CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli húsosfazék Fidesz-közeli lakmározóinak nagy az étvágya

2015. május 07. 04:24 - csú

hir_24.PNGA Hír 24-ben  tényfeltáró, elemző cikk jelent meg arról a szövevényes érdekhálóról, amely Németh Szilárd és Borbély Lénárd, az egymást váltó két fideszes polgármester hatalomra kerülése óta mind szorosabban keríti be Csepel közéletét és tapad rá a csepeliek közpénzére. A Vonzza a húsosfazék a Napi Gazdaság egykori embereit című írást az érdeklődők figyelmébe ajánljuk. Előre szólunk, érdekfeszítő a cikk, de nem lesz könnyű olvasmány:

Csepel nem tud kilépni a megszokott kerékvágásból: Werner Péter után ismét olyan szakembert ültettek milliárdos önkormányzati vagyon tetejére, aki a - most már - bavallottan kormánypárti újság és érdekkör környékéről érkezik.

Kicsi a világ, az ország egy falu, három ismerősön keresztül bárkihez elérhetünk - ismerjük ezeket a közhelyes megállapításokat. Egy kicsit más megvilágításba kerülnek, ha szemügyre vesszük, milyen kapcsolati pókháló szövődött bizonyos önkormányzatok és a Napi Gazdaság között. De még az ELTE kancellárja is látókörünkbe kerül.

Ahhoz, hogy rácsodálkozhassunk a főváros legnagyobb szigetén történt csodás véletlenekre, egy kicsit távolabbról kell indulnunk. Mert a humánerőforrás-varázslat nem most kezdődött.

2013 júniusában a Magyar Narancs Családcentrikus megoldások címmel közölt oknyomozó cikket két dél-pesti kerület, Csepel és Pestszentlőrinc-Pestszentimre (XVIII. kerület) közötti személyi átfedésekről. A Csepeli Városgazda Zrt. - az önkormányzat ingatlanvagyonát kezelő mamutcég - a XVIII. kerület KDNP-s alpolgármesterének honlappal sem rendelkező cégét kérte fel különböző beruházások szakmai előkészítésére.

werner_peter_ok.PNGA Csepeli Városgazda vezérigazgatója ekkor a képümlön látható Werner Péter volt,  aki a pestszentlőrinci városgazda igazgatósági elnöki székét is maga alatt tudhatta ebben az időszakban. A Csepeli Városgazda alkalmazta Dánsáné Székelyhidi Mónikát is, aki Dámsa József pestszentlőrinci önkormányzati képviselő felesége. Ebben a cikkben bukkan fel először a Branko Pénzügyi és Számviteli Kft., illetve a Branko Befektetési Kft. neve. Csepel több száz millió forintot kapott déli lakóközpontjának rehabilitációjára, a pályázatban lehetséges konzorciális partnerként említik a vállalkozásokat, amelyek szintén összekötik a kerületeket. A Branko Befektetési Kft.-nek Werner alapítója, 1994 októberétől 1995 augusztusáig ügyvezetője és résztulajdonosa volt - éppen úgy, mint Banyár László, a pestlőrinci vagyonkezelő feje. 2011-ben Pestszentlőrincen a helyi egészségügyi szolgáltató kft.-nél "a számviteli feladatok ellátását (...) a Branko Kft. vette át" - egy testületi anyag szerint, azonban a lap kérdésére nem erősítette meg az önkormányzat, hogy konkrétan melyik Branko-fiókáról van szó.

De ez még semmi.

Ebben az időszakban Németh Szilárd (rezsibiztos, a Magyar Birkózó Szövetség későbbi elnöke, jelenleg listáról bekerült parlamenti képviselő) vezette a kerületet, aki minden bizonnyal sokszor találkozott Pestszentlőrinc polgármesterével, Ughy Attilával, mivel fővárosi közgyűlési képviselőként együtt dolgoztak. Ughy Attila pedig minden bizonnyal jól ismerte Werner Pétert mégpedig egy, történetünk szempontjából fontos szál, a Napi Gazdaság Kiadó Kft. révén, ahol a csepeli városgazda vezetője 2001 és 2003 között ügyvezetőként tevékenykedett, míg Ughy Attila a cég marketing- és értékesítési igazgatóhelyetteseként dolgozott.

Csak a dátumokat figyeljék!

2014 szeptemberében a közélet már a október 12-ei önkormányzati választásokkal foglalkozott, Csepel képviselőtestületének azonban e hónap 25-én még volt lendülete megszavazni Werner Péter ügyvezető igazgatói kinevezését - 2014. október 1-étől egészen 2019. szeptember 30-áig. Sürgősséggel. Az előterjesztést Németh Szilárd jegyezte, az ülésen résztvevő MSZP-s képviselő Dobák István meg is jegyezte: nem korrekt a választások előtt öt évre előre kinevezni fontos posztok betöltőit. A szocialista frakció kivonult az ülésről, amely elvileg az utolsó lett volna a voksolás előtt (gyakorlatilag nem az volt, utána még két rendkívüli testületi ülést szerveztek).

Október 12-én ismét a Fidesznek szavaztak bizalmat a legtöbben a XXI. kerületben, így Németh Szilárd helyét a korábbi alpolgármester, a kerületszerte Németh jobbkezeként számontartott Borbély Lénárd vette át.

Ő szintén nagyon elégedett lehetett Werner Péterrel, mivel még egy kisebb időcsapda sem állta útját a cégvezető elismerésének. A november 27-i ülésén szavazta meg Csepel képviselőtestülete Werner Péter október 1. és december 31. közötti prémiumfeladatait, Borbély Lénárd sürgősségi indítványa alapján. December 16-án a testület úgy ítélte meg, hogy Werner teljesítette pluszmegbízatását, így az ezért járó 1,7 millió forinttal indulhatott neki a karácsonynak a cégvezető. Werner egy kicsit nehéz szívvel léphetett ki a tanácsteremből, mivel ezen az ülésen döntöttek visszaléptetéséről, utódjáról és korábbi birodalma, a Csepeli Városgazda Zrt. szétdarabvolásáról is, ezúttal is Borbély Lénárd sürgősségi előterjesztései alapján. Lelki szemeink előtt megjelenhet egy félmosoly Werner arcán, amikor azzal nyugtatta magát: nincs minden híd felégetve és legalább ismerős kezébe kerül a staféta. A fideszes polgármester javaslatait a fideszes többségű képviselő-testület megszavazta, így

  • Werner Péter - bár szeptemberben még sürgősséggel szavazták meg kinevezését 2019-ig - közös megegyezéssel, január 5-ei hatállyal távozott a mamutcég éléről
  • helyére Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság korábbi főigazgatója került
  • aki viszont nem örülhetett sokáig magas pozíciójának, Borbély Lénárd javaslatára a Csepeli Városgazda Zrt. Városfejlesztési Osztályából önálló kft-t hoztak létre a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. néven (a Városgazda megmaradt)
  • az új önkormányzati cég élére pedig Süle László került.

Az Opten céginformációs adatbázis szerint Süle László akkor volt ügyvezető a Napi Gazdaság Kiadó Kft-ben, amikor Werner Péter is: ő 2001 és 2003 között töltötte be a posztot, Süle 1998-tól 2004-ig. Süle - ezek utén szinte természetes - korábban a XVIII. kerületben is megvetette lábát, a Magyar Narancs cikke szerint energetikai ügyekben adott tanácsokat Pestszentlőrinc önkormányzatának.

Sülének és Wernernek ezután sem kell nélkülözniük egymást szakmailag: miután a csepeli önkormányzat közös megegyezéssel elengedte Wernert, vissza is szerződtette tanácsadóként, havi 25 óra elfoglaltságért cserébe bruttó 450 ezer forintot kap gazdaságfejlesztési tanácsadói feladatok ellátásáért. A szerződést idén március 13-án kötötték meg, március elsejétől hatályos, határozatlan időre szól.

Nem fogja kitalálni, miért hagyta ott a 21. kerületet Werner Péter. Január 5-e óta benne tisztelhetjük a Városrehabilitáció18 Zrt. vezérigazgatóját. “A Városrehabilitáció18 Zrt. aktívan részt vesz a Budapest Főváros XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata által benyújtani kívánt uniós pályázatok előkészítő munkálataiban” - mutatkoznak be honlapjukon. Werner Péter elődje a már említett Banyár László volt.

Tovább is van, mondjam még?

A nol.hu tavaly októberi cikke Werner Péter kapcsán említi Melles Emil nevét, aki Csepelen és Pestszentlőrincen is több megbízotton keresztül köthető a Csepeli Városgazda egykori fejéhez. Megnéztük: Melles Emil az Opten szerint munkavállalóként dolgozik a friss csepeli cégnél, a Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft-nél. A cég felügyelőbizottsági tagja a Fidesz-közeli cégek tájékáról ismerős dr. Scheuer Gyula, akinek szaktudására 2010 és 2014 között nem csak Csepel, hanem - dobpergés - az Ughy Attila vezette Pestszentlőrinc is támaszkodott. Scheuer Gyulát és Melles Emilt összeköti a MIT Miskolci Ingatlanfejlesztő Kft., amelyben Melles az Opten szerint munkavállalóként, Scheuer pedig vezető tisztségviselőként munkálkodott. Ahogyan Szlávik László is, aki a Népszava cikke szerint több XVIII. kerületi cégnél is felügyelőbizottsági tagságot vállalt. Dr. Scheuer Gyula egyébként az ELTE kancellára, nála van a kassza kulcsa, ő vigyáz az intézmény gazdasági stabilitására.

habony_arpad.PNGA Hír24 2013 májusában írta meg, hogy Csepel Önkormányzata zsíros megbízásokkal látta el a Giró-Szász Ügyvédi Irodát, amely nem másé, mint Giró-Szász András akkor még kormányszóvivő, ma már a Miniszterelnökség kommunikációjáért felelős államtitkár unokabátyjáé. A szerződés nettó értéke 450 ezer forint + 425 ezer forint/hó volt. Giró-Szász András 2010 márciusában, Heim Péterrel közösen hozta létre a Századvég Gazdaságkutató Zrt-t, amelyet a kormány tisztességesen ellát állami megrendelésekkel. Giró-Szász 2011-es kormányszóvivői kinevezéséig dolgozott itt. A Századvég Gazdaságkutató 2013-ban vette meg a Napi Gazdaságot, amely nagy átalakulás előtt áll: bevallottan kormánypárti napilappá vedlik új névvel, sok-sok Magyar Nemzettől igazolt újságíróval és akciós árral. A Napi Gazdaság Kiadó Kft. ügyvezetője az a Keresztesi Péter, aki Habony Árpád (képünkön) miniszterelnöki agytröszt Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. nevű újsütetű cégének, az új jobbos médiabirodalom alapkövének vezérigazgatója. Mindkét vállalkozás az óbudai Perc utcába van bejegyezve.

Forrás: Hír24.hu

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr787436188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása