CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Páratlanul nehéz lesz

2017. december 28. 03:54 - csú

valasztas-2014_1.jpgSzabad választásra készülhetünk....

Az elmúlt harminc év során még soha nem volt annyira nehéz a leendő választók dolga, mint amilyen feladatot 2018 tavaszán kell megoldaniuk. Az elmúlt harminc év során még soha nem volt olyan mértékben nagy a választói felelősség, mint amilyen 2018 tavaszán lesz.

Tagadhatatlanul, első hallásra talán van némi ellentmondás e két – iménti – kijelentés között. Nem feltétlenül. Korábban, húsz éven át, nemcsak a leendő vesztes kilétét lehetett meglehetősen nagy biztonsággal megtippelni, hanem a

várható győztesek előzetes támogatottsága is elérte azt a mértéket, amelynek következtében az eredmény nem lehetett túlzottan váratlan meglepetés. 2018-ban e fönti helyzet több szempontból is különbözik a korábbi tapasztalatainktól. Többszörös ellentmondásokkal vagyunk kénytelenek megbirkózni.

Nézzük például a legelsőt. Sokkal többen szeretnének kormányváltást látni, mint ahányan a jelenlegi fennmaradását határozottan óhajtják. Más szempontból viszont a Fidesz előnye versenytársaival szemben hosszabb ideje olyan behozhatatlan, amely eleve kizárttá tehetné a hatalmi váltást. E szembetűnő ellentmondás számos okát ezerszer hallhatta/ olvashatta már a nagyközönség, éppen ezért nem is kezdünk bele eme okok taglalásába. (Megváltoztatott választási rendszer, nyomasztó médiafölény, széttagolt és versenyképtelen ellenzék stb.)

Mégis, mindezen kedvezőtlen körülmények ismeretében is úgy véljük, hogy soha korábban nem múlott annyi a választói felelősségérzeten, mint e legközelebbi megméretés alkalmával. Kettő közül választani nem nehéz. Sokkal komplikáltabb azonban a feladat akkor, amikor az embernek magának kell kitalálnia, megformálnia a kettő közül legalább az egyik lehetőséget. Magának, mert a jelentkező pártok nemhogy nem könnyítették meg a választó dolgát, hanem éppen hogy nehézzé tették.

Nekünk kell – helyettük – alternatívát teremtenünk egy igencsak alternatívaszegény helyzet kellős közepén. Ez a lehetetlen helyzet sokkal, de sokkal nagyobb szereppel ruházza fel a választókat, sokkal nagyobb felelősségérzet szükségeltetik, mint korábban bármikor. Nem bújhatunk el előle. Mindenkinek el kell mennie szavazni!

KÉRI LÁSZLÓ

Forrás: nyomtassteis.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr213525907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása