CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hónapokig nem lesz tbc elleni oltás Magyarországon?

2015. július 22. 04:12 - csú

bcg-oltas.PNGAz Index információi szerint nem érkezett meg Magyarországra a márciusban esedékes BCG, vagyis tuberkolózis elleni oltásszállítmány, és gyártási problémák miatt egyelőre nem tudni, mikor pótolják a készletet.

A BCG-oltás Magyarországon kötelezően beadandó minden kórházból kikerülő újszülött számára. Ezzel az oltással lehet ugyanis megelőzni csecsemőket és kisgyermekeket megtámadó mycobaktérium (a tbc kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladást és a miliáris (egész testre kiterjedő) tbc-fertőzést.

Az 1954 óta működő oltási rendszer most a gyártói kapacitás problémái miatt került veszélybe. Magyarországhoz hasonlóan a balti országokban is kötelező az újszülöttek oltása, mivel a betegség – főként – a rossz szociális körülmények között élők, a hajléktalanok, a menekültek és a mélyszegénységben élők között továbbra is jelen van. Mivel Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a tbc nem jelentett kiemelt problémát, évtizedeken át hanyagolták a BCG-oltás népszerűsítését.

Az elmúlt években viszont az Afrikából és a keleti régióból érkező emberek jelentős számban hozták be a betegséget Európába. A megnövekedett vakcinaigényt két európai gyár (Bulgária, Dánia) technikai fennakadások miatt nem tudja ellátni megfelelő módon.

A vakcinák bakteriális alapúak, ezért nagyon rövid a szavatossági idejük, és így nagyobb készleteket sem lehet belőlük felhalmozni.

Magyarországon a dán állami oltóanyaggyártó, a Statens Serum Institut vakcináját használják a kórházakban. Az oltóanyagot Magyarországra a Novartis Hungária Kft. mint hivatalos forgalmazó 2014 őszéig zavartalanul szállította is.

Tavaly év végén azonban fennakadások és késések jelentkeztek a szállításban.

Úgy tudjuk, a gyártó cég és a forgalmazó hivatalosan tájékoztatta az Országos Tisztiorvosi Hivatalt, hogy továbbra is számolni kell az ellátási zavarokkal, mert a gyár nem tudja teljesíteni a szerződésekben vállalt tételeket sem Európában, sem Magyarországon.

Idén márciusban tovább romlott a helyzet. A dán Statens Serum Institut már időpontot sem tudott mondani arra, hogy mikor küldheti a következő szállítmányt Magyarországra.

A WHO Európai Regionális Irodája és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint 2013-ban az Európai Unió országaiban több mint 72 ezer tbc-s esetről számoltak be. Ez 4 százalékos csökkenést jelent 2010-hez képest, de Magyarország számára ez sem jelent kedvező hírt, mert a megbetegedések nagy többségét, 87 százalékát az európai régió keleti részében regisztrálják.

SPIRK JÓZSEF

Forrás: INDEX.HU

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr657638994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása