CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Címeres ötletgyárosok: valóban jövőre 300 éves Csepel?

2011. június 16. 16:45 - Anzágo

A  csepel.blog.hu cikke:

A Fidesz és fővezére átírja a magyar történelem egy-egy szakaszát, budapesti főpolgármesterük új zászlót csináltat a fővárosnak. Csepel, sőt maga Németh Szilárd sem maradhat le ebben a versenyben. Legyen tehát új címerünk! „Találtak” hozzá egy „paktumot”.

 
Kerületi önkormányzatunk honlapjának elején hetek óta olvasható: „Régi és új: Ön melyik címert választja?” A szövegre klikkelve „kiderül”, hogy „Jövőre 300 éves Csepel”, s ha már így van, akkor „…az önkormányzat méltó módon szeretné megünnepelni.” Tisztességes szándék. De valóban így van? Nézzük ismét a tényeket:
 
Csepel történetével az utóbbi közel száz évben sokan foglalkoztak. Néhány példa: Perényi József: Csepel – Magyar Városok Monográfiája, 1934.; Drucker Tibor: A csepeli munkásotthon története, 1964.; Kubinyi András: Csepel története a vasgyár alapításáig c. monográfia, amely a Csepel története c., 1965-ben kiadott könyvben olvasható; s természetesen nem hagyhatom ki Dr. Bolla Dezsőnek, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület mindannyiunk által ismert és becsült elnökének Csepel történetével foglalkozó kiadványait, munkáit sem. Magam legelőször az 1965-ös, „Csepel története” c. könyvet olvastam, a fent említett Kubinyi monográfiát  többször is. A felsorolt tudósok, kutatók mondandójának lényege: „Az 1712-ben született német nyelvű hűbéri szerződés…” Johann Georg Utzcal és társaival, lehet, hogy „…körvonalazta Csepel határát: és ez alapján valósult meg a betelepülés.”, de nem 1712-ben.
Hiába írta alá ugyanis Savojay Jenő uradalmi főkormányzója, Verlet Klaudius dragonyos ezred kapitány 1712. július 18-án az okmányt, pl. Kubinyi szerint: „Minden kedvezmény ellenére egyelőre még sem lett semmi a falu újratelepítéséből. Végül is öt évvel később, 1717-ben született meg a mai Csepel szerény őse.” Vagy idézem Dr. Bolla Dezső: Csepel története c. művét: „A község újratelepítésére az 1720-as regnikoláris (országos) összeírás szerint 1717-ben került sor.” /Lásd: a www.21keruleti-hirhatar.hu című blogon a „Csepel története – tények” c. írást./
 
Az önkormányzat honlapján megjelent, fentiekben már idézett bevezetőben olvasható: „A paktum éppen jövőre lesz 300 éves…” A paktum tehát, s nem Csepel! Akkor most a 300 éves paktum a fontos vagy az, hogy mikorra „tehető” Csepel történeti tényekkel igazolt „újratelepítése”, mikor ünnepelhetjük meg városunk újjászületésének 300. évfordulóját? Csepel fideszes vezetése 2012-ben akar ünnepelni, s „ha már lúd, legyen kövér”, új címert elfogadtatni. Miért? Mert pártjuk és fővezérük átírja a magyar történelem egy szakaszát, budapesti főpolgármesterük új zászlót csináltat a fővárosnak. Csepel, sőt maga Németh Szilárd sem maradhat le ebben a versenyben. Legyen tehát új címerünk! „Találtak” hozzá egy „paktumot”. Nekik van kétharmaduk, ők döntik el, mikor 300 éves Csepel, s nekik a „paktum” is jó. Mert a „fülkeforradalom” erre is felhatalmazást adott! A többi meg nem számít! Csepel, a csepeliek sem!
 
vox

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr792989764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása