CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tömegesen juthatnak koldusbotra vidéken a cselédből lett nyugdíjasok

2017. november 26. 03:30 - csú

nyugdijas-777_4.pngAkik mostanában érik el a nyugdíjkorhatárt, köztük több százezer őstermelő, közmunkás és napszámos, azzal szembesülnek, hogy fillérekből kell majd tengődniük nyugdíjas éveikben.

A főként mezőgazdasági térségekben élők az állami gazdaságok és a téeszek felszámolása után cégeket alapítottak, vagy őstermelőként próbáltak boldogulni, az egykori traktorosok, állatgondozók meg elszegődtek napszámosnak. Most tömegek állnak nyugdíjazás előtt, ők pár tízezer forintos megélhetésre számíthatnak. Az országban az új őstermelői igazolványok kiadásánál 270 ezer gazdát regisztráltak, de ez, figyelembe véve a közös igazolványokat, több mint 300 ezer embert érinthet.

Az agrárkamarai felmérések szerint harmaduk nyugdíjas korú.Az őstermelői igazolvánnyal

600 ezer forintos éves árbevételig adómentesen lehet termelni, egy család több tagja is kiválthatja az igazolványt. „Ahhoz, hogy a minimálbéres járulékot be tudjuk fizetni, nagyjából évi 4-5 milliós árbevételt kellene elérni, de ez főleg ma, amikor a 20 évvel ezelőtti árakon vásárolják fel tőlünk a zöldséget, szinte lehetetlen – mondják az őstermelők.

Hasonló a helyzet a közfoglalkoztatottak körében is, akik 50 ezer forintos bérük után filléres nyugdíjjal számolhatnak, bár ez változó lehet attól függően, hogy előtte milyen állásban voltak. Most úgy tűnik, senki nem fog túl jól járni, hiszen a napszámosoknál egy éven belül legfeljebb 90 nap számolható el szolgálati időként. Összegezve: sem a közmunka, sem a napszám, sem az őstermelői státusz nem hoz békés nyugdíjas éveket. Dolgozniuk kell, amíg bírják....

Forrás: nyomtassteis.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6913360409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása