CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen ez elképzelhetetlen? Orosházán az ellenzék nem hagyta magát!

2015. augusztus 30. 03:03 - csú

stop-tabla_1.PNGA Békés Megyei Kormányhivatal törvénysértőnek találta a fideszes vezetésű orosházi önkormányzat gyakorlatát, hogy a rendkívüli képviselő-testületi ülésen az ellenzéki képviselők nem tehetnek fel kérdést.

A korábbi ciklusokban mindössze néhány rendkívüli ülést hívott össze az orosházi önkormányzat, idén azonban a hat rendes ülés mellett már hét rendkívülit is tartottak. Valamennyit Dávid Zoltán polgármester hívta össze. A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint rendkívüli ülésen csak az adott napirendhez kapcsolódó kérdést lehet feltenni, nincs lehetőség napirend előtti felszólalásra, kérdések, interpellációk feltételére.

Ezzel tovább korlátozták az ellenzéki képviselők amúgy is szűkös megszólalási lehetőségeit.

Július 14-ére például azért hívott össze rendkívüli ülést a polgármester, hogy együttműködési megállapodást kössenek a Projektfelügyelet Kft.-vel, illetve módosítsák az szmsz-t. A vitában kiderült, hogy a Projektfelügyelet Kft.-vel – amely segíteni fogja az uniós beruházásokat – pályáztatás nélkül kötnek újabb szerződést, miközben a cég képviselője nem tudott korábbi jelentős árbevételt vagy referenciaként szolgáló partnereket bemutatni.

Elekes Lajos alpolgármester azonban elmondta: az új uniós pályázati ciklusban a megyei önkormányzatok és a Miniszterelnöki Hivatal tölt be kulcsszerepet a döntésekben. A megyei önkormányzatnak pedig a Projektfelügyelet Kft. a stratégiai partnere. A kft. képviselője kiemelte, hogy Békés megyében már 17 önkormányzattal van ilyen szerződésük, további hat településen pedig kész a megállapodás, de még nem fogadta el a testület.

Füvesi Sándor MSZP-s képviselő már a napirend elfogadása előtt jelezte, hogy kérdést szeretne feltenni, és kérte, hogy ezt is vegyék fel a napirendek közé. Dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta aljegyző szerint az szmsz nem ad erre lehetőséget. Füvesi idézte a magyar önkormányzatokról szóló törvényt, amely a képviselők alapjogává teszi, hogy kérdéseket tegyenek fel a városvezetőknek, és nem tesz különbséget rendes és rendkívüli ülés között.

Szerinte a szervezeti és működési szabályzat nem írhatja felül a törvényt, ezért az szmsz-t kellene megváltoztatni. Mivel az szmsz változtatása is a rendkívüli ülés napirendjén szerepelt, a szocialista képviselő tett is javaslatot egy megengedő szövegváltozatra, ám azt a fideszes többség azonnal leszavazta. Augusztus 6-án újból rendkívüli közgyűlést hívtak össze, ahol újra nem lehetett kérdést feltenni.

A törvényesség őre, dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző ki is oktatta Füvesi képviselőt, hogy az önkormányzati törvény egy kerettörvény, a részletszabályokat az szmsz-ben kell megalkotni. Az orosházi szmsz nem ellentétes a törvénnyel, mert a rendes ülésen biztosítja a képviselők megszólalási jogát. Füvesi Sándor a Békés Megyei Kormányhivatalhoz fordult, és a helyi fideszes többség ellen foglalt állást.

A hivatal állásfoglalása szerint a képviselő felvilágosításkérési jogát a rendkívüli ülésen is biztosítani kellett volna a testületnek, illetve az ülést vezető polgármesternek, és majd segítenek pontosítani az szmsz-t. Interpellálni azonban továbbra sem lehet, mert azt három nappal az ülés előtt le kell adni írásban – rendkívüli ülés esetében azonban ez a határidő előbb letelik, mint ahogyan a meghívókat egyáltalán kikézbesítik. (nol.hu)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr67734590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása