CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli párbaj a fideszes vezérek között? Borbély Lénárd 28-1-re vezet Németh Szilárd előtt. Mi lesz ebből?

2017. január 16. 05:59 - csú

A botrányok közben egy szót sem szólnak  a csepeli városvezetők arról, hogy lesz-e újabb szakasza a gerincútnak, és az érintett csepeliek mikor tudják meg: kisajátítják-e az ingatlanjaikat?

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük

kisbiro-kicsi_13.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó január 12-én megjelent 1. számából:

Az egy hónap után megjelent lap impresszumából derül csak ki, hogy a tulajdonos vagy a lapigazgató egy fővel csökkentette a szerkesztőség létszámát. Miss Nándortól váltak meg egy szó nélkül. Lehet, hogy valakinek nem tetszettek az írásai, vagy csak egy jobb, hitelesebb lapot, esetleg más munkát vállalt a fiatal csepeli újságíró? Ennél feltűnőbb viszont, hogy Németh Szilárd a Csepeli Hírmondó eddigi Kötelezően Szeretett Nagyfőnöke, csak egy említést kapott az új évfolyam első számában. Se egy riport, se egy sajtótájékoztató, csak egy újévi koncert a Királyerdei Művelődési Házban, ahol a „vendégek között” megemlítik a nevét, s ahol meghallgathatta a polgármester 50 perces(!) beszédét. Mintha paradigmaváltás menne végbe a pártlappá silányított Csepeli Hírmondónál. Talán Borbély lesz a Nagyfőnök is? Lehet, hogy ezért írták le 28-szor nevét, illetve funkcióját? Mit szól ehhez Németh Szilárd?

A Csepeli Hírmondóba nem fért bele egy sor sem az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről, hónapok óta megválaszolatlan kérdéseiről, a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalványok

csepeli tapasztalatairól. Változatlanul nem számol el Borbély Lénárd polgármester az október 2-i népszavazásra költött csepeli közpénz felhasználásáról. Kíváncsian várjuk azt is, mikor kapunk választ arra, hogy a Szilvásy György ellen pert vesztett Németh Szilárd kifizette-e már a sértettnek a 350 ezer forintos sérelemdíjat.

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Járda épül Hároson, sebészeti lézert kap a rendelőintézet

A december 15-i képviselő-testületről szóló tudósítás elég szűkre sikeredett. A 36 napirendből mindössze 10 „érdemelte ki” a pár mondatos tájékoztatást. Így kimaradtak olyan fontos témák, mint:

> az öt önkormányzati rendelet (költségvetési; városrendezési és építési szabályzat; nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadása; településfejlesztési és területrendezési szabályzat; településképpel kapcsolatos bejelentések) módosítása;

> a Rózsa utcai telekalakítás;

> önkormányzati lakás bérbeadása;

> az olimpiai pályázat módosítása;

> a Csepeli Városgazda Zrt. feladat-ellátási szerződésének módosítása, illetve további plusz anyagi források biztosítása a gazdasági társaság számára;

> a képviselő-testület idei első féléves munkaterve;

> a korábban hozott fejlesztésekkel kapcsolatos határozatok végrehajtási határidejének újabb módosítása, csúsztatása stb.

A tudósítás szerzője azt sem merte megemlíteni, hogy a 36 napirendből 10-et(!) a helyszínen, sürgősségi előterjesztésként javasolt a polgármester, ami miatt olvasási szünetet kellett elrendelnie. Amiért viszont egyértelmű kritikával kell illetnünk az újságírót vagy inkább a szerkesztőség vezetőit, feletteseit, hogy a kt-ülés után lezajlott, botrányos közmeghallgatásról mindössze egy mondatra tellett, amelynek 2. része így hangzik: „szándékaink szerint 2017-ben döntés születhet a gerincút hátralévő ütemeinek terveiről.” Csak most kezdik majd el a tervezést? Mit csináltak hat évig? Mi lesz, ha mégsem születhet meg a tervezés megkezdéséről szóló döntés? Mikor tudják meg az érintett csepeliek, hogy kisajátítják ingatlanjaikat?

A címben vastag betűkkel szedték a hírt, hogy sebészeti lézert kap a rendelőintézet, azt viszont nem kérdezte meg az újságíró, hogy miért nincs mammográfia az intézetben, s mikor kerül megvételre.

A legfelháborítóbb a tájékoztatóban, hogy a fentiekben idézett egy mondaton kívül  nem ír a testületi ülést követő, szinte titokban összehívott botrányossá vált közmeghallgatásról, amiről az önkormányzat honlapján, a csepel.hu-n sem jelent meg egy sor sem. Lapunk alábbi két cikkét ajánljuk ezért olvasóink figyelmébe:

http://csepeliek.blog.hu/2016/12/20/csepeliek_arculcsapasa_a_kozmeghallgatason#more12051909

http://csepeliek.blog.hu/2017/01/10/_bunszovetsegben_szelhamosok_tevesztettek_meg_csepel_lakossagat_480

2) A cikk címe: Alstom-bizottság: vagyoni hátrány érte a fővárost és a magyar államot

A szerző a 2006-os közbeszerzéseket vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság elnöke, Borbély Lénárd és Tarlós István főpolgármester közös sajtótájékoztatójáról ad tájékoztatást. Az ügyben indított ügyészségi vizsgálat még javában tart. Fővárosi közgyűlési döntés hiányában semmilyen hivatalosnak tekinthető megállapítás nincs, Borbély úr megjegyzései pedig nem tartalmazzák a másik fél véleményét. Arról nem is beszélve, hogy úgy tűnik: bagoly mondja verébnek, nagyfejű. Például: „180 milliárd forintot függesztett fel az EU a fideszes autópálya-közbeszerzések miatt” (nol.hu); Borbély úr prédikál, aki a helyi pályázatok nagy részét a 25 millió forintos határ alatt íratja ki, hogy ne kelljen közbeszerzési eljárást indatani, évek óta nem hozza létre a polgármesteri hivatalban törvény által előírt közbeszerzési csoportot, s úgy fél a nyilvánosságtól, mint ördög a tömjénfüsttől. (Lásd a csepeli METRANS Kft. beruházása, a csepeli HÉV tervezett megszüntetése.)

3) A cikk címe: Egy év alatt hárommilliárddal nőtt a csepeli közvagyon

A lapkiadó úr Ábel Attila fideszes alpolgármester tulajdonában lévő és az általa működtetett és szerkesztett jobboldali hírblog cikkét jelenteti meg a közpénzből fenntartott önkormányzati lapban. Valószínűleg az írás szerzője is Ábel Attila, aki cikkét a csepel.hu-n is elhelyezte. Ábel úr szerintünk szokásos, immár sokadszorra megjelentetett csúsztatásait ismétli. Elhallgatja, hogy a szocialista önkormányzat 2010-ben az úgynevezett északi pénzből 3,6 milliárd forintot hagyott örökségül, banki betétben.

4) A cikk címe: Jogerős: Szenteczky közpénzből fizette ki magánügyvédjét

Három megjegyzés a csepel.hu-tól rövidítve átvett cikkhez:

> ismét nem kapott lehetőséget a másik fél a véleménye ismertetéséhez;

> van némi ellentmondás az írásban: úgy kell visszafizetni 5,5 mFt-ot, hogy az ügyletet „a büntetőper során nem minősítették bűncselekménynek”;

> a „lakásmutyi perben” leírtakból hiányzik egy mondat, amely az eredetiben szerepel: „Az ügyészség és a bíróság szerint ezért nem történt károkozás.”

5) A cikk címe: Nehéz a jó hírt eladni

Megszakad a szívünk szegény fideszes Ábel Attila alpolgármesterért, aki egyben a csepel.info című, időnként szélsőjobboldali írásokat is megjelenítő hírblog tulajdonosa és szerkesztője. Azt írja, hogy a „médiát csak minimálisan érdeklik a pozitív hírek.” Mit mondana, ha a tulajdonos egyik képviselőjeként nem ő irányítaná az önkormányzat közpénzből fenntartott médiáját, a csepel.hu című honlapot vagy a 32 ezer példányban megjelenő Csepeli Hírmondót? Vagy azt is elfelejtette, hogy az országos napilapok többsége a jobboldal kezébe került, illetve, hogy október 8-án a Népszabadságot is sikerült megszüntetni?

6) A cikk címe: Elmarasztalták a csepeli polgármestert

Közel két év után zárult le jogilag Borbély Lénárd 2015. január 25-i ittas gázolásának büntetőügye. Két közleményen kívül a polgármester soha nem vállalta ügyében a nyilvánosságot. A közleményeket is csak jóval a történtek után volt hajlandó közzétenni. A cikk azon állítása pedig, hogy „csepeli baloldali politikusok azt terjesztették, hogy autós üldözés során fogták el”, bizonyíték nélküli vádaskodás, amely jól mutatja a polgármester erkölcsi hozzáállásának tarthatatlanságát. A parlamentben követeli az ittas vezetésen értek szigorúbb megbüntetését, saját esetében pedig egyrészt családi gondjaival igyekszik mentegetni magát, másrészt nem vállalja az ügyben a képviselő-testületi szembenézést, a nyilvánosságot, végül pedig a baloldalt vádolja azzal, hogy „hamis vádakkal és aljas hazugságokkal” támadták. Ez az igazi probléma a polgármester ittas vezetésével kapcsolatban. Ideje lenne neki és pártjának is levonni a következtetést: saját maga állított ki önmagáról elfogadhatatlan erkölcsi bizonyítványt, ezzel alkalmatlanná vált Csepel vezetésére.

7) A cikk címe: Újévi koncert a Királyerdei Művelődési Házban

A koncertről szóló tájékoztatóhoz olvasóink figyelmébe ajánljuk a blogunkon megjelent Takács Krisztián: Hamis hangok az önkormányzat újévi koncertjén c. írást. http://csepeliek.blog.hu/2017/01/15/takacs_krisztian_hamis_hangok_az_onkormanyzat_ujevikoncertjen#more12113879

*****

További kimaradt témák, események:

  1. December:

16.

Karácsonyi gálaműsort tartottak a Csepeli Munkásotthon amatőr művészeti együttesei, csoportjai a ház színháztermében.

19-23.

Napi ezer adag meleg ételt osztott ki Csepelen az Ökomenikus Segélyszervezet.

27.

Leégett egy faház Csepelen, a II. Rákóczi Ferenc úton. Személyi sérülés nem történt. A tüzet egy gázpalack robbanása váltotta ki.

Autóbusz és személygépkocsi ütközött össze a Szent Imre téren. A balesetben senki nem sérült meg.

  1. Január:

A TESCO megszüntette Csepelen is az ingyenesen igénybe vehető járatait.

Nagysikerű operett gála volt a Csepeli Munkásotthonban, rangos művészek közreműködésével.

10.

Borzalmas tragédia történt Csepelen, a Katona József utcai négyemeletes társasházban: egy férfi öngyilkos lett, kötéllel a nyakában kiugrott 4. emeleti lakásából.

11.

Két család veszett össze Csepelen. A veszekedést dulakodás, majd verekedés követte, amelynek során sokkoló és kés is előkerült.

Ami hónapok óta nem kerülhet be a Csepeli Hírmondóba:

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány napja, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Szentesi úr, immár 50. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében.

AMI TÖBB MINT EGY ÉVE KIMARADT:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” című cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a felelősségről?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1412128679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.01.16. 21:14:57

csepel.info/?p=56432#comment-294819
“A Jobbik-DK-MSZP összefogás is kevés volt Szentendrén”
Tarjányi László szerint:
A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
2017. január 16., hétfő - 21:12
Nagyapó: “Szentendrén a 7. körzetben 339-en szavaztak a Fidesz-KDNP jelöltjére és 1748 választó NEM szavazott a baloldali, volt SZDSZ-es jelöltre!!!”

Elfelejtetted hogy 2014-ben meg a csepeliek nagy többsége NEM szavazott Németh Szilárdra, a fideszes, volt SZDSZ-es jelöltre!!!
süti beállítások módosítása