CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért nem tájékoztatják a csepelieket az őket érintő fontos kérdésekről?

2017. január 30. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük

kidobol-2_13.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó január 26-án megjelent 2. számából:

A lap legújabb száma rendezte a legutóbbi hibáját: két oldal jutott Németh Szilárdnak, s magyarázkodhatott a civil szervezetekkel kapcsolatos korábbi kijelentései miatt. Sőt, simán megvádolhatta a kerület országgyűlési képviselőjét, aki most sem kapott lehetőséget véleményének elmondására.

Ugyanakkor a Csepeli Hírmondóba nem fért bele egy sor sem az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről, hónapok óta megválaszolatlan kérdéseiről, a  nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalványok csepeli tapasztalatairól. Változatlanul nem számol el Borbély Lénárd polgármester az október 2-i népszavazásra költött csepeli közpénz felhasználásáról. Kíváncsian várjuk azt is, mikor kapunk választ arra, hogy a Szilvásy György ellen pert vesztett Németh Szilárd kifizette-e már a sértettnek a 350 ezer forintos sérelemdíjat.

A lap egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Megalapozott a magyar olimpiai pályázat

Három megjegyzésünk van:

> Tarlós István 2014-ben még azt mondta, hogy „nem életszerű a 2024-es olimpia”; (http://nepszava.hu/cikk/1118350-tarlos-nem-eletszeru-a-2024-es-olimpia)

> Szalay-Berzeviczy Attila, a budapesti olimpiáért évek óta kampányoló BOM alapítója, aki szerint a „2024-es olimpia rendezése jót tenne az országnak”, két évvel ezelőtt még a következőket képviselte: „sok feltételnek kell teljesülnie 2024-hez, úgyhogy egy 2028-as dátumot reálisabbnak tartana”; (http://cink.hu/tarlos-istvan-belekopott-az-olimpialevesbe-1633951338)

> Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint pedig „nem lehetséges 2024-ben veszteség nélkül rendezzük olimpiát”; vagy másképpen fogalmazva, „nem lehetséges, hogy Budapest 2024-ben gazdaságosan rendezzen olimpiát.” (http://index.hu/gazdasag/2017/01/28/chikan_a_politikusok_korabban_szegyelltek_a_korrupciot_ma_mar_nem_is_titkoljak/)  

A volt miniszter még hozzátette: „a tanulmányban jelzett 1043 milliárd forint olimpiaspecifikus fejlesztésekre menne, nem az ország szerves fejlődését szolgálnák.”

Egyébként az olimpia gondolatát maga Orbán Viktor találta ki, még 2000-ben, s akkor össze is gyűjtöttek 650 ezer támogató aláírást. (https://vastagbor.atlatszo.hu/2015/12/04/no-nepszavazast-az-olimpiarol/)

Ami pedig a Tarlós úr által említett „biztos finanszírozás”-t illeti, az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya sem támasztja alá. Vizsgálatuk szerint „az 1960 és 2016 között megrendezett olimpiák rendezési költsége átlagosan több mint két és félszerese volt az eredetileg tervezett költségeknek.”     (http://index.hu/gazdasag/2017/01/26/katasztrofalis_uzlet_az_olimpiarendezes/)    

Mindezek alapján az is leírható, hogy a Csepeli Hírmondó az olimpia ügyében sem képes egy kicsit a dolgok mélyére nézni, összeszedni az érveket és ellenérveket, hogy a csepeli embereket becsületesen tájékoztassák az őket érintő fontos kérdésekről. Igaz, a CSH-ra eddig sem volt jellemző a tisztességes tájékoztatásra való törekvés. 

2) A cikk címe: Vissza kell szorítani az álcivileket

Takó Szabolcs kapta a feladatot, hogy Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke Csepelen is magyarázhassa elégtelen bizonyítványát a civilekkel kapcsolatos, botrányos kijelentése miatt. Az újságíró „kemény” kérdéseket tett fel: „Kikre gondol?”, „Mégis hogyan?”, „Hogy is van ez?”, stb. Fantasztikus. S mindezt magától találta ki, vagy inkább még meg is beszélte az alelnökkel, nehogy már kínos legyen számára?

Németh most azt állítja, hogy ő álcivilekről beszélt. A riporter pedig nem meri a szemébe mondani: Németh úr ez nem igaz, hiszen videofelvétel van az ominózus sajtótájékoztatójáról.

(http://444.hu/2017/01/10/nemeth-szilard-szerint-az-emberek-szavaztak-meg-a-civilek-kitakaritasat-az-orszagbol)

Az alelnök civilellenes nyilatkozatát azóta elítélték a hazai és nemzetközi civil szervezetek, a az ellenzéki pártok, a nemzetközi sajtó jelentős orgánumai is. Ezért csak két megjegyzésünk van a Fidesz alelnökének magyarázkodásához:

> Németh úr előszeretettel hivatkozik, a választók felhatalmazására. Szerintünk is hazudik: egyetlen választáson, konzultáción, népszavazáson sem volt szó a civilekről, s nem is kaptak semmilyen felhatalmazást velük kapcsolatban;

> „Több mint hat év kormányzása után büszke vagyok az elért eredményekre” – vallja Németh Szilárd. Szíve joga ezt mondani. Csak tudja, hogy a Medián 2016 novemberében közzétett közvélemény-kutatása szerint az ország lakosainak 55 százaléka szerint „a dolgok rossz irányba mennek, és csak 38 százaléka gondolja jónak az irányt.” Németh úr, Ön kisebbségben van a kormány munkájáról alkotott véleményével. Lásd továbbá alábbi írásunkat: (http://csepeliek.blog.hu/2017/01/13/nemeth_szilard_civileket_eltakarito_amokfutasa_csepelen_kezdodott)

3) A cikk címe: Másfél éves a CSUSE

A csepel.hu-n elérhető adatok szerint Csepelen 47 sportegyesület működik. A tavalyi esztendőben a csepeli sportegyesületek összesen 59,4 mFt működési támogatást kapott az önkormányzattól. Ebből az összegből 35,5 millió (59,7 %) jutott a Borbély úr által gründolt, másféléves egyesületnek, 19 millió Németh Szilárd kedves egyesületének a Csepeli Birkózó Clubnak. Támogatást kapott még 14 egyesület (köztük például az öttusázók, a vívók), összesen 4,9 mFt, azaz egyesületként, átlagban 350 ezer forintot. A Csepeli Kajak-Kenu Egyesületnek, amely a magyar és a nemzetközi kajak-kenu sport fellegvára, egy fillér sem jutott. Vajon miért nem? A vezetők nem szeretik a sportágat?

*****

További kimaradt események:

  1. január

11.

Családok közötti verekedés volt Csepelen. Sokkoló, kés, kő – egy sérült korházi ápolásra szorult.

13.

Véradás volt a Csepeli Plázában

14.

Egyszemélyes tüntetés volt Csepelen, Németh Szilárdnak a civilekkel kapcsolatos kijelentése miatt. A Civil Ellenzéki Kerekasztal képviselője jelent meg csepeli Fidesz frakció irodája előtt.

15.

Egy idős asszony holttestére bukkantak Csepelen, az Ady Endre út egyik lakásában. Közigazgatási hatósági eljárás indult.

18.

Az oldalára borult egy kamion Csepelen. A baleset miatt lezárták a II. Rákóczi Ferenc utat az Erdősor u. és a Posztógyár közötti szakaszon.

 

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány napja, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Szentesi úr, immár 52. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében.

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a polgármesteri hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3112167713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása