CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Eltitkolt koszorúzás Csepelen, elsikkasztott, retusált történelem, ünnep egység nélkül

2016. október 31. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük, ami benne van, arról elmondjuk a véleményünk

kidobol-2_11.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó október 27-én megjelent 21. számából:

A lap 24 oldalának egyharmada a csepeli 56-os ünnepségekkel foglalkozik, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére szervezett programokról tájékoztat. Az írásokat olvasva több dolgot hiányoltunk. Például azt, hogy Nagy Imréről, a forradalom miniszterelnökéről és társairól egy sort sem olvashattunk. Pedig az ünnep előtti napokban koszorúzás is volt Nagy Imre emléktáblájánál az önkormányzati tisztségviselők távollétében, a Nagy Imre Általános Művelődési Központ bejáratánál, ahol többek között a Nagy Imre ÁMK vezetése és diákjai, a Nagy Imre Alapítvány nevében pedig Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája koszorúzott. Csepelen is megkezdődött Nagy Imre „kiretusálása” az ’56-os forradalom és szabadságharcból.

Kerestük azokat a sorokat is, amelyek az igazság jegyében tanúsíthatták volna, hogy Csepelen, ahogy az országban sincs egység, a miniszterelnök „új egységet” bejelentő mondatai ellenére sem. Sőt! A teljes baloldali ellenzék, immár második éve teljesen távol tartotta és tartja magát

az önkormányzati rendezvényektől, koszorúzásoktól, egyéb eseményektől. Mindezekről egy mondat sem fért bele a hatalmat szervilis módon kiszolgáló lapba.

Áttekintettük a tíz évvel ezelőtti, az 50. évfordulós ünnepségek csepeli eseményeiről szóló, az önkormányzat képviselő-testületének fideszes többsége által 2010-ben megszüntetett Csepel újság 2010. október 27-i számát. http://www.csepptv.hu/ujsag/2006/39.2006.10.27.pdf   Most, helyhiány miatt a lapnak a kerületi ünnepségről szóló tudósítására hivatkozunk. A „Méltóságteljes, nyugodt megemlékezés Csepelen, 1956 ötvenedik évfordulóján” címmel közölt cikk több oldalon tudósít az eseményről, a kétéves rendezvénysorozat záróünnepségéről. Akkor, az 50. évfordulós ünnepségen még megjelent és koszorúzott minden csepeli párt, és sok civil szervezet. A rendezvényeken felszólalt dr. Őri Károly a Fidesz képviseletében, Bácsi József, a Csepeli Központi Munkástanács egykori elnökhelyettese, Kovács Sándor nyugalmazott vezérőrnagy, a Történelmi Igazságtétel Bizottság Katonai Tagozatának vezetője is.

A 10 évvel ezelőtti ünnepség csepeli hangulatát, a közéleti várakozásokat jól érzékelteti Udvarhelyi Andrásnak a „Jöjj el Rend, Te szülj nekünk Szabadságot” címmel közölt írása. Egy mondat írásából: „2006-ban, október 23-án vidéken és Csepelen példaértékűen együtt tudtak ünnepelni a különböző pártok, hagyták repülni a Szabadságot.”

Most messze vagyunk az egységtől, de a nemzeti ünnepek közös ünneplésétől, az együttes megemlékezésektől is. Mindehhez a Csepeli Hírmondó – a maga módján, de – sokban hozzájárult.

A Csepeli Hírmondóba ismét nem fért bele egy sor sem, pl. a Népszabadság megszüntetése kapcsán kibontakozó hazai és nemzetközi botrányról, tüntetésekről; a szeptember 24-i kőrúti robbantásról; a szeptember 18-án befejeződött XV. paralimpia eseményeiről; az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről, hónapok óta megválaszolatlan kérdéseiről, az október 23-i ellenzéki tüntetésekről. Kíváncsian várjuk például, hogy mikor kapunk választ arra, hogy a június 16-án Szilvásy György ellen pert vesztett Németh Szilárd kifizette-e már a sértettnek a 350 ezer forintos sérelemdíjat, vagy lezárult-e már Borbély Lénárd ittas vezetésének ügye, mikor lesz bírósági tárgyalása.

A CSEPELI HÍRMODÓ EGYES CIKKEIVEL KAPCSOLATOS VÉLEMÉNYÜNK:

1) A cikkek címe: Október 23.

A Lass Gábor által írt cikk a Szent Imre téri ünnepségekről, többek között a Pesti srác szobrának felavatásáról tájékoztat. Arról viszont egy sort sem írt, mi történt a Rijeka város Önkormányzata által 2006-ban adományozott, a szobor helyén lévő hajóorrot ábrázoló közel két méteres szoborral. Kinek, minek volt útban a szobor? Hova tették Borbélyék? Egyeztették a szobor elvitelét/áthelyezését a testvérvárosi önkormányzattal?

2) A cikk címe: Hős magyarok is nyugszanak Csepel lengyel testvérvárosában

A cikk a Morovik Attila alpolgármester vezetésével Wolominban tartózkodott csepeli delegáció látogatásáról, az ott elhelyezett ’56-os emléktábla avatásáról tájékoztat. Az avatáson Morovik Attila is beszédet mondott. Idézzük a cikk egyik mondatát: „Említést tett a kvótanépszavazásról is, majd hozzátette, hogy az uniós bürokraták nem hagyhatják figyelmen kívül a magyar nép akaratát.” Morovik úr hazudott. A magyar nép ~ 60, Csepelen 61,06 %-a  százaléka részt sem vett a kvótanépszavazáson.

3) A cikk címe: Orbán Viktor: meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől

A kormányfő beszédét itthon és külföldön már sokan elemezték, értékelték. Nem kívánjuk növelni az elemzők sorát, inkább az MTI – től átvett cikk mellé elhelyezett, bekeretezett „Rendzavarás a Kossuth téren” című íráshoz van egy megjegyzésünk. A cikkből kiderül, hogy a Fidesz szerint az állami ünnepségen Orbán kifütyülését „fizetett provokátorok” zavarták meg. Talán a „rendzavarók” között sípoló, egy Fidesz-hívő által fejbe vert Ungváry Krisztián történészt is fizetett provokátornak tartják.

4) A cikk címe: Változások a szakrendelőben: több orvos, új eszközök

A szerzők és az olvasók figyelmébe ajánlunk néhány, a blogunkon megjelent írást, amelyek szerintünk cáfolják cikk legfontosabb állításait:  

http://csepeliek.blog.hu/2016/10/20/gyerekeket_sujt_a_csepeli_egeszsegugy_mukodesi_zavara

http://csepeliek.blog.hu/2016/10/11/csepelen_masfel_eve_nem_mukodik_a_mammografia_az_sztk_egyre_kevesbe_tudja_ellatni_feladatat#more11782565

http://csepeliek.blog.hu/2016/10/09/eves_kaoszjelentes_egeszsegunk_ugyerol_a_korhazak_kinjairol#more11775257

***

TOVÁBBI KIMARADT TÉMÁK, ESEMÉNYEK:

Október:

13.

Méhészeti zárlatot rendeltek el Csepelen is, a kerületben lévő méhészetekre.

14.

Egy ismeretlen elkövető a 36-os autóbuszon kitépte egy utas kezéből mobiltelefonját, majd a következő megállóban leszállt a járműről. A sértett utána futott, de a rabló megverte, majd elfutott. A rendőrség keresi az elkövetőt.

20.

Baleset történt Csepelen a Szent István út és az Erdőalja u kereszteződésében. Egy személygépkocsi és a 152-es autóbusz ütközött össze.

21.

A XV. Magyar Festészet Napja alkalmából megnyílt Vincze Angéla festőművész kiállítása az Erdei Éva Galériában.

Nagy Imrére emlékeztek a Nagy Imre emléktáblánál a Nagy Imre Társaság és az MSZP Csepeli Szervezete koszorúzott.

Budai-Kovács Marcell a Csepeli BC serdülőkorú szabadfogású birkózója bronzérmet nyert az Európa- majd Világbajnokságon is.

Két gépkocsi ütközött össze az Ady Endre út és a Táncsics Mihály utca kereszteződésében.

AMI HÓNAPOK ÓTA KIMARADT:

 > Miért helyezték, április 30-i hatállyal, „nyugdíj előtti rendelkezési állományba” Papp Péter ezredest, a kerület rendőrkapitányát, miért nem véleményezhette a képviselő-testület az új kapitányra vonatkozó javaslatot?

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány napja, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Szentesi úr, immár 39. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol az idei lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

AMI TÖBB MINT EGY ÉVE KIMARADT:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 640 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8911916773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kese 52 2016.11.01. 12:24:06

Nagyon nem értem miért nem írnak hozzászólást, vélemény azok az emberek akik olvassák az újságot.Talán nem merik közzétenni a véleményüket? Félnek a következményektől vagy egyszerűen közömbösek? Talán a komment úgy van beállítva, hogy csak mindig az éppen írni szándékozó látható, netán a "Megvan a véleményük"- ben olvasható?
süti beállítások módosítása