CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen ki az Orbán Viktor? Hol, kinél van most az ötezer millió forint?

2018. május 10. 05:59 - csú

jedlik_gimi_2.PNGNem középiskolás fokon...Hatalmas összeget ígértek a Jedlik Ányos Gimnázium felújítására. Fontos lenne, hogy a csepeliek figyelemmel kísérhessék a pénzköltést, a beruházás fontosabb állomásait. A nyivánosság azonban egyelőre kizárva. A városvezetők a színfalak mögött csak a kiválasztottaknak osztják a lapot?  

Szokatlan nagyságú, ötmilliárd (ötezer millió) forintos támogatást nyert el a Csepeli Önkormányzat a Jedlik Ányos Gimnázium felújítására. Komoly esély ez a nagyhírű gimnázium, de Csepel jövője szempontjából is. Egy korszerű, valóban XXI. századi követelményeknek megfelelő gimnázium létrehozása nagy jelentőségű befektetés a kerület jövőjébe és hosszabb távon biztosan megtérülő beruházás a kerület gazdasága számára. Éppen ezért fontos, hogy a csepeliek figyelemmel kísérhessék az intézmény felújításának legfontosabb állomásait.  

A december végi kormánydöntést követően a választási kampány időszakában találkoztunk a témával, tárgyalt róla a képviselő-testület, a Csepeli Hírmondó háromszor adott hírt a felújításról, amelyből a legutolsó volt az érdemi tájékoztatás. Egy hónap óta azonban semmi hír, se kép, se hang. Egyre több viszont a kritikus megjegyzés. Például:

Miért kell egy ilyen felújításra öt milliárdot fordítani, kérdezik többen, amikor például a tervezett budafoki református általános iskola igen jelentős bővítése és felújítása kevesebbe fog kerülni. A felcsúti stadionra is csak 3,8 milliárdot költöttek, vagy Németh Szilárd multifunkcionális birkózócsarnoka, akadémiája, szakkollégiuma, képzési központja, rehabilitációs központja és a vendégháza, parkolókkal együtt is „csak” összesen öt milliárd.

Válaszért a hírek mögé néztem. Morovik Attila alpolgármester, a polgármester helyett, április 4-én megbízási szerződést írt alá  Reznicsek Zoltánnal, egy koncepcióterv elkészítésére, amelynek alapján a Jedlik felújításának további ütemezése, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészíthetők. A szerződés a csepel.hu-n április 11-én lett közzétéve, május 8-án(!), ebben a formában olvasható:

file:///C:/Users/Apu/Downloads/szem_adat_n%C3%A9lk_Reznicsek%20Zolt%C3%A1n%20Megb%C3%ADz%C3%A1si%20szerz%C5%91d%C3%A9s%20(5).pdf

Néhány megjegyzés és kérdés a szerződéssel, illetve a beruházással kapcsolatban:

1) A kormányhatározat alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumával, február 28-ig, „Támogatási okirat” – ot, kellett aláírni, amelynek tartalmaznia kell a költségvetési támogatás felhasználására és elszámolására vonatkozó feltételeket is.

https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=A17H2057.KOR&targetdate=fffffff4&printTitle=2057/2017.+%28XII.+27.%29+Korm.+hat%C3%A1rozat&referer=http%3A//net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi%3Fdocid%3D00000001.TXT

Az okiratról, mint alapdokumentumról nem tárgyalt a testület. Miért nem? Vagy talán még alá sem írták? Ha igen, miért nem kapta meg legalább a testület az 5 milliárdos felújítás hivatalos kiinduló okmányát?

2) A megbízási szerződést, sem aláírása előtt, sem utána, nem tárgyalta meg a képviselő-testület, pedig lett volna rá bőven alkalom. Miért nem tartotta fontosnak Borbély Lénárd polgármester, hogy a későbbi kritikák megelőzése érdekében, a szerződéshez is kikérje a testület véleményét?

3) A szerződés szerint, a

„Megbízó versenyeztetést végzett, a tiszta piaci verseny biztosítása érdekében…több piaci szereplőtől kért be árajánlatot az 1. pontban részletezett tervezési feladatok ellátására. A benyújtott ajánlatok közül a legkedvezőbbet – amely jelen szerződés mellékletét képezi – a Megbízott nyújtotta…”,

ezért a szerződést a két fél aláírta.

Kérdésem, hogy dokumentálva van-e a megbízó által végzett „versenyeztetés”? Mikor volt a tárgyalás, mi volt pontosan a versenyeztetés tárgya, kiket hívtak meg rá, készült-e róla jegyzőkönyv? Mi volt az ajánlattétel határideje? A „versenyzők” között mikor hirdettek végeredményt? Miért nem kapott minderről teljeskörű tájékoztatást a képviselő-testület? A nyertes ajánlata, a szerződésben aláírtak ellenére, nincs a szerződéshez mellékelve. Miért?

4) A megbízási szerződés elérhető változata hiányos és a 2. és a 4. oldal hiánya miatt értelmezhetetlen is. Nem derül ki az aláírt dokumentumból a feladat elvégzésének határideje. Nem lehet tudni, mit tartalmaz a 7. pontban rögzített felhasználási és rendelkezési jog. A megbízottat 8 milliós megbízási díj és további 2 millió (felhasználási és rendelkezési jog megváltási ellenérték), összesen 10 millió forint illeti meg. A hiányzó 2. oldal miatt nem látható, miért kerül kifizetésre két részletben az összesen 10 millió forint. A kötbért tartalmazó szerződési pontok is hiányosak.

5) Miért pont Reznicsek Zoltán? Azért, mert Reznicsek úr 2010-2014 között a csepeli képviselő-testület fideszes tagja volt, 2015. október 19-től, a Borbély Lénárd polgármesterrel kötött szerződés szerint a Polgármesteri Kabinet várospolitikai tanácsadója, határozatlan időtartamra, havi 100.000 forintért? Bár, a csepel.hu szerint, jelenleg nem tagja a kabinetnek, kapcsolata a polgármesterrel valószínűleg azóta sem szűnt meg. Jelenleg a volt Csepel Művek területén működő 3.080.000.- Ft alaptőkéjű Horex Kft. igazgatója. Fideszhez való kötődése, közvetlen kapcsolata számomra egyértelmű, már korábban is foglalkoztam kapcsolataival. http://csepeliek.blog.hu/2016/01/24/csepeli_csokosoknak_csapolt_kozpenz_a_meglovasitott_cimer_arnyekaban

6) Az új Jedlik Ányos Gimnázium koncepciótervét március 28-án, talán nem véletlenül, a választások előtt tartott fórumon mutatták be, Reznicsek Zoltán „építészeti tanácsadó” közreműködésével. (https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/11095-bemutattak-az-uj-jedlik-anyos-gimnazium-koncepciotervet)  Akkor, amikor a tanácsadó úrral még nem volt, a koncepcióterv elkészítésére alapot adó, aláírt szerződés.  

Fentiek alapján, szerintem is jogosak a Jedlik ötmilliárdos felújításával kapcsolatos aggodalmak. Az önkormányzat vezetése testületi felhatalmazás nélkül kötött, nem nyilvános „versenyeztetés”, kérdéses előzmények után, megbízási szerződést, a helyi Fideszhez, a polgármesterhez közel álló, vele korábban közvetlen kapcsolatban álló személlyel. A szerződést ugyan közzétették, viszont a dokumentumok elfogadhatatlan mértékben hiányosak.

Indokolt lehet a kérdés, miszerint egy ötmilliárdos fejlesztést miért kellett nyilvános közbeszerzési eljárás nélkül elindítani?  Lehet, hogy eleve Reznicsek Zoltánnak szánták a feladatot, s csak így tudták megoldani? Ezek szerint az is eldőlt, hogy ki készítheti az engedélyezési, kivitelezési terveket, sőt már megvan a kivitelező is? Nem lennék meglepve, ha a „verseny” végső győztese is a magánvállalkozóként/magánemberként megbízást kapott Reznicsek Zoltán cége, a Horex Kft. lenne. Egyes, rosszindulatú megjegyzések szerint, Reznicsek lesz a csepeli Mészáros Lőrinc. Akkor ki a helyi Orbán?  

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8913902996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.05.10. 21:52:13

Aztán mitől nagyhírű a Jedlik Gimnázium? Csak a 88. a középiskolák rangsorában! Az én gimnáziumom, a kecskeméti Katona József Gimnázium 31. Ezért kell 5 milliárdot költeni? Ha nem megy egy kupleráj, akkor nem a bútort kell cserélni! Mitől híres a Jedlik, azért mert itt végzett Németh Szilárd, s továbbtanulás helyett rögtön az élet sűrűjébe ugrott képesítésnélküli napközis nevelőként? Egy dologról lehet híres, Dr. Vermes Miklósról, a kiváló fizikatanárról, akit nekem is módom volt személyesen ismerni a tavaszonként az ELTE-n rendezett fizikai ankétokról, meg a Középiskolai Matematikai Lapok (KöMaL) fizika rovatának feladatmegoldó versenyéről! Az én 16 éveskori fényképem ma is megtalálható a neten a KöMal Arcképcsarnokában! Nagyszerű tanár volt Vermes Miklós, még sem hallottam róla hogy Csepelen fizikusgenerációk nőttek volna fel!

Németh Szilárd meg tudtommal nem volt éltanuló, hát most akarja magát híressé tenni hajdani Alma Materében!

A Jedlik felújításáért felelős bizottság a nevét adta a rongyrázáshoz, hogy kápolna legyen meg fedett uszoda, holott CSEPEL ADÓFIZETŐ LAKOSSÁGÁNAK CSAK EGY SÁTORUSZODA JUT!
süti beállítások módosítása