CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elvileg ilyen lesz az új híd a Dunán, de a csepelieket még nem kérdezték

2018. április 21. 01:23 - csú

csepel_uj_hidja_lesz.PNGA látvány szép, a csepeliek kilátásai aggasztók

Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve alapján épülhet meg a Dél-Budát és Csepelt összekötő új híd Budapesten. Az új Duna-híd nemzetközi tervpályázatára 17 pályamű érkezett, és az első díjat a rotterdami Erasmus-hidat is megálmodó konzorcium terve nyerte el - írja az MTI.

A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb.

A csepeliek többsége szerint a folyón lejjebb, Csepel és Albertfalva között lenne szükség új hídra évtizedek óta azért, hogy

csökkenjen útjainkon a zsúfoltság, a kerület ne fulladjon bele a közlekedési káoszba, az újra és újra elduguló utakon veszteglő járművek benzingőzébe...Az előzetes elképzelésekről, az új híd helyéről  Csepelen a főváros és a kerület vezetői közmeghallgatást vagy más fórumot eddig egyetlen egyszer sem tartottak. A látvány szép, a csepeliek kilátásai aggasztók

Íme, a tervek:

Fotó: UNStudió és a Buro Happold Engineering/MTI/MTVA

A pályázattal kapcsolatban Tarlós István főpolgármester közölte: a tervezőknek igazi kihívás volt, hogy egy már kialakult, egységes látványba, Budapest látképébe egy új, a funkcionális és az esztétikai igényeknek is megfelelő elemet illesszenek be. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. A főpolgármester szerint az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet.

Az MSZP fővárosi képviselői nevében Horváth Csaba azt javasolja, a főváros kezdeményezze a kormánynál, hogy Budapest déli részén elsőként a fontosabb Albertfalvai híd épüljön meg, a Galvani híd pedig csak ezt követően.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen azt mondta, az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni.rotterdami_hid_galvani_hid_mintaja.PNG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4513852310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása