CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Özvegy Takács Józsefné: „Szörnyű, hogy politikát csinálnak abból, ami egyszezreűen csak bosszú”

2011. május 12. 15:38 - Szerkesztő73

 Janecskó Kata (index.hu) részletes tudósítása és (elsőként)a Heer Orsolya (Hír TV) összefoglalója a Fővárosi Bíróságról, a csepeli kettős gyilkosság tárgyalásáról. Özvegy Takács Józsefné tanúvallomása:

A csepeli kettős gyilkosság negyedik tárgyalási napján a meggyilkolt igazgató felesége a Fővárosi Bíróságon az elsőrendű vádlott, Kun Tamás védőjének kérdésére most is megismételte, hogy cáfolja és hazugságnak tartja, hogy az iskola pénzéből fizette volna a férje az MSZP rendezvényét. Kijelentette, hogy ők ilyet nem tettek, saját pénzből főztek, azt viszont nem tudja, hogy például a másodrendű vádlott Deme Gábor ugyanezen a rendezvényen miből fizette ki a számlákat. Takács Józsefné úgy fogalmazott, szörnyű, hogy politikát akarnak csinálni abból, ami egyszerű bosszú.

Megemlítette azt is, az soha nem került szóba, hogy Deme Gábor is feljelentést akart volna tenni az ő férje ellen.

Az özvegy keddi vallomásában elmondta, úgy tudja, miután elbocsátották állásából, Deme elment Szenteczky Jánoshoz, a csepeli vagyonkezelő akkori vezetőjéhez is, és azt követelte, hogy segítse vissza pozíciójába, különben „második Zuschlag-ügyet” robbant ki. Az asszony akkor azt is elmondta: Deme Gábor bosszút akart állni férjén, mert leleplezte sikkasztásait. A volt gazdasági igazgató ennek kapcsán úgy fogalmazott: mindez rágalom, és közölte, hogy nem látja értelmét belemenni egymás lejáratásába, sárdobálásba.

Nem lehetett nevetni

A bíróság Takács József volt intézményvezető lányát is meghallgatta, aki akkor és most is az iskola titkáraként dolgozott. Ő beszélt arról is, hogy 2008 szeptemberétől, amikortól ő az iskolában elkezdett dolgozni, nagyon feszült volt a hangulat, és mindennek az oka szerinte Deme Gábor volt. Nem lehetett nevetni például az iskolában, a dolgozóknak nyitva kellett hagyniuk az irodák ajtaját, és arról is beszámolt, hogy a volt gazdasági igazgató többször is megfenyegette a tanárokat.

A tervek szerint szerdán még tanúként hallgatják meg az iskola egyik volt igazgatóját és annak férjét is.
(HírTV)

 

Janecskó Kata (INDEX.HU) tudósítása:

 

Halála napján sikkasztásért fel akarta jelenteni a csepeli kettős gyilkosság másodrendű vádlottját, Deme Gábort a meggyilkolt iskolavezető, Takács József, állították a büntetőper csütörtöki tárgyalásán az áldozat hozzátartozói. Még mindig nem sikerült tisztázni, mi történt aznap az akkori csepeli rendőrkapitány irodájában.

Feszült, indulattól fűtött párbeszédek alakultak ki a csepeli kettős gyilkosság csütörtöki tárgyalásán a vádlottak és a meggyilkolt intézményvezető, Takács József hozzátartozói között. A tárgyalás azzal kezdődött, hogy Takács özvegye válaszolt a kérdésekre, amelyekre a keddi tárgyaláson már nem jutott idő.

Az asszony most beszélt férje és Császár Mihály egykori csepeli rendőrkapitány kapcsolatáról. Császár személye azért fontos az ügyben, mert Takács járt nála halála napjának délelőttjén, és az is ismert, hogy a volt rendőrkapitány régről ismerte a gyilkos lövések leadásával vádolt biztonsági őrt, K. Tamást, és szerepe volt abban, hogy az iskolába került. Az özvegy szerint férje és Császár közt inkább jó munkakapcsolat volt, mintsem barátság, bár munkán kívül is előfordult, hogy találkoztak, Császár volt náluk kártyázni, a férje pedig járt a rendőrkapitány érdi otthonában.

Az asszony határozottan állította, hogy K. Tamás kifejezetten Császár ajánlására került az iskolába. "A Jóska azt mondta, felhívtam Császár Mihályt, és kértem tőle egy biztonsági őrt" – idézte fel. Császárt magát egyelőre nem tudta meghallgatni a bíróság, mert bár őt is beidézték a csütörtöki tárgyalási napra, és meg is jelent, a többi tanúvallomás elhúzódása miatt végül nem került rá sor. Császár egy tavalyi interjúban mindenesetre tagadta, hogy ő vitte volna oda K. Tamást. Annyit ismert el: tényleg ő javasolta az igazgatónak, hogy az iskolai verekedések, kábítószerezés megfékezésére vegyen fel kigyúrt biztonsági embert, majd amikor már megvoltak a jelentkezők, és hallotta az igazgatótól K. Tamás nevét, rábólintott.

Az özvegy tanúvallomása ellentmondott Császár korábbi nyilatkozatainak abban is, hogy miért is járt nála halála napján Takács. Az asszony tudomása szerint férje kifejezetten azért kereste fel a rendőrkapitányt, hogy feljelentést tegyen az iskolai pénzügyi visszaélések miatt. Az ügy máig nem tisztázott kérdése, hogy miért nincs nyoma annak, hogy Takács megtette a feljelentést.

A látogatás ténye is csak tavaly, több mint egy évvel a gyilkosság után került napvilágra. Ekkor a BRFK feljelentése nyomán hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanújával nyomozást indított az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Császárt nem gyanúsították meg, a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyt, amíg bűncselekmény hiányában meg nem szüntették.

Kifakadt az özvegy

A rendőrkapitány korábban azt mondta: bár ő javasolta, hogy tegye meg a feljelentést, Takács maga döntött úgy, hogy előbb még beszél Orosz Ferenc csepeli alpolgármesterrel. A büntetőper előző tárgyalásán egy másik tanú, Kosik György, az iskolát fenntartó alapítvány kuratóriumának egyik vezetője szintén azt vallotta: tudomása szerint Császár biztatta Takácsot, hogy tegyen feljelentést. Kosik csütörtökön is fenntartotta ezt az állítását. Szerinte Takács nem akart ekkor még feljelentést tenni, mivel kötötte a következő hétre tervezett kuratóriumi ülés dátuma, úgy volt, hogy akkor, közösen döntenek majd a feljelentésről. Kosik szerint Takács a halála napján, január 7-én csak újévet köszönteni ment Császárhoz és azért, hogy átadjon neki egy üveg bort. Az özvegy viszont azt mondta: ez már csak azért sem lehet igaz, mert ha a férje bort vitt volna ajándékba, őt kérte volna meg a becsomagálására.

Takács Józsefné vallomására reagált az emberölés bűnsegédletével és a pénzügyi visszaélések elkövetésével vádolt Deme Gábor. Keményen összeszólalkoztak a gyilkossági ügy szempontjából kevéssé fontos részletkérdéseken. Az özvegy többször elkiáltotta magát: "Nem igaz, hazudik!" A bíró rendre utasította. Deme megjegyezte, hogy szerinte rengeteg valótlanság hangzott el az özvegy vallomásában, de nem akar belemenni a sárdobálásba. Takács Józsefné a tárgyaláson kérdést intézett K. Ildikóhoz, az iskola volt gazdasági vezetőjéhez is, aki régebben Deme élettársa volt, és őt is sikkasztással vádolják. Az özvegy, akinek nem tetszett K. Ildikó válasza, a helyére visszatérőben félhangosan azt mondta: "hazug kurva". Később ezt K. Ildikó ügyvédje fel is panaszolta a bírónak.

Tökéletes gyilkosság

Csütörtökön tanúvallomást tett Takácsék lánya, Mónika is, aki 2008 szeptemberétől szintén az iskolában dolgozott, iskolatitkárként. Szerinte is feljelentést tenni indult a rendőrkapitányhoz apja azon a napon, amikor meghalt. Deme jelleméről azt mondta: vele mindig rendes volt, de a kollégáitól mást hallott, és érzékelte az iskolában uralkodó feszültséget. K. Tamással szerinte apjának nem volt semmi problémája. Úgy fogalmazott, ő ma is Demétől fél, K. Tamástól nem, mert ha ő is lőtt, akkor is irányították, viszont Deme bosszúálló. Ugyanakkor megemítette, hogy egyszer véletlenül meghallotta, amikor K. Tamás azt mondta, ők ketten (mármint Deme és ő) végre tudnák hajtani a tökéletes gyilkosságot.

"Az az érzésem, ez csak azért hangzott el, hogy még feketébb legyek" – jegyezte meg K. Tamás, amikor szót kért Takács Mónika vallomása után. Szerinte nemhogy ő nem mondta ezt, de ilyesmi egyébként is csak filmekben hangzik el. A biztonsági őr, aki "nagyon kedves embernek" nevezte Takácsot, néhány kérdését azzal vezette fel, hogy nem szeretné megsérteni „Józsi emlékét”, de mivel őt emberöléssel vádolják, kénytelen feltenni bizonyos kérdéseket. Ő is azt feszegette, mi történhetett Császárnál, miért nem tett feljelentést Takács, egyáltalán miért nem tett feljelentést heteken át senki azok közül, akik tudtak a pénzügyi visszaélésekről. Ezzel azt próbálta sugallni: mégis lehet igazság abban, amit Deme mondott [1], hogy többen is benne lehettek a sikkasztásban.

Fekélyes seb

Deme is váltott néhány szót Takács lányával. Többek közt ismét azt állította, hogy a vádiratban szereplő fiktív kiküldetési rendelvényeket Takáccsal egyeztetve állították ki. A lány erre odavágta, hogy ő ezt nem hiszi el.

A csütörtöki tárgyaláson meghallgatták tanúként még azt a pedagógust is, akit Deme felfüggesztése után megbízott igazgatónak nevezett ki Takács. Ő főként arról beszélt, hogy a tantestület milyennek látta Demét, hogy mennyire rossz volt a hangulat az iskolában. Szerinte sokáig nem is tudták a tanárok, mi okozta ezt, egészen addig, amíg a gyilkosság után az áldozatvédelmisek pszichológusokat nem küldtek ki az iskolába. „Mint egy rossz fekélyes seb, úgy szakadt fel minden [2] a tantestületből” – fogalmazott. Szerinte Deme egymás ellen hangolta a tanárokat, és félelmet keltett bennük azzal, hogy azt mutatta: kénye-kedve szerint kirúghat embereket. A pedagógus azt állította, hogy Deme többször is megvert tanulókat. Állítása szerint az egyik ilyen esetnek ő tanúja is volt. Deme korábban mindezt rágalomnak nevezte.

A büntetőper következő, jövő keddi tárgyalásán hallgatják meg Császár Mihályt.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr192898465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása