CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel újságának nyomását suba alatt játszották Andy Vajna kezére? Sokan miért dobják a kukába a Hírmondót olvasás nélkül?

2017. szeptember 11. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) szeptember 7-én megjelent 17. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünkvida-borbely-nemeth-777_1.pngOsztanak vagy osztozkodnak? A Fidesz kifizetőhelye lett Csepel? Vida István, Németh Szilárd és Borbély Lénárd eddig egy szót sem szólt nyilvánosan arról, hogy a csepeli közpénzből Andy Vajna bevételét is gyarapítják

Előrelátók voltak a Csepeli Hírmondó tulajdonosai, az önkormányzat fideszes vezetői. Tudták, az idén a kormány befejezi a megyei napilapok, kiadók, nyomdák központi hatalom alá gyűrését, ezért, gondoljuk az előkészítés érdekében, ez év január 1-től nyomdát váltottak. Otthagyták a Magyar Közlöny Lap-és Közlönykiadó lajosmizsei nyomdáját és szerződést kötöttek a Lapcom Zrt-vel, amely most Győrben nyomtatja ki a Csepeli Hírmondót. Január óta tehát a csepelieknek Győrből – a Magyar Posta közreműködésével –, szállítják ki kéthetente a CSH-t.

Közben, a megyei lapok bedarálásának záróaktusaként, végül nyilvánosságra lépett Andy Vajna is. Megvenné a céget, a Lapcom Zrt.-t, a több lapot kiadó, nyomdával rendelkező céget, médiabirodalma növelése érdekében. Igaz, némi várakozás után, csak

július végén, augusztus elején kapta meg a lehetőséget a Médiatanácstól a cég felfalására, de megkapta. Biztos ő adta a legjobb ajánlatot. A sikeres felvásárlás érdekében, Mészáros Lőrinctől, Orbán Viktor nagy barátjától, pontosabban annak bankjától, az MKB-tól kért és kapott egy kis kölcsönt is. Így most már végre a CSH-t nyomtató nyomda is a Fidesz kezébe kerülhetett. Hurrá, mondhatták, szép csendben, az önkormányzat fideszes vezetői. Révbe értek.

Van azonban néhány megjegyzésünk. Mindezért az ügyletért valamivel (~ 77.000 forinttal) többet fizet közpénzből a Csepeli Önkormányzat. Nem érdekes, a lényeg, hogy most már minden a Fideszé. Andy Vajna is megnyugodhat, lesz győri nyomdájának megrendelése Csepelről is, nem fog koldusbotra jutni. Igaz, hogy a csepeli képviselő-testület nem lett a változásról tájékoztatva, még az idei üzleti terv tavaszi elfogadásakor sem, így természetesen arról sem, hogy mikor és milyen közbeszerzési eljáráson választotta ki a kiadó Városkép Kft. az új nyomdát. (https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2017/04.27/94_sz_et_Varoskep_2017_evi_uzleti_terv.pdf ). Egyébként biztosan jóváhagyták volna Vajna úr megsegítését, utólag is. Mert megérdemli!?

A csepelieket valószínűleg nem érdekli, hol nyomtatják a lapot, sokukat még a lap sem. Ez azonban nem az ő hibájuk: a lap tulajdonosa, kiadója, szerkesztősége sokat tesz azért, hogy sokan olvasás nélkül a kukába dobják a lapot. Például a lap újabb száma is olyan, mint volt, fideszes pártlap. Most a fő politikai ellenség a Jobbik. Két írás is foglalkozik a párt lejáratásával. de közlik az MTI fidesz.hu-tól átvett cikket is, Orbán Viktor Kötcsén címmel. Más lényegi változás nincs.

Változatlanul nem olvashatnak a csepeliek mindennapi életükkel, gondjaikkal kapcsolatos cikkeket az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről; a hónapok óta megválaszolatlan kérdésekről, így a csepeli HÉV sorsának alakulásáról, a Gubacsi híd beharangozott felújításáról, a tervezett Galvani hídról. Továbbra sem tudják, mi lesz az olimpiai pályázat visszavonása miatt a tervezett csepeli fejlesztések sorsa. Kimaradt a soroksári alpolgármester cége és a Csepeli Városkép Kft. együttműködése, a megkötött szerződések körül kirobbant botrány ismertetése.  (Lásd: http://csepeliek.blog.hu/2017/09/04/csepeliek_fizetik_ki_a_cehhet_nemeth_szilard_kudarcaert_a_varoskep_kft-n_keresztul)

Az egyre hosszabb hiánylistát írásunk végén közöljük.

A lap egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk a következő:

1) Költözik a buszpályaudvar

A cikk az augusztus 28-i képviselő-testületi ülésről készült, csepel.hu-n megjelent írás rövidített változata. Ismerve az előterjesztéseket, néhány megjegyzésünk van a napirendekkel kapcsolatban:

> a Szent István úti élelmiszerüzlet és tájház megvalósítását szolgáló városépítészeti szabályzat módosítása – szerintünk –, nem rendezi megfelelően a létesítményekhez szükséges parkolóhelyek számát, ugyanis mint a javaslatban is megfogalmazódott, „a Királyerdei Művelődési Ház területén maximálisan kialakítható 75 parkoló férőhely szám megfelelősége nincs megfelelően  igazolva.” A testületet és a szerkesztőséget ez, a csepelieket is hátrányosan érintő probléma azonban nem érdekelte? Majd lesz valahogy…

> A Szent Imre téri buszvégállomás áthelyezését javasló polgármesteri előterjesztés mellékletét képező megállapodás tervezte szerint még korántsem dőlt el a buszpályaudvar áthelyezése: a terület „ a jelenlegi funkciójának csökkentése” is elképzelhető. Borbély úr egyébként a javaslat tárgyalásakor, a kérdésekre adott válaszában, a következőket mondta: „ha megtörténtek az áthelyezések és a terület az önkormányzat tulajdonába, kezelésébe kerül, elkezdhetik tervezni … a továbbiakat.” Eddigi tapasztalataink szerint a Főváros nemigen adott ilyen frekventált területet a kerületi önkormányzat tulajdonába. A buszpályaudvar áthelyezése egy csepeli ingatlan feláldozását és fővárosi forrásokat is igényel. A most jóváhagyott terv elkészülte után derülhet ki, hogy a buszpályaudvar áthelyezése valóban közös érdeke-e a két önkormányzatnak, s mibe fog kerülni a csepelieknek.

> Kimaradt a tájékoztatóból, talán nem véletlenül, a volt „szülőotthon” megszerzésével kapcsolatos előterjesztés. Nem az a gond, hogy csak kezelésbe a kapja a Fővárostól az épületet a kerületi önkormányzat, hanem hogy az előterjesztésből nem derül ki, hogy miből fogja fedezni az épület teljes fenntartását, átalakítását, felszerelését, és egészségügyi intézményként való működtetését, amikor még a Görgei téri Egészségügyi Szolgálat fejlesztésére sincs elegendő pénz. Nincs, mert az elmúlt évek alatt közel 400 millióval csökkentették támogatását. Eredményeként fogy az orvosok száma, gondok vannak a szakrendelésekkel, a betegek panaszkodnak.

A téma kapcsán a lap közzéteszi Borbély úr Facebook bejegyzését, amelyben felrója valakinek, hogy „el sem jött az ülésre.”. Nem csodálkozunk. Június közepe óta ez volt az ötödik rendkívüli képviselő-testületi ülés, amit a polgármester összehívott, ráadásul most három nappal az ülés előtt küldte ki a meghívót.

Az üléssel kapcsolatban az alábbi, blogunkon megjelent írásra hívjuk fel olvasóink figyelmét:

http://csepeliek.blog.hu/2017/08/28/csak_a_csepeliek_meg_ne_tudjak_kiralyerdo_fejere_no_a_tervezett_bevasarlo_kozpont_mi_lesz_es_mikor_a#more12783258

http://csepeliek.blog.hu/2017/08/31/csepel_polgarmesterenek_rendkivuli_arcatlansaga_a_csepeliekkel_szemben#more12791836

2) A pénzügyi vizsgálat eredménye

A keretezett írás a június 28-i rendkívüli ülésen felszínre került 2 milliárdos számviteli elszámolással kapcsolatos botrány után elrendelt vizsgálat eredményét teszi közzé. Mint kiderült mindössze „tévedés”-ről volt csak szó. Akkor miért kellett kirúgni az önkormányzat pénzügyi vezetőjét? Vajon mindenki elhiszi, hogy csak ő tévedett? Hol volt az aljegyző, a jegyző, a polgármester, akik „elnézték” a tévedést? Miért nincs a Polgármesteri Hivatalban belső ellenőrzési csoport, amely megelőzhetné az ilyen tévedéseket?

Ezért az alábbi írásokat javasoljuk olvasóink figyelmébe:

http://csepeliek.blog.hu/2017/06/30/csepeli_ketmilliardos_botrany_a_dokumentumok_borbely_lenard_felelossegerol_is_beszelnek

http://csepeliek.blog.hu/2017/07/01/mi_a_gyanus_ki_a_gyanus_a_csepeli_ketmilliard_forintos_botranyban

http://csepeliek.blog.hu/2017/07/02/mikor_fog_lemondani_borbely_lenard_csepel_polgarmestere#more12634563

http://csepeliek.blog.hu/2017/07/05/a_csepeli_ketezer_millio_forintos_botrany_utan_egy_hettel_titkositas#more12639635

3) A csepeli nyugdíjasok visszautasítják Vona Gábor szavait

A CSH átvette a újságírójának, CS.A.-nak, a csepel.hu-n szeptember 4-én már megjelent cikkét. Mi meg javasoljuk olvasóinknak a blogunkon szeptember 6-án megjelent, Mit vett el a nyugdíjasoktól Németh Szilárd, a Fidesszel együtt? című írást.

http://csepeliek.blog.hu/2017/09/06/mit_vett_el_a_nyugdijasoktol_nemeth_szilard_a_fidesszel_egyutt

Az alábbiakban csak a bevezető mondatokat közöljük:

 „Németh úr, mit tett az Orbán-kormány a nyugdíjasok érdekében? Csak nem arra gondolt, hogy az ön egyetértésével elvette a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat, s később, milliókat becsapva, „eltőzsdézte” a megszerzett milliárdokat? Esetleg azt védte, hogy nyolc éve nem emelték a 28.500 forintos öregségi nyugdíjminimumot? Azért sem emelt szót, hogy megvédje a korkedvezményes nyugdíjakat, a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, a szolgálati nyugdíjakat. A Fidesz kormánya a közgyógyellátások igénybevételi lehetőségeit jelentősen korlátozta, miközben sok ezer nyugdíjas nem bírja kiváltani a legszükségesebb gyógyszereit sem?” 

*****

További kimaradt események:

Augusztus:

17.

Megkéseltek egy férfit Csepelen. Az áldozat súlyos sérüléseket szenvedett. Az 57 éves késelőt a rendőrség elfogta.

20.

Ünnepi műsorral köszöntötte augusztus 20-át, a Csepeli Munkásotthon. Ünnepi beszédet dr. Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője mondott.

25.

Sokan búcsúztak el a csepeli temetőben Szegedy Lujza csepeli pedagógustól, Csepel Díszpolgárától.

Utas rosszulléte miatt leállt a csepeli HÉV, emiatt a teljes vonalon pótlóbuszok jártak.

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőit továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. okozta közlekedési feszültségek és a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán múlt év június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Most sem kaptunk választ a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében.

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> a lap szerkesztősége, immár 84. hete, nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr512818470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.09.11. 21:18:53

Váltás esetén a Csepeli Hírmondó megszűnik, helyette visszajön a Csepel Újság a régi címerrel! Németh-Ábel-Borbély triót meg óegyiptomi módon fogjuk kezelni, "kiüzetés a nép emlékezetéből" (IV. Amenhotep/Ehnaton fáraó). Eltöröljük minden rendelkezésüket, eltakarítjuk a várost csúfító "fejlesztéseiket"!
süti beállítások módosítása