CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kapacitásbővítés a Csepeli Szabadkikötőben

2015. augusztus 31. 04:01 - csú

szabadkikoto-1_2.jpgTízéves együttműködési megállapodást kötött a Csepeli Szabadkikötő leányvállalatával Magyarország egyik meghatározó fémhulladék-begyűjtéssel, -feldolgozással és -kereskedelemmel foglalkozó cége.

A Max Aicher vállaltcsoport 100 százalékos tulajdonában lévő UD Stahl Recycling Kft. hulladékfeldolgozó vállalat Magyarország tíz megyéjéből gyűjti az ócskavasat, és elvégzi évi 120 ezer tonna hulladék kohászati előkészítését is, további 30 ezer tonnára kiterjedően pedig kereskedelmi tevékenységet folytat. A cég 2010 óta áll kapcsolatban a csepeli szabadkikötő leányvállalatával, a Mahart Gabonatárház Kft.-vel. Az új megállapodás egy évtizedre meghosszabbította a bérleti szerződés hatályát, egyúttal kiegészítette a szabadkikötő trimodális szolgáltatásainak igénybevételével. A többnyire közúton Csepelre érkező fémhulladék a rakodást, szelektálást, feldolgozást követően hajón, vasúton vagy közúton folytatja útját rendeltetési célállomására.

Az egyezség lehetővé teszi

a területen a fémhulladék-kereskedelmet is. A mindezekhez a tevékenységekhez szükséges hatósági engedélyeket az UD Stahl Recycling Kft. a Mahart Gabonatárház Kft. közreműködésével szerezte meg.

A Mahart Gabonatárház Kft. anyavállalata, a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (amelynek tulajdonosa a Multicont Zrt.) eközben további beruházásokat végez bérlői igényeinek kielégítése érdekében. Az általa üzemeltetett kikötőben 3,5 milliárd forint értékű infrastruktúra-fejlesztést hajt végre. A Budapesti Szabadkikötő Zrt.-t üzemeltető Multicont Zrt.-ben 2007-ben szerzett többségi tulajdont a Waberer’s Holding Zrt. A közlekedési infrastruktúra bővítésével 40 hektárnyi, eddig nem használt terület válik elérhetővé. Az állami tulajdonú kikötő szolgáltatási színvonala ennek eredményeképpen jelentősen emelkedik, és ez várhatóan további termelő és logisztikai cégek betelepülését eredményezi. Az Európai Unió, a magyar állam és a kikötőt üzemeltető társaság közös finanszírozásában megvalósuló, 3,5 milliárd forintot meghaladó projekt célja, hogy jelentősen tehermentesítse Budapest és a kikötő környékének közúti forgalmát. A beruházás alapjaiban strukturálja át a csepeli kikötőt, amely így a XXI. századi igényeknek megfelelni tudó logisztikai központtá válik. A Közlekedés operatív program keretében finanszírozott beruházás várhatóan 2015 végére készül el. A beruházás egyik legfontosabb elemeként a Weiss Manfréd út tehermentesítését biztosító új elkerülőutak révén a kikötői forgalom nagy része a területen belül zajlik majd, így a közeljövőben a kerület lakosságának komfortérzete jelentősen javul. A kikötőhöz tartozó vasúti infrastruktúra, vágányrendszer átépítése és korszerűsítése gördülékenyebbé, gyorsabbá teszi a ki- és berakodást, a térburkolatok cseréje pedig nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem biztonsági és hatékonyságbeli javulást is eredményez majd a területen. (napigazdasag.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr757737122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása