CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Titkolózás, sikerpropaganda, sárdobálás csepeli közpénzen

2016. április 12. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük

kisbiro-kicsi_10.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. kerületi önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó április 7-én megjelent 7. számából:

Változatlanul a sikerpropaganda határozta meg a Csepeli Hírmondó újabb számának szerkesztési elveit.  A képviselő-testületi ülésről újra csak a pozitív ügyek kerülhettek a szűkszavú tájékoztatóba. Sikerként, önkormányzati sikerként kellett eladni a „luxus lakópark” lassan hét éve halott ügyét. A rezsicsökkentés siker sztorija is folytatódott, hiszen „ameddig Fidesz-kormány van, addig marad…”, – állítja Németh Szilárd, „a Fidesz országgyűlési képviselője”.(Csak így, további titulusai nélkül!) Kiderült az is, hogy

„Jó eséllyel juthatnak lakáshoz a csepeli családok is, ha a NOK-ot választják.” Állásbörzén keres új munkatársakat az Excel Csepel, s ráadásul „Kevesen vették igénybe az ingyenes étkezést.” Kőkereszttel gyarapodott a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény is, stb., stb.

A sikerpropaganda mellett a CSH másik állandó eleme a baloldali ellenzék lejáratására való törekvés. („Csepelen a párttársak sztrájkoltak Puklival”, „Botrány Szenteczky tárgyalásán”, „Parlamenti vita az ivóvízről”) „Magától értetődően” úgy, hogy meg sem kérdezik az ellenzék véleményét.

Mindezek után a szerkesztőség számára talán természetes, hogy a nyolc oldalnyi „AKTUÁLIS” rovatba újfent nem jutott hely a csepelieket foglalkoztató témákra. Így például:

> a lap vezetőjét még mindig nem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt felület a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának növekvő lakossági elutasítására, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére;

> Szentesi lapigazgató úr, immár 12. hete nem közli, saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire;

> az utóbbi két számban már meg sem „szólaló” lapigazgató úr nem válaszol a legutóbbi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így nincs válasza arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; honnan veszi Németh Szilárd az oktatással kapcsolatos adatait; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Ülésezett a képviselő-testület

A testület 22 napirendről tárgyalt, a tájékoztatóba mindössze 5 kaphatott helyet. A cikk ismeretlen szerzője nem merte leírni, hogy napirendre sem vették, immár sokadszorra az ellenzéki előterjesztéseket (Metrans Konténer Kft ügye, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdése stb), de elhallgatta az alábbi napirendeket is:

> a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítását tartalmazó javaslatot;

> az átmenetileg szabad pénzösszegek (kb. 2,5 mdFt) kincstárjegyekben való kamatoztatásnak javaslata feletti vitát, az ellenzék véleményét. A szerző azt sem vállalta fel, hogy megírja Ábel Attila alpolgármester blődségét arról, hogy a megtakarított 2,5 milliárdnak már semmi köze a szocialisták megmaradt, úgynevezett északi pénzéhez. Ezért felhívjuk olvasóink figyelmét a blogunkon április 4-én megjelent „Mi történt a Kt-ülésen? Csepel polgármestere minősíthetetlen?” című írásra, melynek szerzője tételesen cáfolta az alpolgármester úr állítását.

(http://csepeliek.blog.hu/2016/04/04/mi_tortent_a_kt-_ulesen_csepel_polgarmestere_minosithetetlen#more8556240);

> azokat az előterjesztéseket, amelyekben az ellenzéki képviselők nem kaptak válaszokat kérdéseikre. Például: miért kell 4 millió forintot fordítani egy önkormányzati lakás felújítására; miért prémiumfeladat a Csepeli Városgazda Zrt vezérigazgatója számára a Szent Imre téren(!) egy „multifunkcionális közösségi szórakoztató központ” kialakítása, arról nem is beszélve, hogy a központot miért éppen a kerület főterén kell megépíteni; vagy miért végzi el az önkormányzat a KLIK helyett az iskolák informatikai fejlesztését?;

> azt a javaslatot is, amely szerint ~ 20 milliót kell fizetni két műfüves labdarugó pálya megépítésére az MLSZ-nek;

> a három önkormányzati gazdasági társaság vezérigazgatója részére kifizetésre kerülő, hat havi fizetésnek megfelelő, több milliós prémium kifizetését javasló előterjesztéseket. Vajon miért? Talán már Szentesi úr is szégyelli, hogy a társaságok vezetői milliós prémiumokat vesznek fel, miközben nincs pénz a csepeli egészségügy fejlesztésére, az ott dolgozók jobb megbecsülésére?

2) A cikk címe: Nem lesz lakópark a Kis-Duna-parton

Az írás arról tájékoztat, hogy a csepeli önkormányzat egy árverésen 95,1 mFt-ért „visszavásárolta” a Kis-Duna-part egy szakaszát, ahova a korábbi tulajdonos lakóparkot akart építeni. A leírtakhoz három megjegyzésünk van:

> a telket egy magáncég szerezte meg, „tisztázatlan körülmények között”. Az idézett mondatrész hazugság, a körülmények jogilag rendezettek voltak, ezt az elmúlt évek alatt sem tudta a fideszes vezetés megcáfolni;

> már kilenc éve, még a szocialista önkormányzattól sem kapott építési engedélyt a cég a lakópark megépítésére;

> az a fideszes vezetés, amely annak idején tiltakozott a telektulajdonos tervezet beruházása ellen, most sportcsarnokot és szállóhellyel, parkolókkal ellátott vendéglátó-ipari egységet hoz létre a Kis-Duna-parton! Az akkor tiltakozó fideszes „civil” szervezetek meg hallgatnak!

3) A cikk címe: Csepelen a párttársak sztrájkoltak Puklival

Az írás a pedagógusok március 30-i egyórás munkabeszüntetéséről kellett volna, hogy tudósítson. Néhány megjegyzésünk a cikkhez:

> a cikk alatt aláírás helyett a Csepel.hu szerepel. A Csepel.hu önkormányzati honlapon az írás nem jelent meg;

> az ismeretlen szerző ismeretlen helyről átvett cikke ahelyett, hogy korrektül tudósított volna több száz csepeli pedagógus megmozdulásáról, arra törekedett, hogy politikai akcióvá minősítse azt;

> azt állítja, hogy a „A KLIK problémák tömegét oldotta meg, nagysága, központosítottsága és gyors felállítása miatt viszont számos gyermekbetegséget is generált”. Szerző úr/úrnő! Több tízezer pedagógus, köztük sok fideszes, nem ért egyet Önnel. Tudjuk, ez Önt nem érdekli. Viszont írása nemcsak a „kezét fogó” politikai erőt, de Önt is minősíti.

4) A cikk címe: Botrány Szenteczky tárgyalásán

A lapigazgató úr elfelejtette leírni, hogy a cikk a Csepel.hu – n április 2-án megjelent, aláírás nélküli írás, rövidített változata. Az meg már senki számára nem újság, hogy ismét nem kérdezték meg az érintettet a cikkben leírtakkal kapcsolatban.

5) A cikk címe: Parlamenti vita az ivóvízről

A cím és cikk tartalma éles ellentétben áll egymással. Nem tudtunk meg semmit az ivóvíz kapcsán kibontakozott parlamenti vitáról, viszont ismételten olvashattuk Németh Szilárd monológját a baloldaliak „valótlanságairól”, a rezsicsökkentésről, amit „jajveszékelve kritizál” „Brüsszel, a multik és a hazai baloldali politikusok és magukat ’függetlennek, szakértőknek’ hazudók”. Az egész világ ellenünk, akkor ki velünk? Németh Szilárd! Te Jó Isten! Mi lesz velünk?! Ezen az egyre inkább eluralkodó rossz érzésen már Németh úr „vigasznak” szánt befejező mondata, miszerint „amíg a Fidesz-kormány van, addig marad a rezsicsökkentés” sem segített.

***

Erről hallgatnak mint a sír:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> Tavaly, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 441 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

További kimaradt események

Március:

Autóbusz és személygépkocsi ütközött össze az Iskola térnél. Két sérültet kellett a mentőknek ellátni.

Öt csepeli játszótéren rendezte meg hagyományos húsvéti tojásgyűjtő akcióját az MSZP Csepeli Szervezete.

Két személygépkocsi ütközött össze a Corvin csomópont előtt, a csepeli centrum felé vezető oldalon.

Hatalmas dugó alakult ki a Húsvét előtti szombaton, a Gubacsi úton létrehozott útzár miatt.

Lángba borult egy családi ház Csepelen, az Ív utcában.

Április:

1.

Sajtótájékoztatón jelentette be Tarlós István Főpolgármester, hogy a Fővárosnak már nem kell a csepeli HÉV, ezért átadják a kormánynak.

4.

Ezen a napon ünnepelte 80. születésnapját Németh Ferenc csepeli olimpiai bajnok öttusázó, Csepel Díszpolgára.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr508589494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.04.12. 21:31:53

A Fidesz csepeli uralmát már csak cenzúrával tudja biztosítani, mindenkit kitiltott a Csepelinfó kommentelői közül, aki rájuk veszélyes nézeteket terjeszt!
A maradék nem fideszes hozzászólónak a BOJKOTTOT javaslom, minél hamarabb hagyják ott Ábel Attila homokozóját! Teremtsünk magunknak közösen egy szabad csepeli véleményfórumot!

Tarjányi László vagyok, a MIÉP jogán 2002 és 2006 között a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagja voltam. A Csepeliek.blog.hu-n már írtam hozzászólásként a Wallis-Észak-Csepel szindikátusi szerződés általam történt felbomlasztásáról. A végső csapást 2003. márc. 13-i ülésen mértem rá a Wallis 128 M Ft-os számlájának leszavaztatásával. A csepeli politikai elit ezt szándékosan elhallgatja, holott Németh Szilárd is jelen volt az ülésen szintén bizottsági tagként. Persze Tóth Mihállyal egy gyékényen árult ebben a kérdésben.

Most az Ibiza-lakópartról szeretnék írni. Ez a dolog a strand északi tartalékterületének az Elephant Holding általi megvásárlásával kezdődött, amelyhez a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egyik igazgatója nyújtott segítséget. Csepel MSZP-s városvezetése csak akkor értesült az ügyről, amikor elvi építési engedélyért folyamodtak. A terület intézményi zöld besorolású volt, amely minősítés megszűnt az építési övezetek főváros általi átalakításakor. Az új besorolás lehetőséget biztosított a lakáscélú építkezésre, valószínűleg erre alapozott az Elephant Holding és a Fürdőigazgatóság igazgatója a telekügylet lebonyolításakor. A megelőző intézményi zöld besorolás csak közösségi célú beruházást engedélyezett a Kis-Dunaparton, tehát megfelelően védett volt a terület magánérdekek ellen!
A Fidesz és a jelenlegi városvezetés mutyizást emleget ebben az ügyben, ami HAZUGSÁG, a kialakult helyzetért a Főváros övezeti átnevezése okolható, amely az intézményi zöld besorolást két új besorolássá alakított. A csepeli vezetés és Polinszky Tibor csepeli főépítész utólag már az ingatlanvételt követően nem tilthatta meg az építkezést a területen, a vonatkozó övezetben az építési szabályokat csak a jövőre vonatkozóan lehet/ett megváltoztatni!

Az ügyről elsőként én szereztem tudomást Horváth Lászlótól (a volt MDF-es képviselőtől) a csepeli helytörténeti gyűjtemény megnyitóján a Királyerdei Művelődési Házban 2006. januárjában.
Az ügyet a Városfejlesztési Bizottság elé tártam, s a soron következő februári ülésre tájékoztatást kértem az ügyről. A januári és a februári ülésen is jelen volt Ábel Attila, aki Németh Szilárdtól félidőben átvette a Városfejlesztési Bizottsági tagságot, annak országgyűlési képviselővé válása miatt. Tehát mindenről tájékozódhatott ott az én és a hivatal ott jelentést tevő képviselői által. A polgármester Szlávik Jánost bízta meg a kapcsolatfelvétellel az Elephant Holdinggal. Az Ibiza Kft. a holding által a feladatra létrehozott projektcég volt, a szokásos felelősség korlátozási célból.

A Hollandi úti lakosság csak ezek után szerzett tudomást az ügyről, a soroksári révnél tartott lakógyűlésen én is részt vettem.

A Fidesz utólag kapcsolódott be az ügybe, például az ifjúsági parkban rendezett lakossági fórum megrendezésével. Meg kell jegyeznem, az ügyben mindig a Kis-Dunapart Egyesület fejtette ki a leghatékonyabb tevékenységet, aki ezt a Fidesz részére szeretné elvitatni az HAZUDIK! Továbbá az is aki kétségbe vonja hogy az ügyben én, Tarjányi László tettem meg az első lépést a Városfejlesztési Bizottság elé hozással!

A csepeli városvezetés az építési engedélyt nem tagadhatta meg, viszont elfogultságot jelentett be, így az az erzsébeti jegyzőhöz került. Csepel annyit tudott tenni, hogy menteni akarta a Strand északi területét, mivel az határos az attól északra levő park területével, amit csepeli rekreációs célokra tartott fenn, elcserélte a területet a délebbre fekvő Napközis Tábor felére. A Tábor déli fele az ÁBKSZ tulajdona. Az értékkülönbözet miatt bele kellett vonni az üzletbe a erdősori iskola telkét is. Csepelen senki nem akart lakóparkot egyik helyen sem, kényszerhelyzet állt fenn, aki mást állít, az HAZUDIK!

A helyzetet nem a Fidesz, hanem az ingatlanpiaci válság oldotta meg! Az Elephant Holding csődbe ment, bármely összetételű csepeli vezetés ugyanezt tette volna, amit most a fideszes vezetés tett!
Ha már a felelős közpénzköltésről beszélünk, vitassuk már meg, miért is kell 240 millióért a volt Dagi Vendéglőt átalakítani/felújítani! Kinek van szüksége Csepelen egy opcionális örömtanyára?
2016. április 6. Tisztelettel Tarjányi László
süti beállítások módosítása