CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hova tűnt Csepelen két hónap alatt 13 ezer millió, azaz 13 milliárd forint?

2018. február 28. 05:59 - csú

Valami nincs rendben a csepeli önkormányzat pénzügyi gazdálkodása körül?

penzcsap-255.pngKépviselő-testületi ülések napján rendszeresen olvasható a csepeliek.blog.hu-n néhány kérdés az ülés várható napirendjeivel kapcsolatban. Így volt ez a február 22-i, a tavalyi költségvetés módosítását tartalmazó előterjesztés esetében is.

A testületi ülésen állítólag sem a blogunk, sem pedig az ellenzék által feltett kérdésekre nem volt egyértelmű válasz, sőt a homály csak nőtt.

Saját kérdéseimmel az olvasók figyelmét szeretném felhívni: valami nincs rendben a kerületi önkormányzat pénzügyi gazdálkodása körül.

1) A csepeli önkormányzat négy éve nem hozza nyilvánosságra a 2014-es polgármesterváltás költségvetési helyzetet is bemutató átadási/átvételi dokumentumokat. Miért nem?

2) A csepel.hu-n elérhető előterjesztések szerint az évente szokásos februári költségvetési rendeletmódosítások során milliárdos hiányokról kaptunk tájékoztatást: 2015-ben 4,5 milliárd, 2016-ban 5,5, tavaly pedig már 8,2 milliárd forint volt a költségvetés hiánya. Az előterjesztésekből sosem derültek ki egyértelműen a hiány okai. Miért nem?

3) A hiány az áprilisi zárszámadásokra rendre „eltűnt”.  2016-ban már 4,5 mdFt tartalékról szólt a zárszámadási beszámoló, amiről utólag kiderült, hogy véletlenül 2 milliárd forinttal túlszámolták. Azóta sem egyértelmű a felelősség, mint ahogy az sem, hogyan „keletkezett” és hova „tűnt” a két milliárd forint? Mikor kapunk valós válaszokat a kérdésekre?   

4) Az elmúlt években az önkormányzat adóbevételei

jelentősen nőttek. Míg 2010-ben az úgynevezett közhatalmi bevételek a költségvetési bevételek 38,2 %-át „hozták”, tavaly már 57,2 %-a adóbevételből jött, leginkább a volt Csepel Művek területén működő vállalatoktól. Miközben az érintett vállalatok „elszenvedik” az építményadó növekedését, a telekadó bevezetését, a 2010-ben beígért fejlesztés (a belső elkerülő út teljes felújítása) elmaradását. Mit kíván tenni a vezetés a helyzet megváltoztatása érdekében, valamint a saját bevételek növeléséért?

5) Hallatlan nagyságrendű pénz szakadt 2017-ben az önkormányzat „nyakába”. Tavaly év elején egy fillért sem terveztek a bankokban fialtatni, 2017. júliusában(!) 12 milliárdot, a 2017. december 14-i(!) módosítás szerint pedig már 18 milliárd(!) forintot „dugtak el” valamelyik bank páncélszekrényébe. Ember legyen a talpán, aki a költségvetésből kideríti, honnan e mesés vagyon. Ahogy hallottam, az ülésen Borbély úr sem tudta a pontos választ, de az ágazatvezetői magyarázat is túl bonyolultra sikeredett. Tudja valaki egyáltalán a feleletet az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület tagjai közül?

6) Mindez azonban semmi: a 2018. évi költségvetés február 22-i tervezetében az olvasható, hogy 2017-et már csak várhatóan 12 milliárdos bankbetéttel(!) zárják, s az idei, a 2018-as évet mindössze 5 milliárdos(!) bankbetéttel tervezik. Hova tűnt két hónap alatt 13 milliárd forint? Nem kellene pályázatot kiírni megkeresésére? Nem lehet, hogy magas kamattal kölcsönadták Mészárosnak, netán Tiborcznak?

Végül egy általánosabb kérdés: túl egyszerű lenne, ha egyszer egy átlátható költségvetés készülne, s megtudnánk végre, mennyi a mennyi? Igaz, ami igaz: akkor lehet, hogy másra is fény derülne.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1113701244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása