CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tüntetésekkel és autós felvonulásokkal figyelmeztetik a kormányt csütörtökön

2011. június 15. 21:26 - Szerkesztő73

Több ezer embert várnak az országos szakszervezeti tüntetésre csütörtökön; négy érdekképviselet 15 megyeszékhelyen autós figyelemfelhívó demonstrációt tart, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek - közölték a szervezők.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) azt követeli a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

Borsik János, az ASZSZ elnöke elmondta: tiltakoznak a Munka törvénykönyve (Mt.) tervezett módosítása ellen. Az például, hogy a túlórát pénz helyett szabadidőben is "ki lehet fizetni", Borsik János szerint keresetcsökkenést jelent a munkavállalók számára, ez pedig

a rendszerváltás óta nem fordult elő. Az Mt. változtatása kapcsán nem értenek egyet azzal sem, hogy véglegesítenék azt a - válság miatt eredetileg csak az idei év végéig hatályban lévő - szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

Az ASZSZ elnöke szerint a problémák kiindulópontja, hogy a kormány nem hajlandó konzultálni a 3-4 millió magyar munkavállalót érintő döntések előtt a szakszervezetekkel. Tiltakoznak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése ellen, mivel a konzultációs fórumnak szánt NGTT álláspontjuk szerint "garantáltan működésképtelen".

Az érdekképviseletek ellenzik a nyugdíjrendszer átalakítását, és úgy vélik "fenyegetés alakult ki a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjba készülők felé" - mondta az elnök. Szerinte több mint 11 százalékos munkanélküliségi ráta mellett "ostoba döntés" megszüntetni a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke hozzáfűzte: tiltakoznak a munkanélküli- és a szociális ellátások drasztikus csökkentése, valamint az országos bérmegállapodás megszüntetése ellen. Ellenzik azt is, hogy a kormány a jövőben "egyoldalúan" állapítsa meg a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot - mondta Pataky Péter.

Minden megyeszékhelyen, és Budapesten autós felvonulást tart a négy szakszervezet, de Miskolcon, Egerben és Tatabányán tüntetést is lesz, Kaposváron pedig autós demonstráció és tiltakozó gyűlés is lesz. A résztvevők várható számáról elmondta: Budapesten 140-150, a vidéki városokban helyszínenként 60-80 gépkocsira számítanak az eddigi visszajelzések alapján.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a szociális konzultáció lezárulta után egyeztet a kormány, "kíváncsiak vagyunk", hogy kikkel és hogyan egyeztet majd a kormány - jelezte Pataky Péter.

Kuti László, az ÉSZT elnöke is hangsúlyozta: az érdekegyeztetés "semmibe vétele" ellen tiltakoznak, az ellen, hogy "munkavállalókat érintő törvénytervezeteket úgy nyújtanak be, úgy tárgyalnak végig, hogy semmilyen érdekegyeztetés nincs". Elmondta: az OÉT-et valótlan érvek mentén tervezik megszüntetni, pedig a háromoldalú, tripartit érdekegyeztetés megtartása kiemelt fontosságú lenne, és azt sem zárná ki,hogy e mellett működjön egy társadalmi, gazdasági, szociális fórum.

Varga László, a SZEF elnöke is azt mondta: várhatóan több száz gépkocsi vesz részt a csütörtöki tüntetésen, amely figyelmeztetés a kormány felé, hogy "elfogadhatatlan ami zajlik a munka világát, és az érdekegyeztetés rendszerét érintően". A demokrácia a párbeszédről, az egyeztetésről, és a kompromisszumokról szól - fűzte hozzá.

Forrás: MTI és stop.hu
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr942987308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása