CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz a Kis-Dunával?

2018. február 17. 05:07 - csú

arviz-1_1.PNG1956, mint talán Önök is tudják nem csak az őszi forradalomról volt híres, hanem a tavaszi jeges árról is! 1956 március 24-én az őt ért hatalmas nyomás miatt például áttört a Kis-Duna leggyengébb pontja a Tasi zsilip! A zsilip áttörése miatt víz alá kerültek a Kis-Duna mentén területek és települések, valamint egyes településeket a Kis-Dunai gátrendszer óvott és védett meg.

Erről a védelmi vonalról azonban egyes döntéshozók az évek során megfeledkeztek! A Kis-Dunai gátrendszert egyesek, mint például Szigetszentmiklós Alsóbucka városrész esetében csak dombnak tekintették, amelyből földet termeltek ki! Senki nem mondta nekik, hogy ne vidd el, ne termeld ki és ne nyúlj hozzá, mert az a mi védelmi rendszerünk! Senki nem mondta, mert

vélhetőleg nem is tudta, hogy kellett volna mondania!

De, ha történik valami a Tasi zsilippel (Isten ments, hogy történjen) ki vagy mi véd meg minket, hogy ne kerüljön minden víz alá, hogy jelentős területek ne legyenek elöntve?

Ki és mikor tervezi a Tasi zsilipet, mint a Kis-Dunai régió leggyengébb pontját megerősíteni és a Kvassay zsiliphez hasonlóan erőssé tenni? Tudják-e, hogy 2013-ban a nagy dunai árnál szintén a zsilip teherbírásának végét jelentették és, hogy az áttöréstől nem sok minden mentette meg?

Talán Önök is tudják, hogy az 1950-es, 1960-as években vagy még korábban emberek fürödtek a Kis-Dunában! Emberek akár Szigetszentmiklós esetében is! Ma már ugyanezt nem tehetnék meg és nem csak azért, mert az ilyen strand megszűnt, hanem, mert például csak a Dél Pesti szennyvíz telep szennyezése miatt, melyet Baranyi Krisztina az EGYÜTT politikusa derített ki és hozta napvilágra…, tehát a szennyezése miatt vélhetőleg emberi fürdésre alkalmatlan. Hogyan teremthető újra meg az, hogy emberek fürördhessenek a Kis-Dunába, s az ilyen cselekedettnek ne legyen fertőzés veszélye? Hogyan teremthető meg, hogy a Kis-Duna úja tiszta legyen és úgy legyen kezelve, ahogy egy Natura 2000-es Természetvédelmi Terület megérdemli, hogy legyen kezelve?

arviz_pusztitasa_1956-ban_a_tassi_zsilipnel.PNGS mint talán Önök is tudják a Kis-Duna kikotrása és iszapmentesítése 1974 óta ígéret! Mindig és mindenki ha választás van megígéri, de aztán soha nem történt ez ügyben és semmi! Ahogy nem történt a Kis-Dunai hajózás ügyében sem! De mikor és ki fogja ezt valójában megkezdeni? Mikor és ki fogja ezt valójában végrehajtani? Mi megéljük? Gyermekeink, unokáink megélik? Vagy ők sem? Lesz egyáltalán foglalkozva ezzel a kérdéssel?

Lesz újra Kis-Dunai gátrendszer? Lesz újra védelme az itt élőknek? Lesz, aki törődjön a Kis-Dunával? Lesz, aki megőrzi majd természeti kincsnek? S lesz, aki törődjön az itt élőkkel?

Csizek Csaba

BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

Elnök

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6713672842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása