CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sokan halnak meg kórházi fertőzésben

2017. október 11. 02:34 - csú

korhazi_fertozes_1.jpegA kórházakban tavaly 1481 olyan beteg halt meg, aki az antibiotikumok többsé­gének ellenálló (multirezisztens = MRK) kórokozóval is megfertőződött. 174 esetben a halált maga a fertőzés okozta, de legalábbis siettette – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentéséből.

A kórházaknak 2006 szeptembere óta jelenteniük kell az egészségügyi ellátással összefüggő minden olyan fertőzést, amelyet multirezisztens kórokozók idéznek elő. Az adatok azt mutatják, hogy az ilyen esetek szá-ma az utóbbi három évben egyre emelkedik: míg 2014-ben 3998 volt, 2015-ben már 4187, 2016-ban pedig összesen 4830 MRK-fertőzést jelentettek.

A kórházakra lebontott számokat, amelyekből mindnyájan megtudhatnánk, melyik intézmény mennyire biztonságos, az egészségügyi hatóság eddig még sosem tette közzé. Azzal védekezik, hogy a lakosság nem elég fölkészült ezek megértésére. Ezt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vitatja, és

évek óta küzd az adatok nyilvánosságáért. Ez idá- ig mindhiába. Pedig az adatok nyilvánossága és az így kialakuló kórházrangsor önmagában is arra késztethetné az intézményeket, hogy többet tegyenek a fertőzések elkerülése érdekében.

Az Országos Epidemiológiai Központ friss adatai éppúgy nem megnyugtatók, mint a betegektől, hozzátartozóktól érkező sorozatos panaszok, és nem bizalomgerjesztő a részletes adatok elhallgatása sem. Honlapján a TASZ ezért begyűjti a betegek kórházi fertőzésre vonatkozó esetleírásait, panaszait, majd továbbítja az illetékes hatóságnak, hogy ellenőrizze, rendben van-e minden az érintett intézményben. Az adatigénylés ügyében pedig perre megy. 

Forrás: nyomtassteis.hu

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8212935815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása