CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi az a Csepel Holding, miért száll be a tőkeemelésbe egy szingapúri cég?

2018. június 21. 05:07 - csú

csepel_muvek_fobejarat_2018.PNGMi van a holding kezében? Nagyon megváltozott, más lett az élet a Csepel Művek főbejárata mögött

Gyakran halljuk a nevét, keveset tudunk róla. Itt van például a legutóbbi hír: Döntöttek  a részvényesek a Csepel Holding Nyrt. (nyílt részvénytársaság) közgyűlésén a társaság tőkeemeléséről. Így most már semmi akadálya annak, hogy a szingapúri R. Kalaichelvan nagyrészvényes újabb 280 millió forinttal finanszírozza a tőzsdei céget. A társaság alaptőkéje így 407 millió forintra emelkedik. A szingapúri cég tulajdoni aránya  a jelenlegi 21,35 százalékról csaknem 33 százalékra emelkedik." A most következő írás felvázolja, hogy mi az a Csepel Holding Nyrt, és miként jött létre, kik a tulajdonosai, az utóbbi években milyen eredményt értek el?

A legendás Csepel Művek romjaiból megmaradt cég vagyonkezelő holdingként működik. Leányvállalati struktúrája 1999-ben alakult ki. A 2003-ban történt stratégiaváltást követően fő tevékenységi köre a magasabb hozzáadott értékű gépek, valamint a megrendelésre gyártott speciális gépek, gépsorok gyártása. A termékportfólió kiegészül a

szingapúri, függőleges megmunkálóközpontok szerszámgépeivel.

A cég többi tulajdonosa is nagyrészt külföldi befektető: közülük a Pirsum Services Limited, egy ciprusi cég 21 százalékos, Goh Kim Seng magánszemély pedig 20 százalékos pakettal rendelkezik. Paul Dan Viorel magánszemély rendelkezik még egy 8,65 százalékos részvénycsomaggal, és a Fehér és Fiai Kft.-nek is van 10,7 százaléka a cégben. A közkézhányad így nem egészen 18 százalék, ami tovább csökken majd.

A kisrészvényesek számára persze eddig sem lehetett túlságosan vonzó a Csepel Holding. A társaság honlapja vajmi keveset mond a cég működéséről, jóformán csak a tőzsdei közzétételek feltöltésére korlátozódik. A cég tavalyi árbevétele a konszolidált beszámoló szerint nem érte el a 400 millió forintot, 2016-ban még ennek több mint a duplája, csaknem 960 millió volt a forgalom. A nettó eredmény 291,6 millió forintnyi veszteség lett tavaly, a saját tőke 351 millió forintos mínuszt mutatott. A saját tőke már 2016 végén is negatív volt, csaknem mínusz 60 millió forint. Ez lehet a fő oka a tőkeemelésnek.

Herman Bernadett (VG.HU)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1614054584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása