CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyomtasd, másold, terjeszd! Fontos hírek önkéntes nyomtatásra és önkéntes terjesztésre

2017. augusztus 26. 05:43 - csú

rikkancs.PNGNyomtasd, másold, terjeszd! – szólít fel egy új honlap, amely házilag készíthető újságot kínál minden aktivistának. A sajtóban megjelent fontos híreket ugyanis bárki kinyomtathatja, és lehetőségei szerint terjesztheti.

Hogyne volna nálunk sajtószabadság, amikor mindent meg lehet írni! Ezzel szokott érvelni Orbán Viktor külföldi újságírók előtt. A mondat második fele igaz, csak az első nem. Ezt fejtette ki a Népszabadság-árvák egyike, Hargitai Miklós a szombati Népszavában.

A sajtószabadság ugyanis elsősorban nem a betűtermelők, hanem a betűfogyasztók szabadsága.

Az állampolgáré, akinek a közügyekben való tájékozódáshoz széleskörű és egyszerű lehetőséget kell biztosítani. Ez a sajtószabadság elemi feltétele még a jelenleg hatályos "illiberális" médiatörvény és alaptörvény szerint is. Az utóbbiban ez áll:

"Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit." Ezek azok a feltételek, amelyeket Magyarország jelenlegi kormányzói nem biztosítanak, hanem minden eszközzel pusztítanak.

Hargitai Miklós hivatkozik Jámbor Andrásra, aki megírta egy sor példával, hogy semmit sem tudna Orbán elsőszámú kihívójának lépéseiről, ha nem olvasná a Népszavát. A magyar adófizetőknek GDP-arányosan sokszor annyiba kerül a fent idézett alkotmányos jog biztosítására hivatott közmédia, mint az angol adófizetőknek a BBC. Magyarország közmédiája azonban nem egészen olyan, mint a BBC.

"Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek. Ideje hát tennünk valamit!" Ez már nem a Népszavában olvasható, hanem a nyomtassteis.hu-n.

Tudjuk, kik állnak az ilyesféle hu-k mögött. Ezek a mögöttállók ugyanis a nyilvánosság előtt állnak. A nyilvánosság az ő mániájuk. A nyomtassteis.hu mögött az eDemokrácia Műhely Egyesület áll a partnereivel, a Norvég Alappal, az Ökotárssal és más efféle alakulatokkal. Még Soros-pályázatokon is nyertek, mert ők is a nyílt társadalom hívei azokkal szemben, akik a föld alá szeretnék szeretni a hazájukat.

Az eDemokrácia Műhelyt két évtizeddel ezelőtt alapították szociológusok, politológusok, újságírók és jogászok azzal a céllal, hogy kutassák és terjesszék az internet és a mobiltelefon demokratikus használatának lehetőségeit. Volt is szerepük az internet közösségi használatának, leginkább a Teleházaknak a támogatásában, később pedig a tevékenységük jócskán túlnőtt az eredetileg meghatározott célon.

2015-ben megvizsgálták több mint háromszáz település honlapját, és megállapították, hogy egyetlenegy sincs közöttük, melyen minden adat ott lenne, amelynek a törvény szerint ott kellene lennie. Szerkesztettek és közreadtak egy listát a kötelezően nyilvános adatokról, hogy valamennyien tudjuk, milyen információkat, milyen törvényre hivatkozva követelhetünk a helyi hatalomtól.

2016-ban Pázmándon elindították az Üvegfalu mozgalmat, melyben azok az önkormányzatok vesznek részt ─ nincsenek túl sokan ─, melyek vállalták, hogy 100%-osan nyilvánossá teszik a közéletüket, a döntéseiket és az egész döntési folyamatot. Pázmánd honlapján megnézheti, akit érdekel, hogyan lehet ezt a célt közelíteni.

Hét éve működteti az eDemokrácia Műhely a teljesen politikamentes, kizárólag praktikus információkat és híreket közlő Hasznoshirek.hu portált, amely világnézetétől és pártállásától függetlenül mindenkit kiszolgál azokkal a tudnivalókkal, amelyek a mindennapi gyakorlat ezernyi problémájának megoldásában segítik a polgárt az adózástól a pályázati lehetőségek kihasználásán át a felvételiig, hitelekig stb.

Egy hónappal ezelőtt indították el azt a mozgalmat, amelyhez a nyomtassteis.hu-n lehet csatlakozni. Ez a kezdeményezés éppen Orbán Viktor igazságából indul ki, miszerint tényleg bármit meg lehet írni ma Magyarországon, és valóban meg is íródik nagyjából mindaz, amelynek alapján a választópolgár autentikus információk birtokában szavazhatna, csak éppen ezek az információk a választópolgárok meghatározó részéhez nem jutnak el. "Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth Rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak." Ezért:

"Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt, s amely a mindenütt jelen lévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is."

Ennek az egyszerű eszköznek (melyet egyébként helytelenül "egyfajta XXI. századi szamizdatnak" vélnek) az a lényege, hogy a hatalomtól független médiában megjelent, súlyos és érdekes információkból, tényekből hetente megszerkesztenek négy A4-es oldalra való anyagot. Ezt a honlapról bárki letöltheti, két A4-es lap két-két oldalára kinyomtathatja, és ha ezeket félbehajtja, máris a kezében van egy nyolcoldalas, A5-ös méretű lapocska, az eDemokrácia Műhely Egyesületet kiadóként megjelölő impresszummal, és ezt aztán terjesztheti a szűkebb és tágabb környezetében.

Akinek van rá lehetősége, sokat nyomtathat, akinek nincs, az keveset, akinek van kedve az osztogatást csevegéssel összekötni, az cseveghet. Akinek nincs kedve, mersze, türelme ehhez, az dobálhatja csendben a "lapot" a polgárok ládikáiba.

A "Nyomtasd, másold, terjeszd" feliratú lapocska legutóbbi számában háromszor szerepel forrásként a HVG, kétszer a 444, egyszer a Magyar Nemzet. Szó van benne a nyugdíjasok létminimum alatt élő harmadáról, a dupla családi pótlék szimplaságáról, a zánkai gyereküdültető uraság luxusvillájáról és az állami vállalatok vezetőire hulló sűrű pénzesőről.

Révész Sándor (HVG.HU)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr712777754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása