CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A piszkos játszmákban a kórlap is aduvá válhat! Az állam előtt nem lesznek többé orvosi titkaink sem

2018. június 20. 01:02 - csú

korlapok.PNGMa még kórlap, hamarosan adu lehet ön ellen is

Szeretne olyan országban élni, ahol a rendőrség (a belügyminiszter, a kormány) bármikor betekinthet az ön legszemélyesebb orvosi adataiba, ön viszont semmit sem tudhat a hatalombirtokosok – mondjuk – drogfogyasztási szokásairól és kórelőzményeiről? Akár szeretne, akár nem, két hét múlva a magyar egészségügyben megvalósul a teljes információs aszimmetria: miközben az egész EU-ban minden az adatvédelemről, a megismerés és a felejtés jogáról szól, Magyarország ezerrel elindul az ellenkező irányba.

A büntetőeljárási törvény módosítása azzal jár majd, hogy az állam előtt nem lesznek többé orvosi titkaink. Aki emlékszik még, hogyan szivárogtak ki a holdudvar különféle leszámolásai

idején (elvben) titkos ügyészségi és bírósági iratok a kormányoldali revolversajtóhoz – a definícióba a Riposttól és a Lokáltól a közmédiáig a teljes spektrum beleértendő –, az sejti: a következő hónapfordulótól Orbán Viktor aktuális közellenségéről nem csak azt kürtölhetik világgá, hol és miért ráncigálták be őt egy bokorba, hanem azt is, hogy mikor írtak föl neki antidepresszánst, kezelték-e alkoholproblémákkal vagy nemi bajjal, volt-e a feleségének (!) terhességmegszakítása. Láttuk, tapasztaltuk, hogy a rezsim nem különösebben szégyellős, ha valakinek ártani akar, és azt is, hogy a személyes adatok felhasználásának célhoz kötöttsége nálunk legfeljebb illúzió, hiába írja elő immár magyar törvény és szigorú uniós jogszabály is. Mostantól annyi változik, hogy a piszkos játszmákban a kórlap is aduvá válhat.

Amúgy a sokat emlegetett GDPR (az európai adatvédelmi direktíva) már ma is lehetővé teszi, hogy minden magyar állampolgár, akhez valaha levelet, sms-t, telefonhívást vagy kopogtatókat irányított a párt, kérdést intézzen a Fideszhez: pontosan milyen természetű adatokat tárol róla, és milyen felhatalmazással. Ennek ugyan semmi köze az egészségügyhöz, de gyanítjuk, hogy egy tömeges tisztázó kezdeményezés esetén Péterfalvi Attila már indulhatna is a Lendvai utcába egy hatalmas persellyel – csak hogy ne legyen annyira egyoldalú a kiszolgáltatottság.

Hargitai Miklós (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014052916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása