CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Azok mennek el Magyarországról, akikre a legnagyobb szükség lenne

2017. szeptember 11. 02:37 - csú

  • bucsuzas-2_2.PNGPont azok mennek el, akiknek itthon kellene maradniuk, mert képesek adót-járulékot fizetni és gyereket vállalni.
  • A demográfiai okok miatt egyre több magyar gyerek születik külföldön. Vagyis hiába csillapodik a kivándorlás, a természetes szaporulat egyre jelentősebb.
  • A magyarok pont azokban a szektorokban dolgoznak Európában, melyekben itthon több százezer munkavállaló hiányzik.

A kivándorlás legfájdalmasabb következménye, hogy

éppen az a korosztály megy el Magyarországról, mely egyrészt adót és járulékot fizet, másrészt gyermekeket vállal, így hozzájárulhat a demográfiai helyzet javulásához. Az elvándorlás összetétele alapján a folyamat nem csak Magyarország jelenét, hanem jövőjét is komolyan veszélyezteti. Ráadásul a külföldre vándorlók több szakmában is komoly munkaerőhiányt okoznak itthon, például az idegenforgalomban és a kereskedelemben alig találni megfelelő munkaerőt.

Azt tudjuk a múlt hét óta, hogy mintegy 600 ezer magyar él jelenleg külföldön az Európai Unióban, most igyekszünk a kivándorlás demográfiai hátterét megvizsgálni. Ehhez sok ország esetében rendelkezünk hivatalos statisztikával az életkor, illetve a nemek közti eloszlásról.

Elöljáróban annyit, hogy a fiatalok körében ugyan a legjelentősebb a kivándorlás, de túlzásnak tűnik az idén tavasszal megjelent adat, mely szerint mostanra minden hatodik magyar gyermek külföldön születik. Márciusban a Fővárosi Kormányhivatal adott ki azzal kapcsolatban statisztikát, hogy 2010 óta 78 ezer magyar gyermek született külföldön, vagy legalábbis ennyi esetben kértek anyakönyvezést. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi években átlagosan havonta ezer esetben kértek magyar anyakönyvezést, miközben itthon évi 93 ezer, havonta 7-8 ezer gyermek születik. Az általunk megismert adatok alapján azonban nem túl valószínű, hogy évi 12 ezer magyar gyermek szülessen Európában, valószínűbb, hogy a fenti számba mindent beleszámoltak, azt is, aki évtizedekkel ezelőtt egyszer kivándorolt, majd a külföldön született gyermekét akarja itthon anyakönyveztetni az állampolgárság miatt. De hány gyerekkel is lett szegényebb Magyarország a legutóbbi évek kivándorlásának eredményeképp?

Összességében az látszik a kivándorolt magyar népesség elemzéséből, hogy demográfiai szempontból pont a legtermelékenyebb korosztály választotta a külföldet Magyarország helyett az elmúlt években. Így pedig a probléma jelentősen hozzájárul a magyar népességfogyáshoz, illetve a társadalom elöregedéséhez. Emellett a hiányzó adófizetők kieső bevételt jelentenek a költségvetésnek, a munkaerőpiacon pedig nem véletlen, hogy éppen azokban a szektorokban a legnagyobb a munkaerőhiány, melyekben jellemzően külföldön dolgoznak a magyarok.

További részletek és megdöbbentő adatok a PORTFOLIO.HU cikkében

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9312818492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.09.11. 21:23:30

Még valakiknek menniük kell! Az összes fideszes párttagot és havert szeretném látni Londonban mosogatni! A miattuk kitántorgottakat meg itthon szeretném az ő jelenlegi, jól fizető állásaikban látni!
süti beállítások módosítása