CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hova lett Csepelen az egészségügyből kivont több száz millió forint?

2017. november 06. 05:59 - csú

vajna_es_felesege_timi_1.jpeg

Miért pénzeli a csepeli önkormányzat a szócsövével a kaszinókirályt?

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) november 2-án megjelent 21. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünk

Folytatódott a lapban a 2018-as országgyűlési választásokat előkészítő fideszes kampány. A legutóbbi lapszámtól eltérően, most már nagyobb szerepet kapott Németh Szilárd, helyenként már Borbély Lénárddal együtt szerepelhetett, cikkben, képben. Most kevesebb hely jutott az ellenzék lejáratására, de nem maradt ki: a támadás fő célja most a Jobbik összemosása a csepeli baloldallal. Kimaradt viszont a kormány ingyenes Soros hirdetése, amely az előző lapszámban több oldalt is kapott.

Eközben a kiadó és szerkesztősége most sem tartotta fontosnak, hogy válaszoljon korábbi kérdésünkre: miért kellett, magasabb kiadási költségekkel nyomdát cserélni?  Ezért, illúziók nélkül, ismét megkérdezzük: kinek az érdeke lehetett a drágábban dolgozó, Andy Vajnához, a kaszinókirályhoz került nyomdával szerződni?

Változatlanul nem olvashatnak a csepeliek mindennapi életükkel, gondjaikkal kapcsolatos cikkeket az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről; a hónapok óta megválaszolatlan kérdésekről, pl. a csepeli HÉV sorsának alakulásáról, a Gubacsi híd beharangozott felújításáról, a tervezett Galvani hídról. Továbbra sem tudják, mi lesz az olimpiai pályázat visszavonása miatt a tervezett csepeli fejlesztések sorsa. Kimaradt a soroksári alpolgármester cége és a Csepeli Városkép Kft. együttműködése, a megkötött szerződések körül kirobbant botrány ismertetése.  (Lásd: http://csepeliek.blog.hu/2017/09/04/csepeliek_fizetik_ki_a_cehhet_nemeth_szilard_kudarcaert_a_varoskep_kft-n_keresztul)

Az egyre hosszabb hiánylistát írásunk végén közöljük.

A lap egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk a következő:

1) Testületi ülés októberben

Októberben két testületi ülés volt: október 19-én és 26-án. Az előbbiről semmilyen tájékoztatást nem adott a hírmondó, az utóbbi 20 napirendjéből most öt nyerte el a cenzori engedélyezés szintjét. Kimaradt többek között:

> négy rendelet, amelyek mindegyike érinti a csepelieket. A testület rendeletet fogadott el a közösségi együttélés szabályairól, a közterületek rendjéről és használatáról, a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének rendjéről, illetve tilalmáról, a településfejlesztés, településrendezés és településkép alakításával kapcsolatos partnerségi egyeztetésről. Ezekkel kapcsolatban olvasóink figyelmébe ajánljuk a blogunkon megjelent alábbi írást: http://csepeliek.blog.hu/2017/10/30/borbely_lenard_tiltott_hataratlepese.

> A Csepeli Hírmondó 2018-as megjelenéséről szóló polgármesteri javaslat. A polgármester azt javasolta, hogy jövőre az idei 24 helyett 32 (+5%) alkalommal jelenjen meg a lap. Az emelt lapszám nyomdai előkészítő és gyártási költségeihez 32 millió forintot biztosított a testület. Blogunk a testületi napirend kapcsán több kérdést tett fel, amelyekre nem kaptunk választ sem a testület ülésén, sem a lapban. Ezért javasoljuk olvasóinknak a kérdések ismételt áttekintését:

http://csepeliek.blog.hu/2017/10/26/csepelen_aki_a_fidesznek_muzsikal_annak_sokkal_tobb_jut_a_kozpenzbol#more13071496

> A DHK Zrt. és a Csepeli Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás, amelynek értelmében az önkormányzati bérlemények bérlői hátralékát, közel 14 millió forintot, a törvényi előírás szerint, a tulajdonosnak, adott esetben az önkormányzatnak kell biztosítani a DHK felé.

> A testület önálló épületet biztosított a Csepeli Ökölvívó Szakosztály Sport Egyesülete részére, a Rakéta u. 7. sz. alatt. Felújításához 12 millió forinttal járult hozzá a testület.

A lap tájékoztatást adott az második országzászló létrehozásával kapcsolatos polgármesteri előterjesztésről, ezzel kapcsolatos ellenzéki vélemények egy részéről. A bővebb tájékozódás érdekében javasoljuk olvasóinknak az alábbi cikk elolvasását is: http://21ora.hu/2017/11/02/mindenki-megnyugodhat-csepel-nem-csak-orszagzaszlobol-duplaz/

2) Átadták a felújított tüdőgondozót

A lap előző számában a Felújították a tüdőgondozót címmel jelent meg tartalmilag hasonló írás. Mivel a korábban kitört botrány, majd a csepeliek felháborodása rákényszerítette Borbély Lénárdot a tüdőgondozó felújítására, most ismét „eladják” a témát, mint óriási fegyvertényt. Nem maradhatott ki a 2010 előtti vezetés ismételt felemlegetése, a visszafelé mutogatás sem:

„…2010-ben nemcsak a tüdőgondozó, hanem más egészségügyi intézmények, a bölcsődék, óvodák is elhanyagoltak voltak…a csődtől kellett megmenteni az önkormányzatot.”

A csődről szó sem volt, 3,1 milliárdot hagyott örökül a szocialista önkormányzat a bankban. A szocialisták ~ 2 milliárd forintot fordítottak a szakorvosi rendelő teljes felújítására, felszerelésére, új központi gyermekrendelőt, mentőállomást építettek, miközben a fideszes önkormányzati vezetés hét év alatt ~ 350 millióval csökkentette az egészségügy támogatását. Kérdésünk: a területről kivont több százmilliót mire fordították, miért kellett hét évet várni a tüdőgondozó felújítására?

Borbély úr a cikkben azt állítja, hogy a „csepeli egészségügy Budapest élvonalában van”.  Lehet, hogy nem olvasta a saját maga által megrendelt közvélemény-kutatásról készült kutatási jelentést, amely szerint a csepeliek 64,8 %-a elégedetlen a kerületi egészségügyi és szociális ellátással. Arról sem tud, hogy Csepelen, a többszöri átszervezés ellenére is fogy az orvosok száma, növekszik a várakozási idő a csepeli rendelőkben, ami nemegyszer komoly feszültségeket, hangos veszekedéseket is okoz a szakrendelőben.

3) Bemutatjuk az idei Csepel Örökség-díjasokat

Gratulálunk a kitüntetetteknek. Ugyanakkor a cikkből – és a csepel.hu-n megjelent bővebb indoklásból, amelyre a CSH utalt –, számunkra nem derül ki, mit tett Molnár László a Trust Hungary cég tulajdonosa Csepelért. A leírtak szerintünk semmivel nem támasztják alá a díj odaítélésének jogosságát.

4) Fórumok a nemzeti konzultáció jegyében: Soroksár, Csepel

    Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti függetlenségről

    Azt kell megvédenünk Európában, amit már elértünk

Pártpolitikai célokat szolgáló politikai kampányt folytat a Fidesz, állami, önkormányzati pénzek felhasználásával. Ennek részeként Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, a 17. sz. országgyűlési választókerület (Csepel-Soroksár) képviselőjelöltje kapott ingyenes kampánylehetőséget a két önkormányzattól, illetve az általuk fenntartott helyi lapoktól. A nem létező „soros-tervről” hadováltak, Soroksáron Bayer Zsolt, szélsőjobboldali újságíró társaságában. Bayer úr azt nyilatkozta, hogy a polgároknak tudni kell „mi a kormány célja, és miért van szükség az emberek támogatására”. Szerintünk tudják: a 2018-as választás megnyerése. A többi hazugság. Ahogy az is, amit az egyik fórumon Németh Szilárd állított, hogy a Fidesz soha nem kapott pénzt Soros Györgytől. Lásd a választ: http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/a-rezsibiztos-ugy-hazudik-mint-a-vizfolyas-szerinte-a-fidesz-soha-nem-kapott-penzt-sorostol-107302

Ugyanezt a politikai célt szolgálja a miniszterelnök két beszédének rövid ismertetése a lapban, teljesen véletlenül, az MTI-fidesz.hu – tól átvett cikkek formájában.

Három íráshoz ajánljuk olvasóink figyelmébe a brit Financial Times-ben, a világ egyik vezető nemzetközi, gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó napilapjában megjelent, nemzeti konzultációról szóló cikket:  http://ellenszel.hu/2017/09/21/financial-times/ Rövid idézet az írásból:

„A cikkből jól látszik, hogy tőlünk nyugatabbra egy kicsit sem veszik komolyan Orbán Viktort. Hazánk belpolitikájának egyik sarokkövévé vált a “Soros-terv”. Az írásból kitűnik az is, hogy nincsen semmilyen Soros terv. Orbán tudatos hazugságokkal tartja rettegésben a magyarokat és állít be egy hamis ellenségképet.”

Arról sem szól a CSH, illetve a csepeli szónokok egyike sem, hogy a hosszú ideje folyó sorosozás közben, a Rogán Antal miniszter által elindított kötvényvásárlás eredményeként 15.000 bevándorló kapott a kormánytól letelepedési engedélyt, amely milliárdos veszteségeket okozott a magyar államnak.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-becsultnel-is-nagyobbat-bukott-rogan-kotvenybiznisze-1397490

Olvasóink figyelmébe ajánljuk továbbá az alábbi, blogunkon megjelent írást:

http://csepeliek.blog.hu/2017/11/04/buckai_lebukas_csepelt_es_onmagat_egette_a_szomszedban_nemeth_szilard

*****

További kimaradt események:

Október:

20.

Összeütközött két személygépkocsi a Szent László u. és a Festő u. kereszteződésében. A balesetben ketten megsérültek.

21.

Mintegy 100 négyzetméteren gyulladt ki a szemét Csepelen, a Káposztás u. térségében. A lángok oltásában fővárosi tűzoltók is részt vettek.

Kigyulladt egy ágy az egyik csepeli munkásszállóban. A tűz a gyári Központi úton lévő munkásszálló első emeletén tört ki. A tüzet tűzoltók oltották el.

24.

Rendezvényt tartott a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos irodalmi klubja, amelyen a klub Tűzőrzők 2017. c. évkönyve került bemutatásra.

26.

Október 23. alkalmából miniszteri elismerést kapott a csepeli Csicskár János, a magyar nyúltenyésztésben végzett munkája elismeréseként.

28.

Ady E. utcai lakásában megölte 63 éves ismerősét egy csepeli férfi, majd 30-án feladta magát a csepeli rendőrkapitányságon.

30.

Elgázoltak egy gyalogost Csepelen, a Szentmiklósi úton. A sérültnek, a mentők kiérkezéséig, a fővárosi hivatásos tűzoltók nyújtottak segítséget.

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőit továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. okozta közlekedési feszültségek és a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán múlt év június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Most sem kaptunk választ a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében.

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> a lap szerkesztősége, immár 92. hete, nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3313184534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása