltatásának igénybevételéért?

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtási szolgáltatást igénylő csepeli rászorulók pedig átlagban több mint 27 %-kal több személyi térítési díjat kell, hogy fizessenek 2015-ben, mint a tavalyi esztendőben. Mi az oka a komoly emelkedésnek?   

Kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni. 

Február: 

13.     Véradás volt a Csepel Plázában 

  1.      Baba-mama börze volt a Radnóti Miklós Művelődési Házban.

14-15. Kétnapos ásványbörze volt a Csepeli Munkásotthonban. Az immár 14. alkalommal           megrendezett, vásárlással egybekötött rendezvénynek nagyon sok látogatója volt.

16.     Összegző cikk jelent meg az index.hu-n, „Szponzorálták a bírónő testvérének verseskötetét” címmel. A cikk Szenteczky János peres ügyeinek bírójáról azt állítja, a Csepeli Önkormányzat vezetése támogatta testvérének megjelent versesköteteit.

19.     Tarjányi Péter volt a vendége az Együtt csepeli-soroksári szervezete által szervezett  estnek,  a szervezet II. Rákóczi F. utcai irodájában. 

21.     Befejeződött a Budafok-Tétény szennyvizét a csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító csatornavezeték Duna alatti átvezetése.  A beruházás költsége másfél milliárd forint volt.

          Kerékpárüzletet nyitott a Csepel Bécs belvárosában, hogy kiszolgálja a több tízezres  helyi magyar közösséget.

          Koltai Róbert zenés retró kabaréja aratott nagy sikert a Királyerdei Művelődési Házban.

23.     Ráday Mihály volt a vendége a csepeli KultúrFaló kulturális estnek.

24.     A Charley nénje? c. zenés vígjátékot előadó Turay Ida színházi előadást tekintették meg a csepeli színházrajongók a Csepeli Munkásotthon Színháztermében.

           A Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubjának szervezésében  mutatták be Lengyel Géza Reménykereső c. új könyvét a kultúrház OMK termében. A zenés, verses, személyes hangulatú előadói estnek nagy sikere volt.

CSÚ ‑ Szerkesztőségi cikk

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr857231905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása