CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbán rácsapta az ajtót az országra Részletek csak a barátoknak!

2011. március 01. 14:57 - Szerkesztő73

 Orbán Viktor egyik helyettesét és nemzetgazdasági miniszterét küldte előre, hogy bemutassa a kormány mintegy 800 milliárd forintot spóroló csomagját. Navracsics Tibor és Matolcsy György is az elmúlt nyolc év és + kilenc hónap történelmi felvázolásával kezdett, hogy utána szinte semmit se mondjanak. Figyeltük az eseményeket, míg a kormányfő kiscsoportos eligazításra nem hívta a kiválasztottakat. Orbán Viktor előbb meghallgatta miniszterei lózungjait a Széll Kálmán-tervről, majd zárt ajtók mögött győzködte szelektált vendégeit.

Kisebb késéssel, 11 óra után elkezdődött a nagy bejelentés. Az első beszélő nem a csomag kijelölt gazdája,

Matolcsy, hanem az egyik miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor történelmi áttekintéssel kezdi a kellemetlen dolgok fevezetését, miszerint nyolc év szocialista kormányzás, ami 2002-ben csak szokásos kormányváltásnak tűnt, stratégiai váltás volt Magyarországon. Ennek következtében Magyarország fejlődési ívet vétett. 2006-tól gyakorlatilag stagnál az gazdasági növekedés - összegez a miniszter. Fokozatosan maradtunk le Európától, az egész demokratikus átmenet egyik célja, az gazdasági csatlakozás Európához egyre távolabb került.

2007-ben itt volt a legnagyobb költségvetési hiány Európában, a 2006-os hiány majdnem világrekord volt, tekint vissza Navracsics. 2006 óta hat megszorító csomag sokkolta a magyar gazdaságot és társadalmat. A válságból mégsem jutottunk ki, csak egyre mélyebbre kerültünk. A megszorítások öncélúakká váltak, az ország általános teljesítőképességét rontották - összegezte az előző kormányról szóló véleményét a miniszter.

A megszorítások politikája zsákutca - jelentette ki a miniszter. A nyitott végű utca a szerkezeti átalakítások politikája - teszi hozzá. A kormányalakításkor vagy előtte már megtették a kezdő lépéseket a közigazgatási reformmal, megteremtették az új adórendszert, az arányos személyi jövedelemadót és létrehozták az új Széchenyi-tervet - sorolja a múlt immár fényes, Orbán Viktor alá eső részét a kormányfő helyettese.Olyan átalakítások kellenek, melyek megszakítják az elmúlt nyolc év ördögi körét - mondta Navracsics. Hármas célja van az átalakításoknak: csökkenteni kell az államadósságot, meg kell akadályozni, hogy az államadósság újratermelődjön, olyan feltétteleket kell teremteni, melyek tartós lendületbe hozzák a magyar gazdaságot - és ezzel zárult a felvezetés.

- Mivel a politikai elitnek is szolidaritást kell vállalni, negyvenről húsz napra csökken a miniszterek szabadsága, "nem nagy gesztus, úgysem tudtunk kivenni" - ehhez az első ponthoz nem kellett ekkora felvezetés.

- 2011 júliuis elsejéig elfogadják a gyógyszerfinanszírozás új rendszerét - igaz, a miniszter erről számokat nem árul el. A továbbiakban csak úgy záporoznak a kifejtés nélkül hagyott kulcsszavak.

- Július 1-ig kidolgozzák a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozást.

- Előkészítik az új közmunka szabályozást.

- Új rokkantá nyilvánítási rendszer alapjait fektetik le.

- Felülvizsgálják a korengedményes nyugdíj szabályait.

- Felülvizsgálják a táppénz folyosósítás szabályait.

- Szeptemberig új közoktatás és felsőokatási szabályok lépnek életbe.

- December 30-ig a MÁV adósságrendezésének tervét kidolgozzák

- Megakaul a közösségi közelekdési holding.

- Január elsejéig felülvizsgálják a korábbi rokkanttá nyilvánításokat.

- Bevezeteik az adósságfék rendszerét.

- 2012 szeptemberében hatályba lép az új közoktatási törvény és a felsőoktatás új rendszere.

- 2013 januárjától elektronikus úthasználati díjat vezetnek be (ahogy megírtuk: kilométerek alapján kell majd fizetni az autópályákon)

- A pártok költségvetési támogatását befagyasztják.

- 2014-től pedig kétszáz főre csökkentik a parlament létszámát - amit már tudtunk.

Navracsics ezzel megtette kötelességét, és átadja a színpadot Matolcsy Györgynek, hátha ő mond néhány konkrétumot is. Legalábbis olyat, amit még nem tudunk. (Mert már a lényegről beszámoltunk)

Matolcsy áttörésre készül

 

Rendkívüli helyzetet örökölt a magyar kormány 9 hónappal ezelőtt - tudjuk meg a nemzetgazdasági minisztertől is. Azt mondták nekik, hogy kifelé megyünk a válságból, panaszkodik Matolcsy, hiszen szerinte ebből egy szó sem volt igaz, 7 százalék feletti államháztartási hiányt örököltek. Ezért kellettek a költségvetési zárolások - állítja, de ők végül konszolidálták a hiányt, ami óriási gazdaságtörténeti eredmény.

Kivágták magukat - mondja Matolcsy, aki nem fuvarkodik az elmúlt hónapok dicsőítésével. Azonban egy olyan dilemma elé kerültek, amikor el kellett dönteni, hogyan tovább. Azt elvetették, hogy magasabb legyen a hiány, a másik lehetőség az volt, hogy a korábbi magánnyugdíjpénztári befizetéseket felhasználják a költségvetési lyukak betömésére. Ezt meg lehetett volna tenni 4-5 évig, de ez a jövőt felélő pazarló forgatókönyv lett volna -  figyelmezteti saját magát Matolcsy.

A bajok györekere az államadósság, ez ellen kell küzdelmet folytatniuk, ezt kell 2014-re a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva 60-70 százalékra levinni - ezzel a miniszter egy számonkérhető célt is kijelölt a kormánynak. Elmondja: hét olyan terület van, amelyeken Magyarország államdóssága felhalmozódott az elmúlt években. Ezeken a területen szerkezeti átalakításokkal elérik, hogy megszűnjön a pazarlás. Ehhez idő kell, a miniszter szerint ez egy-másfél év munkája lesz.

A magyaroknak különösen életveszélyes a magas államadósság - tudjuk meg az átalakítások ismertetése helyett. A fejlett országok is eladósodottak, de ők gazdagok és úgy gondolják, hogy megengedhetik maguknak. Mi hozzájuk képest szegények vagyunk - állapítja meg, gondoljuk, nem erre a mondatra vártak a londoni elemzők.

Vannak az eurózónában is olyan nagy buborékok, amelyek szétpukkanhatnak és maga alá temethetik Magyarországot is. Az eurozónában komoly adósságcsapdák alakultak ki. Csakhogy minket külső adósság terhel, ez életveszélyes - szól tovább az analízis. Mi vagyunk tehát a legsebezhetőbbek, a külső eladósodottság miatt. Ez nem csak az állam, hanem a vállakozások és a családok eladósodottságát is jelenti - teszi hozzá.

Foglalkoztatottságban a férfiak területén mi vagyunk a legrosszabb helyzetben Európában, segély helyett nekik munkát kell adni - hangzik a lózung. Az állam sokat költ, ebben is kilógunk versenytársaink közül. Lemaradtnk a természettudományos és mérnökképzés területén is - ugrik témát a miniszter, de biztosít mindenkit: ezt is célozni fogják a reformok. Kirívóan magas a rokkantnyugdíjasok aránya, ez is átalakítandó terület, segély és rokkantnyugdíj helyett közmunkát szeretnénk kínálni - érkeztünk vissza a gondolatmenet elejéhez.

Az ország államadósságának szintjét lépcsősen 60-55-50 százalékra csökkentenék, egy biztonságos szintre és ezt az új alkotmányban is rögzítenék - szól a kormányprogram. Hogy erre miért van szükség? Matolcsy elmondása szerint most több mint ezer milliárd forintot költünk kamatfizetésre, ami hihetetlen teher.

 

Lehetnek egyszeri adósságcsökkentő lépések, erre fel kell használni az állami rendszerbe visszalépők magánnyugdíjpénztári vagyonának 60-70 százalékát - mondja Matolcsy, és mintha úgy emlékeznénk, hogy pár bekezdéssel ezelőtt azt jegyeztük le a minisztertől: "ez a jövőt felélő pazarló forgatókönyv lenne" (és valóban, jól emlékeztünk). Ezzel az intézkedéssel egyébként 82 százalékos szintről, lejövünk 75 százalékos szintre, ami "nagyon szép első lépés lesz" - magyarázza Matolcsy.

A Széll Kálmán tervvel pedig megszűnik a pazalás és folyamatosan csökken tovább az államdósság. 2011-ben 550, 2012-ben és 2013-ban 902-902 milliárddal csökkenthető az államháztartási hiány - Matolcsy számítása szerint. A bankadót 3 évre teljes összegben számítják be a költségvetésbe, összesen 180 milliárd forintot várnak ebből - újabb felvillantott szám, de nem az, amire igazán nagy volt a várakozás. A társasági adó kulcsát nem csökkentik, ez marad 19 százalék az 500 millió feletti összegre.

A foglalkoztatottság 300 ezer fővel nő, legalábbis Matolcsy szerint. "Sereghajtókból éllovasok" leszünk, Magyarország képes 4-6 százalékos növekedésre - szól az álom. És mi még mindig várnánk a tényeket. Várnánk, de ennyi volt.

Orbán rácsapta az ajtót az országra

A várt nagy bejelentés véget ért Matolcsy kacskaringós eszmefuttatásával. A rendezvényen közölték, hogy akkor most a jelenlévő Orbán Viktor kiscsoportos eligazítást tart a megjelent nagyvállalkozók részére a program részleteiről. Erre viszont újságíró vagy operatőr már nem hivatalos. Vagyis a kormány továbbra sem kívánja megosztani valós terveit, csak a miniszterek által előadott lózungokat.

Forrás. NOL.HU

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr962701409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása