CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Különleges volt a szombati százeres kormányellenes budapesti tüntetés

2018. április 16. 05:55 - csú

szellemisegirtok.PNGA fiataloké volt a főszerep az Andrássy úttól a Kossuth térig. Békével és humorral jöttek a diktatúra ellen, a demokráciáért

Minden idők legnagyobb kormányellenes tüntetését rendezték meg szombaton demokráciát és új választójogi törvényt követelve. A szervezők azt ígérik, folytatják.

Eltérő várakozással érkeztek az emberek a szombat délutáni tüntetésre: voltak, akik nem számítottak semmi forradalmira, egyszerűen csak jól esett kint lenniük - levezetni a feszültséget a sokakat váratlanul ért újabb kétharmad miatt -, mások viszont igenis reménykedtek valamiben. Sokan felvettették a tömegben, sosem gondolták volna, hogy egyszer

jobbikosokkal fognak együtt vonulni, pedig most így lett: békésen megfért egymás mellett az Árpád-sávos és az EU-s zászló.

©

A legszürreálisabb jelenet már este, a tüntetés végén volt. Kollégánk azt írta, a parlament lépcsőjén punkok állnak jobbikos pólós srácokkal, kicsit arrébb televarrt árpádsávos kopaszok állják körbe a trance zenét hallgató hippiket, egy nő pedig virágot oszt a rohamrendőröknek. Bár a tüntetés után a Kossuth téren ragadt pár száz fős tömeg kimozdította helyükről az épület elé tett kordonokat, és leült a rohamrendőrökkel szembe, nem sokkal később farkasszemet is nézett velük, semmilyen rendbontásról nem érkezett hír. Holott a szervezők a kezdetektől attól tartottak, provokátorok zavarhatják meg a tüntetést. A kormányoldali média hergelt is, Soros hadseregről és őrjöngő tüntetőkről cikkezett.

©

Ezzel szemben kifejezetten jó hangulatú demonstráció volt ez, amelyen a szervezők szerint több mint 100 ezer ember vett részt. A pontos számot nem áll módunkban megbecsülni, de a tömeg érzékeltetésére elég lehet, hogy mikor az eleje beért a Kossuth térre, a vége még az Operánál volt. Az Andrássy út zsúfolásig megtelt már az elején, így kollégánknak 40 percig tartott eljutni az Oktogontól az Operáig.

Az indulás

A tömeg nagyon lassan haladt, de az emberek nem türelmetlenkedtek. Bár volt, aki inkább került, más eleve a Kossuth térre ment. Már ott összegyűlt annyi ember várni a többieket, mint amennyien pártrendezvényeken vagy gyengébb tüntetéseken összesen nincsenek. Volt, aki úgy érzékelte, többen vannak, mint a békemeneten - a kiugrott KDNP-s Lukácsi Katalin is ott érzékelt utoljára ennyi embert -, az viszont mindenképp különbség, hogy itt nagyon sok volt a fiatal. Be is mutattak a Kossuth térre fölállított térfigyelő kameráknak.

©

Megtelt a Kossuth tér, de az Alkotmány utca is. A tömeg fütyülve, tapsolva, skandálva vonult - többször követeltek demokráciát, de előkerült a viktátor-diktátor szókapcsolat, jött a "mocskos Fidesz" és az "Orbán takarodj". Később, a tüntetés végén már hazaárulóztak is bőszen.

Visszajönnek

Különlegesen indult a szónoklati rész: Orbán Viktor egy korábbi nyilatkozatát játszották be, melyen arról beszél, az embereknek joga van elkergetni a kormányt, ha az nem a népért dolgozik. Komáromi Gergely, alias G. Ras kezdte a tüntetés érdemi részét. Ő az a zenész, aki már a tavalyi Szabadság téren, Gulyás Mártonék szabadulására megrendezett demonstráció előadta NER-ellenes számát. G. Ras azt mondja, a vasárnapi választások azt mutatták, hogy saját szabályai szerint a hatalom nem váltható le. De nem csak a kormánnyal elégedetlenek, az ellenzékkel is. Ez valaminek a kezdete, és nem az ország gyászolása – hangsúlyozta a zenész.

©

Gulyás Balázs, a tüntetés egyik szervezője arról beszél, sokak figyelmeztették a szervezőket, hogy "a cselekvés korai, a gyász még itt van. Hát, nekünk volt igazunk" – mondja Gulyás.

„Ha a Fidesznek van becsülete, új választást ír ki.”

Erre a tömeg skandálja: új-vá-lasz-tást! Áder megmutathatná, hogy nem csak báb - így Gulyás -, mire felzúg a tömegből a „bajszos szar”. Jövő szombaton, a Kossuth téren még többen leszünk – ígéri Gulyás, aki az új választásban jelöli ki a célt. Ez tehát a tervek szerint elhúzódó utcai küzdelem akarna lenni. „Itt lesztek jövő szombaton?” – kérdezi. A Kossuth téren zúg: IGEN!

Nem tart örökké

Lukácsi Katalin, a Viszlát Kétharmad aktivistája szerint a választást tömeges csalás nem befolyásolta, de a média bekebelezése, az uszítás sokkal inkább. Márki-Zay Péter, a Fidesz hódmezővásárhelyi legyőzője ott volt ugyan a tüntetésen, de más politikusokhoz hasonlóan ő sem állt színpadra. Beszédét felolvasták. Ebben az ellenzéket osotorozta, mert az nem állt össze a választásra, csak az emberek. Azzal biztat, ez a rendszer nem tart örökké.

"A kommunistákat is el lehetett kergetni, pedig sokkal rosszabb helyzetből indultak az akkori magyarok."

©

A hódmezővásárhelyi független polgármester összefogást sürgetett. Ugyanezt követelte Gyetvai Viktor diák (aki a Független Diákparlament tagja is, de most nem a nevükben beszélt), aki szerint az ellenzék csak összefogva válthatja le a hatalmat. (Minderről bővebben percről percre tudósításunkban) olvashat. A beszédek 45 percig tartottak, a végén új választást követeltek, Gulyás Balázs szerint ez a cél, az eszköz pedig a tömeg.

Nem mentek haza

Ahogy az az óriási tüntetésekre jellemző, a tömeg nem ment haza rögtön. Sőt, két-háromezer ember másfél órával a rendezvény lefújása után is még a Kossuth téren volt, több százan skandáltak.

A "buli" este 11 fele kezdett elhalni, addigra már tüntetők lebontva a kordont farkasszemet néztek a rohamrendőrökkel, arcukba fújva a füstöt.

Több százan átvonultak a Fidesz Lendvay utcai székházához tüntetni, míg mások - szintén ezres tömeg - az Oktogonon vertek tanyát a technopartin,

amely a végén egy falusi diszkóhoz hasonlított leginkább.

©

no_pasaran.PNG

Történelmi jelszó a fiatalok kezében: No Pasaran vagyis Nem törtnek át!

Forrás: HVG:HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1113837358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása