CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hogyan leplezte le saját magát az Orbán-kormány államtitkára?

2016. november 21. 01:32 - csú

retvari_bence_allamtitkar_1.PNGEgy MSZP-s képviselő a parlamentben a szegénységről beszélt. Rétvári Bence KDNP-s államtitkár (képünkön) válaszolt neki, a jelen kormány egyik legnagyobb erényének nevezve, hogy „nem halat adott az embereknek, hanem megtanította őket halászni”. Az ősi mondás hamis aktualizálásnak felrovásától most el is tekintenék, ha nem jutna eszembe: épp ez a kormány tiltotta be idén végleg a halászatot, sok száz családot megfosztva generációk stabil jövedelmétől. Ez így viszont már nagyon cinikusra sikerült.

Rétvárinak nem az egyetlen fura elszólása ez. Az ATV műsorában csak a riporter közbeszólására vette észre, mit is mondott. Ezt: „mi mindenki életét meg akarjuk lopni” (ehelyett: óvni). De a kormány írásban is tud "elszólni". A vasárnapi boltzárral kapcsolatban: „sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni „magunknak” a megszületett törvény kapcsán”.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja úgy vélte, hogy az elszólások és más elvétések rejtett

lelki folyamatokról és a tudatalattiról adnak információkat. Rámutatott, hogy a nyelvbotlások az emberek elfojtásait is a felszínre hozhatják. Minél jobban el akarjuk rejteni mások elől, minél jobban kerüljük a témát, annál nagyobb esély van rá, hogy váratlanul a felszínre tör. Vagy valami miatt szorongunk, ennek leplezésébe nagy energiát fektetünk, de belül ez a szorongás munkál. Az ezzel kapcsolatos belső beszéd egyes elemei realizálódhatnak nyelvileg.

Freud végső igazolásául álljon itt Rétvári egy másik hétfői mondata: „600 ezer ember már nem segélyből tengődik, hanem saját munkabéréből”.

Veress Jenő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2111964473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása