CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Benedek Ferenc 85 éves – Ünnepség a csepeli öttusázók mesteredzőjének tiszteletére

2011. február 13. 11:16 - Anzágo

Minden idők legeredményesebb magyar öttusa edzője, Benedek Ferenc  85. születésnapja alkalmából gyűltek össze egykori tanítványok, barátok, sporttársak, ismerősök, február 7-én este, a Rákóczi kert épületében. A Csepeli Öttusa és Triatlon Sport Egyesület által szervezett ünnepségen a csepeli sportélet egykori nagyágyúi is tiszteletüket tették. Légrádi Gábor a csepel.hu – n így tudósított az eseményről:
 
Az egykori tanítványok közül Balczó András többszörös olimpiai- és világbajnok, Németh Ferenc olimpiai bajnok(a Nemzeti Sport fotóján a mesteredzővel együtt), Földi László, Sárfalvi Béla, Dobi Lajos, Pécsi Gábor egykori, és Lang Liza jelenlegi szövetségi főtitkár, valamint Hanzély Ákos egyesületi elnök is személyesen köszöntötte a mesteredzőt. Benedek Ferenc anno kadétiskolás éveiben kezdett el öttusázni, és a II. világháború után is kitartott szeretett sportága mellett. Munkája gyümölcseként Csepelen - immáron edzőként - újjászervezte az öttusaszakosztályt. Edzői pályafutása során számtalan világ- és olimpiai bajnokot nevelt, mindezt több mint harminc esztendőn át végezte, példamutató odaadással. Legkiemelkedőbb sikerét az 1960-as római olimpián jegyezte, ahol csapatban két tanítványa (Balczó András és Németh Ferenc) is a dobogó legmagasabb fokára állhatott, Németh egyéniben is legyőzhetetlennek bizonyult. A Feri bácsi versenyzői által összegyűjtött éremkollekció máig egyéni csúcsnak számít, hiszen 4 versenyzője 5 olimpián 10 érmet szerzett, 5 versenyzője pedig 20 világbajnokságon szerepelt és 32 éremmel gazdagította hazánk elismeréseinek számát. Méltán nevezhető minden idők egyik legsikeresebb trénerének.
 
Az ünnepség első szószólója, Németh Ferenc méltatta egykori mesterét, majd egy korabeli fotóval lepte meg a meghatódott edzőt. Ezután Németh Szilárd polgármester mondott beszédet, és megköszönte Hanzély Ákos, valamint Szegi Csaba áldozatos munkáját, akik nélkül valószínűleg már nem létezne Csepelen öttusa. A mikrofont Pálvölgyi Miklós vette át, aki csatlakozott az előtte szólókhoz, majd a Magyar Öttusa Szövetség nevében egy arany kitűzővel jutalmazta az ünnepeltet, majd Hanzély Ákos tartott rövid beszámolót a 65 esztendős csepeli öttusa életéről. Ezt követően filmvetítéssel egybekötött vidám hangulatú ünneplés vette kezdetét, ahol archív felvételek segítségével újra átélhették az 1969-es budapesti világbajnokság izgalmait. Az est zárásaként átadásra került az Év sportolója díj, amelyet ezúttal Kardos Bence nyert el, de elismerésben részesült Ilosvay Bertina, Brázda Gábor, valamint Hliva Katalin is, aki az úszósport oktatásában jeleskedik. Az edzők közül Jakab Ágnest, és Kora Dánielt köszöntötték, valamint Zs. Tóth Annát, az egyesület újdonsült reménysége is kapott az elismerő szavakból. A hátralévő időben mindenki átadta magát a felhőtlen ünneplésnek, miközben sikerült pár szót váltani a mesterrel.
 
- Sikerült meglepni Feri bácsit a születésnapi bulival?
 
- Nagyon hálásan veszem tudomásul, hogy ez a sok remek ember miattam jött el ma este! Remélem, még néhányszor átélhetek hasonlóan szép dolgokat! Sajnos az öregséget nem nagyon lehet megfékezni, mégis próbálkozom vele!
 
- Egészen megfiatalodott ma este…
 
- Köszönöm! Muszáj volt…- mondja nevetve. Ha nem csal az emlékezetem én vagyok a rangidős itt ma, mégis próbálok valamelyest fiatalos lenni.
 
- Szinte minden jelenlévőhöz fűződik valamilyen emléke.
 
- Igen, s ez jóleső érzéssel tölt el. Sok tanítványom már ugyancsak benne van a korban, de jó volt látni őket felnőni, sikereikért tenni valamit. Olykor együtt sírni, együtt nevetni velük.
 
- Beszéljünk kicsit a sportról! Napjainkban is figyelemmel kíséri az öttusa világát?
 
- Sajnos egyre kevésbé… Nem minden hírforrás jut el hozzám, a lapokat is egyre ritkábban olvasgatom. Kerületi szinten pedig- mivel Csepel külvárosi részében élek- nem nagyon jutnak el hozzám a hírek. Kicsit elvonultam a világtól, de azért élem az életem, próbálok az egészségemre vigyázni, s ebben a családom nagy segítségemre van.
 
- Mit szól hozzá, hogy Hanzély Ákos elnök úr, és a polgármester is a csepeli sportélet, azon belül is az öttusa feltámasztásáról beszélt?
 
- A remény megvan, hiszen a dicső múlt remek táptalaja lehet a dolognak. Én egy kicsit aggódom, mert a mai ifjúság körében rettentő nehéz ezt az összetett sportágat ébren tartani, népszerűsíteni. Az a helyzet, hogy talán kevesen is vagyunk hozzá…Féltem az öttusa jövőjét, de reménykedem. Sajnos én már nem tudok ebben annyit segíteni, mint amennyit szeretnék, de a lelkesedés az megvan!
 
- Hogyan látja az öttusa mai helyzetét?
 
- Hála az égnek még vannak támogatói, akik szívüket-lelküket kiteszik ezért a sportért. Az meg külön öröm, hogy nemzetközi szinten is még megállják helyüket hazánk legjobbjai. Sajnos- mivel kis ország vagyunk- a válogatási alternatíváink igencsak behatárolódnak, de a lehetőség mindenki számára adott. Ezért is féltem az öttusát, mert sajátossága révén eléggé beszűkülnek a határai, nem mindenhol található uszoda, lovas pálya, esetenként lőtér. Éppen ezért kicsit veszélyeztetettnek érzem a mi sportágunkat.
 
- Többen is ünnepelnek februárban az egykori nagyok közül. Grosics Gyula 85, míg Szepesi György sportriporter 89-ik évébe lépett.
 
- Szerencsére vagyunk még páran az egykori nagy generációból, s jó érzés, hogy hozzájuk hasonlóan, rólam sem feledkeztek meg és felköszöntöttek.
 
- Hogyan telnek mindennapjai?
 
- Köszönöm kérdésed, jól. Szerencsére Csepel zöldövezetében lakom, így a jó levegőn tudok még a kocogásnak hódolni. Én már itt is maradok a XXI. kerületben, amíg csak lehet, szeretek itt élni.
 
Az interjút követően sietett vissza asztalához, ahol kedélyesen tovább beszélgetett az őt körülvevő ünneplőkkel. Bizonyosan volt miről diskurálni, hiszen tartalmas életút áll Feri bácsi mögött, amelyből –szerencsére- nekünk, Csepelieknek jutott talán a legtöbb…
 

Légrádi GáborCsepel.hu 

Fotó: Nemzeti Sport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr92657546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása