CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: GAMESZ...

2018. május 11. 05:43 - csú

a_csepeli_papirgyar_es_a_gubacsi_hid_bombazasa_baloldalt_a_csepeli_beke_teri_stadion_1.jpgA rendszerváltás időszakában az új képviselő-testület úgy gondolta, hogy a régi sémákat elvetve egészen újat alkot. A legnagyobb szálkának a gameszt találták a tanácsi rendszert leváltó csepeli képviselők. Úgy vélték, hogy a szocializmus központosított irányítását, és bürokráciáját megtestesítő szervezetre semmi szükség. Azokat a feladatokat, amik az önkormányzatnak és intézményeinek működtetéséhez szükségesek egy ilyen szervezet nélkül, elsősorban a magánvállalkozások teljesítőképességére alapozva kéne „kiszervezni”!

Sürgősen útilaput kötöttek a szervezet legendás „öreg” vezetőjének, a legendás Pergel Józsi bácsi talpára, és a „bűnös szocializmus” gameszét azonnal bezárták. Füleki Rudolf képviselő szemléletesen mutatta be, hogy a gamesz és a kisvállalkozások rezsióradíja között jelentős különbség van a vállalkozások és magán szolgáltatók javára. Meg is született még az első önkormányzati ciklusban a döntés a gamesz felszámolására! 

1994 utánra bebizonyosodott, hogy az önkormányzat feladatainak ellátását nem lehet ellátni úgy, hogy erre kijelölt és felkészült szervezete ne állna rendelkezésre. Sőt az is nyilvánvalóvá vált, hogy

a helyhatóságok törvényben foglalt szabályozásai nagymértékben hátráltatják, a gazdálkodás bizonyos kérdéseivel, vagyonkezeléssel, tervezéssel, közbeszerzéssel, karbantartással és más feladatokkal való hatékony közreműködést. Ésszerű volt egy új szervezet létrehozása: amit CSEVAK néven ezekkel a feladatokkal bíztak meg. Vezérigazgatója Endrődi István, két igazgató helyettes pedig Strich Péterné, és Huszár Tamás lett. A vezérigazgató műszaki szakemberként a Csepel Művek gyáregység vezetőjeként állta szervezet élén, hozzáértését, felkészültségét senki sem kérdőjelezte meg. Strich Péterné nyíltan vállalta jobboldali politikai elkötelezettségét.

Akkoriban természetes volt, hogy az emberek lelkiismeretük, és meggyőződésük szerint választanak pártot, és annak semmilyen hátrányos következménye a munkahelyi előmenetelére nincs! Az azonban tény, hogy a Németh Szilárd által vezetett ellenzék őt nem bántotta. Nem úgy Huszár Tamást! Ő szimpatizált az MSZP-vel, ezért koncentrált támadást szervezett ellene Németh! Huszár Tamás sikeres vállalkozói múltjából adódóan elsősorban a racionális megoldások keresésével, a hatékony szervezet kiépítésével foglakozott nem sikertelenül! (Az új szervezeti rendszer, és a CSEVAK igen népszerű - és a köznyelvben még ma is élő – név is többek közt az ő találmánya.) Az akkori FIDESZ totális letámadást alkalmazott vele szemben, és addig molesztálta a polgármestert, míg az – szabadulandó a támadástól - leváltotta.

A 2010-es Fidesz győzelem, (a „fülkeforradalom”) után ez a szervezetet vált a Fidesznek - a múltat eltörölni akaró - megsemmisítő törekvése középpontjába. Mindjárt a hatalom átvételét követően, a vezetőket kirúgták. Biztonsági őrnek látszó különítményeseket rendeltek a vállalathoz, mindenkit az udvarra hajtottak, órákig a napon „őrizték” őket, míg a számítógépek és iratok dokumentációit le nem másolták, el nem tulajdonították. Szenteczky Jánossal, az akkori vezérigazgatóval szemben több mint félszáz feljelentést tettek, (egyikben sem született lényegesen elmarasztaló döntés) és a középvezetők fokozatos kirúgásával, majd a beosztottak megtizedelésével (néhányan belehaltak) egyéniségük és rendszerük hasonlatosságára formálták a vállalatot.

Létrehozták a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt-t. (Ez minden csak nem gazdája a városnak, nem Közhasznú, de főleg nem nonprofit) Vezérigazgatóit az ország legtávolabb részéről ültették a jól fizető székbe. (De, a történelmi bortermelés területeiről hozták szakértelmüket, ezért lehet, hogy teljesítményük csúcsként megalkották a „Csepel borát”!) A napi utazásaik csak a lakástól a munkahelyre több mint száz kilométer volt. / Szenteczky elleni több évtizedes aljas rágalomhadjáratukban például az egyik vádjuk, hogy sokat költött benzinre/
Az új szervezet, a klientúra-építés fellegvárává vált.

A csepeli köztudatban csak „Csevakos Fidesz alapszervezetként” emlegetik őket. (Nem véletlen mert, ha kell három műszakban festik a reklámokat, hordják a Fidesz szórólapokat, építik a kampánysátrakat stb.) Évekkel ezelőtt néztem, hogy több mint hetven gépkocsit számláltak. (Azóta ezek látványosan szaporodtak) A kerületben nem lehet úgy közlekedni, hogy „Csepeli Városgazda” feliratú személyautókkal, néhány teherautóval, kisbuszokkal ne találkozna az ember. A mai nem kicsi autó márka kínálati skála, majd minden kocsija fellelhető a cégesek között. (A múltkor a Zrínyi utcában egy kis árokásáshoz három céges autóban ülő főnök vonult ki, két közmunkást egrecíroztatni) 

A „Városgazda mindent ural! Túltett a tanácsok gameszán, és a központosítás és a nagyurak szolgálásának sose látott nagyságú szervezete lett! Pénz is van, személyzet is van, szolgálati céges autók is vannak, csak jó teljesítmény nincs! Ez a legfontosabb különbség az egykori gamesztól! 

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9113903054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása