CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sok Fidesz-bába között elvész a csepeli gyermek(nap) öröme és méltósága?

2011. május 30. 12:06 - Szerkesztő73

Mélyen elhallgatja a hivatalos, cenzúrázott helyi tájékoztatás a következő részleteket a Csepeli Önkormányzat Képviselő-testületének legutóbbi üléséről, ahol a gyerekekről, pontosabban a gyermeknapról volt szó.

 „Tenk András (LMP) óva intett mindenkit a megbélyegezéstől! Mint mondta, az ilyen cselekedet az összes többi civil szervezetet is minősíti. Vessünk véget az egymásra mutogatásnak, s hagyjuk dolgozni a civileket, ne váljanak politikai csatározások áldozataivá! Borka-Szász Tamás (MSZP) megjegyezte, a gyerekmajálisban nincs politika!”
 
A szocialista politikus, persze nagyot tévedett. Már hogyne lenne politika a gyemekmajálisban, ha a kétharmados, fülkeforradalmi Fidesz Csepelen is így látja jónak. A képviselő-testület május 26-ai ülésén a Csepeli Strand területén – azóta már megtartott ‑ gyermeknap költségeihez történő hozzájárulásra terjesztett elő javaslatot a polgármester. A történtekről a 21.kerületi Hírhatár beszámolóját közöljük:
 A Csepeli Gyermekekért Alapítvány – közösen a Csepp TV Kft.-vel – a Csepeli Strand területén (a testületi ülést követő napon) sport- és gyermeknapi rendezvényt szervezett, s ehhez kértek 700 ezer forintos támogatást az önkormányzattól. A csepeli iskolákból érkező mintegy 800, ötödikes gyerek részvételével számoltak, akik különböző sportágakkal ismerkedtek, s igénybe vehették a strand szolgáltatásait. A pénzt a strandbelépőkhöz (gyermekenként 800 forintot) kérték a szervezők.
 
Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) alpolgármester jelezte, Borka-Szász Tamás (MSZP) kiegészítő határozati javaslatot nyújtott be, melyben kérte, hogy a Csepeli Gyermekbarátok Egyesülete által szervezett május 28-ai, Ifjúsági Táborban rendezendő Csepeli Gyermekmajálishoz 150 ezer forint támogatást szavazzon meg a testület. ezzel teljesen ingyenesen kapnák meg az önkormányzattól a tábor használati jogát, míg a támogatás elutasítása esetén az egyesületnek 150 ezer forintot (a rendes ár felét) meg kell fizetnie az önkormányzatnak. (A kiegészítést a napirend szavazásakor 8 igen, 11 nem és 1 tartózkodás mellett elutasította a testület.)
 
Ábel Attila (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta, hogy a Csepeli Gyermekbarátok a korábbi években a gyermekmajálist a Szabadkikötő Sporttelepen rendezték meg, s azokat az önkormányzat nem támogatta. Az alapítvány idén támogatásért folyamodott az önkormányzathoz, de a csepeli strandi rendezvény miatt a Csepeli Gyermekbarátoknak csak 150 ezer forintos támogatás jut (így csak a felét kell megfizetniük a tábor bérbevételi költségeinek).
 
Borbély Lénárd szerint a Csepeli Gyermekbarátok 150 ezer forintnyi támogatást így is kap. Majd megjegyezte, hogy nehéz támogatni politikai hátterű civil szervezeteket!
 
Takács Krisztián (MSZP) szóvá tette, hogy „Birkózó Város” cím elnyerésekor a csepeli birkózópalánták 500 ezer forintos támogatást kaptak egy egész évre, itt pedig egy napra fizetnek 700 ezer forint támogatást – ugyanabból a keretből. A sport társadalomformáló erő, ezt a miniszterelnök jól felismerte, de itt Csepelen magasról le… (A mondat további részét nem lehetett érteni, mert Morovik Attila alpolgármester belevágott a képviselő szavába.)
 
Borka-Szász Tamás igyekezett méltóságteljesen fogalmazni: a támogatások nemes célra, a gyermekek részére szólnak, s érdekes módon, a korábbi napirendben civil szervezeteket támogattak meg 300 ezer forinttal, melyek Csepelhez nem köthető rendezvényekre kértek pénzt – ott nem volt politikai háttér? A Fidesz-KDNP többség azt ígérte, változtat az eddigi gyakorlaton.., Mitől van egy civil szervezetnek politikai háttere? Nem tetszik a vezetőjének a képe? Felháborító, röhejes megállapítás! Fejtsék ki, milyen alapon nevezik politikai hátterűnek az egyesületet? – mondta a szocialista képviselő.
 
Borbély Lénárd reagálva az elhangzottakra, rámutatott, hogy a birkózókat nem ugyanabból a keretből támogatták. A sportolókat 5 millió forinttal támogatja az önkormányzat, így az ügy nincs leejtve. A nemzet összetartását szolgáló rendezvények, ha nem Csepel a színhelyük, akkor is fontosak, s ebben nem kell politikai hátteret keresni. A civil szervezetek minősítése kapcsán az alpolgármester elmondta: elzártuk a csapot! Az MSZP-s kötődés pedig a civil szervezet vezetőjénél látható, aki korábban önkormányzati képviselő volt.
 
Takács Krisztián az 1 évre és az 1 napra szóló támogatás összevetésére feltett kérdésére várta a választ.
A válasz Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) polgármestertől érkezett: igen.
 
Takács Krisztián megismételte: a miniszterelnök tenni akar a sportért, s ez itt a kerületben nem érződik.
 
Borka-Szász Tamás megjegyezte, Takács Krisztián csak kérdezett, nem kifogásolta a strandi gyereknap támogatását, amelyet egyébként az MSZP is helyesel. A Csepeli Gyermekbarátok vezetője, Balogh Ilona valóban 16 évig volt önkormányzati képviselő MSZP-színekben – ezt soha nem bocsátják meg neki? Ötödik éve sikeresen rendezi a gyerekeknek szóló programokat. A gyerekmajálisban nincs politika! Mire utal a „csapelzárás” kifejezés? Korábban az egyesület nem kapott önkormányzati támogatást! Csak a célpontot és a zászlót cserélték, a módszer ugyanaz.
 
Tenk András (LMP) szerint prejudikáltak egy civil szervezetet. Óva intett mindenkit a megbélyegezéstől! Az ilyen cselekedet az összes többi civil szervezetet is minősíti. Vessünk véget az egymásra mutogatásnak, s hagyjuk dolgozni a civileket, ne váljanak politikai csatározások áldozataivá!
 
Németh Szilárd elmondta, hogy megegyezett a sportegyesületekkel, s azok nagylelkűnek ítélték az önkormányzati támogatást, mert sokkal kevesebbre számítottak. A célunk az, mondta a polgármester, hogy az SC utódegyesületeknek ne kelljen ilyen körülmények között dolgozni. A Csepel SC Alapítványt (amely hátterében offshore cég áll) – a polgármester szerint – nem érdekli, mi történik a sporttelepen. a csepeli sport helyzetéért az önkormányzat a felelős. „Vissza fogjuk venni az alapítványt – vagy így, vagy úgy!” – hangsúlyozta Németh Szilárd. Aztán jöhet a sportkoncepció megvalósítása (amit a korábbi önkormányzat elutasított).
 
A Csepeli Gyermekekért Alapítvány az önkormányzat saját közalapítványa, az egyetlen, ami megmaradt, mert látunk benne fantáziát, megtartottuk, hogy fogadjon és költsön pénzeket. a Csepeli Gyermekbarát Alapítvány négy évi számláit átnézve 3 millió forintos támogatást számolt össze a polgármester: korábban ugyanis ingyen használták az önkormányzat ingatlanjait (erről se szerződés, se számla, így pénzmozgás sem volt).
 
A strandi rendezvényt Magyar Béla kezdeményezte, de a strand nem adta ingyen a területet (ezt majd a Fővárosban szóvá teszem, mert ha valahol támogatni kell, akkor az a külső kerületek és a kistelepülések), ezért 700 ezer forintos keretet határozunk meg, s nem biztos, hogy ez mind elfogy.
 
A civil szféra egy része, sajnos, kapcsolódik a politikához. Szívesen átadjuk a feladatokat és a pénzt is a civil egyesületeknek, itt van példának a Madarak és Fák Napja.
 
A pénz egyébként 750 gyerek (fejenkénti 800 forintos) strandbelépőjére kell.
 
A szavazás eredménye: 20 igen, 0 nem, 0 tartózkodás. A testület tehát egyhangúan megadta a támogatást a strandi rendezvényhez, amelyet május 27-én megtartottak.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr842942974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása