CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem kacsa: a libát aranyáron árulják, a tojás ára is új magaslatot ért el

2017. november 25. 04:24 - csú

libak.PNGMost éppen ritka mint a fehér holló, ezért az ára szárnyal

Libahiány alakult ki a piacokon, ami kevés mégis akad, aranyáron mérik a kereskedők. Általában is drágulnak az élelmiszerek, különösen a tojás, ami már duplájába kerül.

A karácsonyi asztalról már tavaly is hiányzott a hagyományos főétel, a liba. Idén némileg enyhült a hiány, de azért a piacokon alig találkozni ezzel a víziszárnyassal, s ha van is, jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki libapecsenyére vágyik. A hízott máj kilója 8-12 ezer forint. Ahol egyáltalán kínálnak libacombot, ott a korábbi átlagos kilónkénti 2 200 forint helyett 2 700 forintért adják, de a hízott libacombért 4 000 forintot is elkérnek. A kacsacomb 2 400 forint, a hízott máj 6 900-7 900 forint volt a hétvégén a budapesti piacokon.

A víziszárnyas-hiány fő oka a tavaly novemberben Magyarországon is megjelenő madárinfluenza járvány, ami miatt 3 millió szárnyast kellett kényszerből levágni - említette lapunknak Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke. A levágott baromfi többsége kacsa volt, ám a kacsaállomány mégsem csappant meg olyan mértékben, mint a liba, hiszen évente mintegy 30 millió kacsát vágnak Magyarországon, és egész évben kapható a piacon. Libából csak 7 milliós a forgalom, s ebből 4,5 millió a húsliba, a többi a hízott májliba. A járvány miatti kényszervágások az állományt 5 millió alá vetették vissza.

A liba leginkább szezonális termék, főleg Márton napi és karácsonyi főételként kerül az asztalra. Idén azonban mindkét jeles alkalommal nélkülözniük kellett, illetve kell a fogyasztóknak az ünnepi étkezéseken a libát. Bár a tojóállomány nagyrészt elérte a madárinfluenza előtti szintet, ám a kereskedelemben csak tavasszal jelenik meg ismét ez a víziszárnyas.

Karácsonykor adják el a kereskedők a libák 90 százalékát - említette a Lúdszövetség elnöke. Az árakat a nemzetközi piacokon kialakult hiány is növeli. A liba és libamáj nagy részét exportálják a termelők, a magyar májat különösen a német nyelvterületen és Franciaországban kedvelik.

Kacsát egész évben folyamatosan vágnak. Ám a madárinfluenza miatt ebből a szárnyasból is szegényesebb a karácsonyi kínálat, mint a 2015-ben, hiszen tavaly decemberben jószerivel a kacsa is eltűnt a pultokról.

A liba- és kacsahiányt némileg pótolhatja az utóbbi időben népszerűvé vált karácsonyi fogás, a pulyka. Igaz, negyedszázada még évi 140 ezer tonnát termeltek a magyar gazdák, s ez már alig 90 ezer tonnára csökkent, de ebből a csirkénél magasabb árszintre pozicionált termékből így is lesz elegendő az ünnepre. Az idén bevezetett áfacsökkentés pedig jótékonyan hatott a fogyasztói árakra is.

A pulyka iránt húsvétkor és karácsonykor növekszik meg a kereslet , de akkor is alig haladja meg az éves átlagot - nyilatkozta lapunknak Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. Ezeken az ünnepeken egyébként a szokásosnál többet visznek ki belőle Nagy-Britanniába, Olaszországba, Franciaországba, Németországba, Ausztriába és Izraelbe. Egész évben, és így karácsonykor is a legkeresettebb pulykaalkatrész a mell, a felsőcombfilé és az úgynevezett kényelmi termékek, vagyis a panírozott és füstölt áruk köre.

Bár nem tartozik a karácsonyi főételek közé, de tojás nélkül mégis elképzelhetetlen az ünnep, hiszen a sütemények egyik fontos összetevője. A madárinfluenza miatt itt jóval kisebb volt a veszteség, ám a fipronil nevű rovarírtóval szennyezett tojóállományok, illetve tojások miatt, főleg holland és német termelőknél jelentős állományokat kellett levágni. Az idén nyáron kitört szennyezési botrány Európa-szerte tojáshiányt okozott. Magyarországon szerencsére csak egy közepes és három kisebb telepen találtak szennyezett tojásokat.

A kialakult helyzetben az év eleji, mérettől függően 30-42 forintos tojásárak elérték az 58-62 forintot is. Ágazati szakemberek szerint húsvétig is drága maradhat a tojás.

Bihari Tamás (Népszava)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1213372489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása