CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Veszélyes pálya az igazságért, a tényekért

2018. március 19. 01:23 - csú

hargitai_miklos_1.PNGMáshol kitüntetik, Magyarországon megbüntetik azt az újságírót, aki egyéb eszköz híján, a fontos, közérdekű információk megszerzéséhez inkognitóban készít riportot – erről beszélt a Klubrádióban a MÚOSZ elnöke, Hargitai Miklós (képünkön), aki az indexes Nyilas Gergely elítélése kapcsán nyilatkozott. Az Az újságíró szövetség vezetője utalt rá, a bíróság mostani döntése után más újságírók is bajba kerülhetnek a sajtótörvény különböző értelmezése miatt.
Etikusan és a törvényeket betartva járt el az Index újságírója, akit elítélt a Győri Törvényszék – jelentette ki a Klubrádióban a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke, Hargitai Miklós.

A szakmai érdekképviseleti szervezet vezetője szerint a sajtótörvény kimondja, hogy közérdekű információ megszerzéséért nem lehet felelősségre vonni az újságírót, ha ahhoz nem lehetett másképp hozzáférni. Ha pedig ezt a jogalkalmazó másképp gondolja, akkor

azt érdemes lenne deklarálni, mert a magyar újságírók jelenleg azt gondolják, ehhez joguk van, mivel a sajtótörvény pontosan ezt tartalmazza – hangsúlyozta Hargitai Miklós.

Az indexes Nyilas Gergelyt a hatóság félrevezetésével és okirathamisítással vádolták meg, miután a menekültválság csúcsán, 2015 augusztusában kirgiz állampolgárnak adta ki magát, és elvegyült a menedékkérők között. A törvényszék az újságírót megrovásban részesítette és a perköltség megfizetésére kötelezte.

Hargitai Miklós megjegyezte máshol nem büntetést, hanem kitüntetést kapott a munkájáért egy hasonló módszert alkalmazó újságíró. A zsurnaliszta, valódi kilétét elfedve, munkát vállalt egy olaszországi farmon, ahol rabszolgaként dolgoztatták az embereket. Az erről készített riportért az újságíró rangos díjat kapott – tette hozzá.

A Nyilas Gergely elleni ítéletet követően az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir veszélyes precedensnek nevezte a döntést, ami után, mint mondta, tovább szűkülhet a magyar sajtószabadság.

Az Index korábban azt írta a szerkesztőség tagjának elítéléséről, hogy a menekültügyi hatóság a folyamatos kérvények és az óriási közérdeklődés ellenére sem engedélyezte a sajtónak, hogy a helyszínen vizsgálja a migránsok hatósági kezelését, az idegenrendészeti eljárás lefolytatását, illetve a táborokban uralkodó körülményeket.

A bíróság előtti vita a győri jogerős ítélettel nem ért véget, az Index újságírója és ügyvédje a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért, és ha kell az Alkotmánybíróságon, valamint az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán keresnek jogorvoslatot.
Forrás: Klubrádió
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9113735040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása