CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd és a nagy nulla

2016. augusztus 24. 05:59 - csú

echos-3-ok-2015-10-07-651.pngAlig ért véget a riói olimpia, de már elkezdődtek a sportági értékelések, egyelőre a média frontján. Az olimpia utolsó napján, augusztus 21-én, az mno.hu-n, hosszabb elemzés jelent meg „Birkózásunk egy kész sportdiplomáciai „rezsicsökkentés” címmel. A rezsicsökkentés szóra felkaptam a fejem. Csak nem az elhíresült rezsibiztos, Németh Szilárd birkózást érintő rezsicsökkentési terveiről van szó? Elolvasva az írást, lényegét az alábbi idézetben találtam meg:

 „A négy kötöttfogású birkózó két ötödik hellyel zárt – ki tudná feledni Lőrincz Viktor (85 kg) bronzéremért vívott meccsét –, míg a hölgyek és a szabadfogásúak mindössze egyetlen győzelmet arattak, és valamennyien kiestek. Nincs mellébeszélés, a visszaesés igencsak jelentős a négy évvel ezelőtti, londoni olimpiához képest.”

Az írás, szerintem, magáért beszél, ezért csak a Németh Szilárdra vonatkozó, rezsicsökkentésnek értékelt részeire reflektálok. Leginkább azért, mert

magamat sportszerető embernek tartva, mindig érdekeltek a sportág, azon belül a csepeli birkózók sikerei, esetenkénti kudarcainak okai, s természetesen figyelemmel kísértem a birkózók olimpiai szereplését is.

A cikk szerint, a rezsibiztos a birkózásban is „rezsicsökkentést” hajtott végre: a korábbi elnök Hegedűs Csaba idejében jelentős nemzetközi kapcsolatokkal és elismertséggel rendelkező szövetség és elnökének sportdiplomáciai sikeressége, jelenleg a „nullával egyenlő”.

Egyet kell, hogy értsek a szerzővel. Már csak azért is, mert szerintem, Németh Szilárd egész csepeli tevékenységéből, rezsibiztosi munkájából erre lehetett következtetni. Némethre ugyanis az együttműködési készség, a politikai korrektség hiánya, az erőből való politizálás és véleményem szerint, a civilizálatlan viselkedés volt a jellemző. Márpedig ezek megléte vagy hiánya meghatározó lehet a sportdiplomáciában is. Így például a civilizált viselkedés a diplomácia egyik legfontosabb szabálya. Németh azonban, csepeli polgármestersége idején, nem egyszer, képviselő-testületi üléseken, közmeghallgatásokon, de még rezsibiztosként is, durva, lekezelő hangnemben beszélt, vádaskodott, kommunistázott, offshore-ozott, sértegette, becsmérelte az ellenzéki képviselőket, egyes cégek vezetőit, vagy például a pedagógusokat, sőt, hazudott is. Kirívó példaként említhetem a Csepeli Munkásotthon Alapítvány feletti hatalom megszerzésért folytatott, mindmáig eredménytelen „hadjáratát”, majd a lex-Munkásotthon törvény kierőszakolását.

Azt gondolom, ezek az ösztönök vezethették a csepeli országgyűlési választások elbukása után, a Magyar Birkózó Szövetség elnöki pozíciójának megszerzéséért folytatott, egyesek szerint elvtelen harcában is, amiről akkor több birkózó is nyilatkozott. Nem éppen pozitívan. Birkózóelnöki tevékenysége, annak hazai és nemzetközi megítélése azonban már nem az én feladatom. A birkózók jelentős táborának kell munkásságát, a sikeres olimpia szereplésért végzett itthoni és külföldi, diplomáciai munkáját értékelni. Riói sikertelenségük azonban azt bizonyítja, hogy baj van. Országosan és Csepelen is. Ideje van a kritikus, önkritikus értékelésnek, a következtetések levonásának. Főként Németh Szilárd részéről.

Mert a birkózó szövetségi elnöki pozíció, amelyet másfél éve megszerzett magának, nem a hatalomról, hanem a felelősségről szól.

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3611610872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.08.24. 23:36:40

Egy seggel nem lehet több lovat megülni! Majd közéjük esik és agyontapossák!
süti beállítások módosítása