CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

BOHÓZAT

2015. július 29. 03:29 - csú

valasztasokhoz-221_2.jpgEgyesült erővel sikerült bohócot csinálni a népszavazás felkent intézményéből – derült ki  a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén. Az előzmény: a boltok vasárnapi zárva tartása ügyében a Liga Szakszervezetek, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége már tavaly ősszel kilátásba helyezte, hogy referendumot kezdeményez. Csakhogy addig tipródtak ezen, mígnem a szinte láthatatlan Összefogás Párt színeiben politizáló Szepessy Zsolt egykori monoki polgármester idén januárban lépett. Ha úgy tetszik, trollkodott, hiszen az általa megfogalmazott szöveg eleve alkalmatlan volt arra, hogy azt népszavazásra bocsássák. Ám másoktól sikerült hónapokig elvenni a lehetőségét annak, hogy hasonló tárgyban próbálkozzanak. Amikor pedig Szepessy ügyében a Kúria döntött, április első napjaiban a Munkáspárt bizonyult a legfürgébbnek. Hasonlóan „ügyesek” voltak, mert a laikus számára is nyilvánvalóan elfogadhatatlan – az alaptörvény módosítására irányuló – kezdeményezéssel álltak elő.

Múlt héten a legfőbb bírói fórum erről is jogerősen kimondta, hogy a felvetés nem jó. Megnyílt tehát az út mások számára, hogy a boltbezárás kapcsán szóhoz jussanak. Ezúttal mindjárt hárman próbálkoztak:

Wodicska Zoltán, Lukács Zoltán és Vajda Zoltán. A sok Zoltán közül Wodicskáról annyit lehet sejteni, hogy ő tavaly a Schmuck-féle szociáldemokraták terézvárosi képviselőjelöltje volt. Lukács viszont az MSZP alelnöke, míg Vajda az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője.

A történet ettől kezdve bohózatba torkollott. Az történt, hogy a szocialisták az NVB-be delegált tagjukat bízták meg a népszavazási kezdeményezés kézbesítésével, akinek belépője van a Nemzeti Választási Iroda székházába. Ezzel sikerült megelőznie Wodicskát, aki előtte érkezett, de a portán várt bebocsátásra. Így hivatalosan a Lukács-féle beadvány érkezett meg előbb. De kiderült, hogy ennek nincs jelentősége. Annak sincs, hogy Vajda az egész történetről mást gondolt. Ő úgy vélte, az új kérdés benyújtására akkor nyílik mód, amikor a döntést a Kúria a saját honlapján nyilvánosságra hozza. Ezt egyébként az NVB korábbi állásfoglalása is megerősíti. A másik két Zoltán viszont akkor jelentkezett, amikor a végzést a választási iroda közzétette. Fura módon előbb, mint a Kúria.

Ez sem érdekes azonban, mert a választási bizottság megfeledkezett saját korábbi véleményéről. Vagyis: Vajda a testület szerint későn jött. Az MSZP pártdelegáltja pedig visszaélt a helyzetével –mondták ki –, amikor Lukács kérdését kézbesítette. Tehát győzött Wodicska. Az a Wodicska, aki hármuk közül az egyetlen olyan kérdéssel állt elő, amely nyilvánvalóan rossz.

A bizottság ezt ki is mondta. De honnan tudta Wodicska – aki így blokkolta a referendumot –, hogy eljött az ő ideje? Ki szólt neki? És miért gondolta úgy a bizottság – melyben többségben vannak a kormányoldal által választott emberek –, hogy ezúttal felül kell bírálnia saját magát? Csak nem azért, hogy csírájában elfojtson egy, a Fidesz számára kínos népszavazási kezdeményezést?

Lencsés Károly

Népszabadság

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr327653594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása