CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd csepeli polgármester zsonglőrködése számokkal, tényekkel

2016. december 05. 05:59 - csú

zsonglor_bohoc.PNGÚj csepeli fejlesztésekről döntöttek a képviselők címmel cikk jelent meg a csepel.hu-n. http://csepel.hu/hireink/kozelet/item/9530-uj-csepeli-fejlesztesekrol-dontottek-a-kepviselok

Az írás a helyi adók emelését is kiemeli. Az adóemeléssel kapcsolatos polgármesteri javaslatról szóló bekezdésében meg „arányos közteherviselés” – ről ír, mintha a javaslattevő, Borbély Lénárd polgármester ennek megvalósítását tekintette volna céljának.

A szerző vagy nem ismeri, vagy nem szereti a tényeket. A polgármester által kezdeményezett adóemelésben szó sincs arányosságról, a helyi kisfőnök az adóemelés okaiként az inflációra és „az önkormányzat gazdálkodási feladataihoz szükséges források” – ra hivatkozik. Az arányos közteherviselés megvalósítása tehát nem érdekelte Borbélyt. A jelek szerint az újságírót sem, ezért  megpróbálta a számára szebben hangzó arányos közteherviselést „eladni” a nagyérdeműnek. Hátha megeszik.

Nem eszik meg. Egyrészt az adóemelést általában nem szeretik az emberek. Másrészt

már megtanulták, rögtön az egykulcsos személyi jövedelem bevezetésekor, hogy a Fidesz csak beszél az arányos közteherviselésről. Harmadszor: sokan vannak, akik szeretnek utánanézni a dolgoknak, sőt már a sorok között is tudnak olvasni. Akkor nézzük a tényeket:

> Borbély úr differenciálás nélkül, 0,9 %-kal javasolta emelni az építményadó mértékét. A magánszemély gépkocsi tárolója és a nagyvállalkozó esetében egyaránt, mindenfajta arányossági elvet figyelmen kívül hagyva.

> A telekadó esetében három változást javasolt a polgármester: a Kis Duna menti területen 1(!) forintos, a Rózsadombon 20 %-os csökkentést, míg Csepel északi részén 150 Ft/m2 helyett 223 %-os(!) emelést.

A cikkben olvashatók szerint azonban Borbély urat sem nagyon érdeklik a tények. Szeret nagyokat mondani. Idézem: „az önkormányzat helyi adóbevétele idén 808 millió forinttal haladta meg a tervezett mértéket, amely 3 milliárd forint felett van.” Ezzel szemben, a csepel.hu-n elérhető adatok szerint Csepelen kétfajta helyi adót vet ki az önkormányzat. Az építményadót és a telekadót. Ezek idei „tervezett mértéke” összesen 1.950.000 eFt. Ha ezt idén 808 millióval „meghaladták”, amit nehezen tudok elképzelni, akkor is csak 2.758.000 eFt a helyi adó bevétel, ami ugye nem 3 milliárd forint.

Mégsem emiatt idéztem Borbély urat. Őt, véleményem szerint nem érdekli a 242 millió forintos különbség. A 3 milliárd viszont jól hangzik. A gondom mindössze annyi, hogyha idén eddig 41 %-kal nőtt Csepelen a helyi adók bevétele, akkor minek az adóemelési javaslat? Hogy jövőre, a választás előtt egy évvel, ne kelljen emelni?

vox

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3912018165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása