CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Meghátrált a kormány

2016. június 29. 05:25 - csú

haziorvos.PNGMeghátrálásra kényszerült a kormány a háziorvosoknak ígért, majd megkurtított támogatás ügyében. A Népszabadság úgy tudja,  mégsem csökkentik a praxisoknak szánt tízmilliárdos keretet.

Az egészségügyi államtitkárság a tiltakozások hatására „talált” még négymilliárd forintot. Ám abban a bírálatok ellenére is hajthatatlannak látszik, hogy a támogatások kifizetését adminisztrációs pluszfeladatokhoz kösse.

Hosszú hónapok óta tart a vita arról: mikor kaphatják meg a háziorvosok a kormány által 2016-ra ígért plusztámogatást. Az összeg kifizetését előbb januárra, majd júniusra ígérték, ám a kifizetésről szóló döntést

egyre csak halasztották.

onodi-szucs_zoltan.jpgÓnodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár (képünkön) hivatalba lépésekor arról beszélt, a tízmilliárdon a háziorvosoknak osztozniuk kell a védőnőkkel és az alapellátó fogorvosokkal. E terv szerint a tízmilliárdból a háziorvosoknak „csak” 5,9 milliárd, a fogorvosoknak 2 milliárd, a védőnőknek szintén 2 milliárd jut, és a teljes állásban dolgozó iskolaorvosok is kaptak volna 100 millió forintot. Az államtitkár azt is jelezte: az alapellátásban dolgozóktól elvárja, hogy a pluszpénzért a háziorvosok készítsenek új állapotfelmérést a betegeikről.

Az 5,9 milliárd forintból 75 ezer forint jutott volna egy praxisra, amelyből automatikusan 25 ezer járt volna, a maradék 50 ezer csak akkor, ha az orvos kitölti az új betegkartont. Az erről szóló jogszabálytervezet óriási felzúdulást keltett, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón is hangot adott felháborodásának. Jelezte azt is, hogy a többletért elvárt kartonkitöltést elutasítják. Akkor azt mondta:

a pénz jár az orvosoknak, s legfőképpen azért, hogy maradjon orvos az országban.
Azt nem tudni, hogy Éger István nyilvános dühének mekkora része volt abban, hogy a kormányzat most megváltoztatta az eredeti elképzelést, de lapunk informá­ciói szerint pénteken szinte teljesen új javaslat kerül a kormány elé.

Ebben már a teljes tízmilliárdot a háziorvosok kapják meg, és továbbra is szerepel az előterjesztésben a betegkartonok megújítása.
A pénz kiosztására két verzió készül, e szerint az összeget folyósíthatják csak júliustól vagy januárra visszamenőleg. A fogorvosoknak és a védőnőknek szánt 2-2 milliárdos keret nem változik, csak más forrásból folyósítanák a rájuk jutó havi összegeket.

A Népszabadság értesülése szerint a fogorvosoknak 50 vagy 100 ezer forintot utalhatnak praxisonként attól függően, januártól vagy júliustól kapják meg az összeget. A védőnők bérét a rájuk jutó kétmilliárdból fölemelnék annyira, amennyi a hasonló végzettségű, kórházban dolgozókat illeti. Úgy tudjuk, ez az emelés több tízezer forint lenne.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Alsónemesapáti háziorvosa is azt mondta: nem akar elégedetlennek tűnni, örülnek a tízmilliárdnak, ha megkapják, azt viszont továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy a juttatásért cserébe pluszfeladatot szabnak. A tavalyi és az idei évre jutó tíz-tízmilliárddal még mindig nem érik utol a kórházi szakorvosoknak és szakdolgozóknak juttatott többletet.

Szerinte a háziorvosok ugyanolyan szakorvosok, mint azok a társaik, akik a kórházakban dolgoznak. A törzskartonok kitöltése pedig szerinte nem csak azért gond, mert elfogadhatatlannak tartják a pluszmunkát, hanem azért is, mert az orvosi kérdések mellett lényegé­ben egy szociológiai kérdéssort kell kitölteniük.

Ha a beteg a meglévő bizalomra építve el is mondaná, hogy például miből és hogyan él, a válasza nem tartozik egy harmadik személyre, pláne nem egy statisztikusra, aki a kartonokról majd az adatokat begyűjti
– fogalmazott Selmeczi.

Forrás: DANÓ ANNA (Népszabadság és nol.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr348826810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása