CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel fideszes vezetői drasztikusan csökkentették a nehéz helyzetben élő csepeliek anyagi támogatását

2017. február 24. 05:47 - csú

a_negyes_bruttohoz-nevvel-jav-777.pngNekik nem kell támogatás. Ők adták, adják hat éve, ha akarják...

Uralmának hat éve alatt a csepeli fideszes vezetés drasztikusan csökkentette a szociálisan nehéz helyzetben lévők támogatását. Véleményemet a február 23-i képviselő-testületi ülés 2016. évi költségvetésről szóló rendeletmódosításában, illetve a csepel.hu-n még elérhető 2010. évi költségvetést értékelő előterjesztésben olvasható tények is alátámasztják. Lássuk a valóságot:szoc_csokkenteshez_tablazat.PNGA számok szerintem bizonyítják: a két polgármester, 2010-től Németh Szilárd, majd 2014-től Borbély Lénárd,  nem tartotta és nem tartja fontosnak a rászoruló csepeli emberek megsegítését.

Külön érdekessége az utóbbi évek költségvetéseinek, hogy

az évi tervszámokhoz képest, mindig alacsonyabb az év végi teljesítés, ami egyfajta célratörő költségvetési politikát takar. Így például az ellátottak pénzbeli juttatásainak 2016-ra tervezett, fentiekben részletezett 197,5 millió forintos előirányzatából, csak 55,2 % került kifizetésre. Vajon miért? Nem volt rá igény? A különböző segélyezési formák igénylésének rendeleti úton való évenkénti szigorítása (a hatályos, éppen két éve elfogadott rendeletet már háromszor módosították) bizonyítja a szegények, a rászorulók támogatási lehetőségeinek fokozatos behatárolását, ezáltal a szociális kiadások csökkentési szándékát.

Ez pedig azt jelenti, hogy idén még tovább csökkenhetnek a szociális támogatásokra fordított összegek. Ugyanis a fenti szociális ellátásokat is tartalmazó idei év eleji előirányzat összességében 1,6 %-kal csökkent, ami előrevetíti az évközi várható kifizetések további visszafogását.

A szocialista önkormányzati vezetés utolsó évéhez képest bekövetkezett, fentiekben kimutatott közel 500 milliós forráskivonás azzal sem védhető, hogy a kerületi önkormányzaton kívül a járási kormányhivatalhoz is fordulhatnak segélyekért a csepeliek, illetve, hogy 2011-től növelték a közfoglalkoztatásban résztvevők számát. Egyrészt, mert 2010-2011-hez képest a szociális támogatás feltételeinek szigorításával a járási hivatal is kevesebbet fordíthatott szociális kiadásokra, másrészt pl. tavaly év végén már csak 93 közfoglalkoztatottat tartott nyilván a csepeli önkormányzat. Az idei évre tervezett közfoglalkoztatási létszámban pedig a vezetés további jelentős, a múlt évben előirányzott 314 főhöz képest majd 65 százalékos csökkentést tervez.

A Csepelen élő, szociálisan nehéz helyzetben lévő, támogatásra szoruló ezrek helyzetében tehát romlás, a szociális feszültségek növekedése várható. A kérdés csak az, hogy az évek óta beígért fejlesztések (kézilabdacsarnok, birkózócsarnok és vendégház, a szilárd burkolatú utak számának növelése, stb), a különböző kulturális- és sport rendezvények (disznótor, szüreti mulatságok stb), koncertek, jótékonysági akciók egyre bővülő sokasága, a választások előtt már megszokott ígérgetések ellensúlyozzák-e a fideszes vezetéssel szemben egyre növekvő szembenállást. A válaszra még várnunk kell.

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7812286057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.02.24. 19:04:08

Magukat viszont támogatják! A képviselői tiszteletdíjakat meg a minden fideszesnek kijáró plusz juttatás, a tanácsnoki jövedelmeket is ki kell fizetni valamiből!

Hogy egy fideszes képviselő nem tanácsnok? Hát ő meg bizottsági elnök plusz pénzért! A polgármester meg a két alpolgármester havi egy milliót meghaladó jövedelméről ne is beszéljünk!

Aztán meg kell a pénz a négylakosztályos luxus vendéglőre/fideszes örömtanyára (?), a Dagi Vendéglő átépítésére is, a Kis-Dunapart Tiborcz István általi ledesítéséről nem is beszélve!

Leesik a pofám, hogy a Csepelinfóban hogy írnak Szabó Szabolcsról, ahelyett hogy tükörbe néznének!

csepel.info/?p=57266#comment-296460 “Botka Csepelen: DK nélküli összefogáson dolgoznak”
Tarjányi László szerint:
A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
2017. február 24., péntek - 18:17
“Az sem utolsó szempont, hogy Szabó Szabolcs egyéni érdeke szintén az, hogy legalább a mostani fizetéssel Parlamentben maradjon. Ehhez egyetlen lehetősége van, az hogy Csepel-Soroksáron ismét ő legyen a közös jelölt.”

Az sem utolsó szempont, hogy Borbély Lénárd és Ábel Attila egyéni érdeke szintén az, hogy legalább a mostani fizetéssel polgármester illetve alpolgármester maradjon. Ehhez egyetlen lehetőségük van, az hogy Csepelen éket verjenek az ellenzéki pártok közé, erről szól ez a cikk!
süti beállítások módosítása