CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyakunkon az e-recept - Hátrányban a 65 év felettiek - Nyugtatót a kormánytól

2017. október 12. 04:32 - csú

receptiras.PNGNe elégedjenek meg az örök életre szóló személyivel, kérjenek hat évig érvényes chipeset - ezt javasolja Alexin Zoltán a 65 év felettieknek. Az adatvédelmi szakértő úgy véli nehézkesebb lehet az e-receptek kiváltása, ha az idősebbek nem váltanak korszerűbb igazolványra.

Novembertől már e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) kell rögzítenie, hogy kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki, milyen orvosságot kell kiadniuk. A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlít majd egy banki tranzakcióra: a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, és a hagyományos személyi igazolványával. Ha van chipes e-személyije, akkor egyetlen okmányra is megkaphatja a gyógyszert. Csakhogy a 65 évesnél idősebbek alapesetben chip nélküli személyit kapnak, igaz ez 60 évre szól. Ez a tíz éve bevezetett, jó szándékú intézkedés az unió országaiban azt a cél szolgálja, hogy időseknek ne kelljen időről-időre bajlódniuk a személyi okmányok megújításával. Csakhogy

az e-személyivel látszólag szinte mindben megegyező plasztik-kártyában nincs memóriachip, így az orvosi ellátások során és a gyógyszertárakban nem tudják használni az idős emberek. Azaz ha valakinél új típusú, de chip nélküli személyi igazolványa van, azzal nem tudja kiváltani a vényeit. A mellé minden alkalommal szüksége lesz a hagyományos taj-kártyájára, valamint az orvos által kiállított, úgynevezett felírási igazolásra is.

– A több adatot tartalmazó, de egyelőre csak hat évig érvényes e-személyire van szüksége annak, aki, aki egyszerűbben szeretné megkapni a gyógyszereit – mondta lapunknak Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő. A chipben benne van az adószám, a TAJ azonosító. Az egészségügyi szolgáltatók az e-személyit is éppúgy mint a bank-kártyákat, egy leolvasó készülékbe helyezik, a tulajdonosának pedig be kell ütnie majd a kártyához tartozó pin-kódot. Ezt követően megkapja akár papír vény nélkül is a gyógyszereit.

Miután az igazolvány megújításánál automatikusan a chip-nélkülit adják, az idősebbeknek a kormányablakoknál külön kell jelezniük, hogy a gyakorlatilag élethosszig tartó személyi helyett, a rövidebb lejáratú, chipest kérik.

Az adatvédelmi szakértő szerint az igazolványok megújítására húsz napra van szükség, és aki kéri, annak postán kiküldi a hivatal. Alexin Zoltán megjegyezte: az e-személyire rákerülhet az ujjnyomat is, ám ez nem kötelező elem, az ujjnyomat levétele megtagadható.

Danó Anna (Népszava)

Nyugi! - Üzente a kormány képviselője az e-recept kapcsán

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, és az elektronikus egészségügyi rendszer bevezetéséért felelős miniszteri biztos egyelőre nem ijedt meg az e-recepttől. Ők csütörtökön arra hívták fel a figyelmet, hogy egyelőre 2018 végéig az e-receptől függetlenül az orvos köteles kiállítani a hagyományos papírvényeket is. Azzal is nyugtattak, hogy a következő év végéig minden gyógyszervásárlás a patikában úgy történik, ahogyan eddig.

Ez viszont nem változtat azon, hogy aki ennél hosszabb távra tervez az ragaszkodjon az okmányirodában ahhoz, hogy időközben cserére szoruló személyijében legyen chip. A chipben ugyanis benne van az adószám, és a TAJ azonosító is. Így csak a személyi is elegendő lesz az elektronikus ügyek intézéséhez. Akinek ugyanis csak e-receptet írt fel az orvosa, és például nincs nála se hagyományos vény, se felírási igazolás, attól a gyógyszerésznek el kell kérnie a személyi igazolványát és a taj-számát is. Ha viszont van chipes személyije, akkor elegendő a patikába csak ezt magával vinnie.

Mint arról a Népszava szerdán beszámolt: a 65 évesnél idősebbek alapesetben chip nélküli személyit kapnak, igaz ez 60 évre szól. Ez a tíz éve bevezetett, jó szándékú intézkedés az Unió országaiban azt a cél szolgálja, hogy időseknek ne kelljen időről-időre bajlódniuk a személyi okmányok megújításával. Csakhogy az e-személyivel látszólag szinte mindben megegyező plasztik-kártyában nincs memóriachip.

Danó Anna

Forrás: Népszava

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2312917197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása