CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tragikus adat: százkilencvenketten fagytak halálra március közepéig

2018. március 21. 02:34 - csú

hajlektalanok_ejszakazasa.jpgEmbertelen körülmények, életveszélyes éjszakázás...

A Magyar Szociális Fórum legfrissebb adatai szerint  ősz óta Magyarországon 192-en szenvedtek fagyhalált március közepéig. Az emberjogi szervezet szerint az áldozatok 54 százaléka a szabad ég alatt, a kórházba szállítás közben vagy a kórházban halt meg, 46 százaléka a fűtetlen lakásban hunyt el. Utóbbiak többsége magára maradt idős, beteg, illetve nyomorban élő ember volt.

Az előző télhez (2016-2017) képest csökkent a fagyhalál áldozatainak száma, akkor 203-an hűltek ki végzetesen, de az MSZF szerint ez az enyhébb időjárásnak és nem az állam fokozottabb törődésének köszönhető. A szociális fórum szerint az állam továbbra sem gördít akadályt a kilakoltatás útjába,  nem számolja fel a nyomort, így

tömegeknek kell arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek.

Ezért hűlnek ki végzetesen a magukra hagyott emberek saját fűtetlen otthonukban. Az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál társadalmi oka a több millió embert sújtó fizetésképtelenség – írta a szervezet.

Korábban a szociális ügyekért felelős államtitkár azt mondta, több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg az idén először bevezetett vörös kód riasztás. Czibere Károly szerint a leghidegebb éjszaka is csak 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége, ezért  senkinek nem kellett a szabadban éjszakáznia, a kihűlést kockáztatva.

Forrás: 24.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5113753794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása