CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hogyan teszi tönkre Németh Szilárd a csepeli kultúrát és sportot?

2011. június 29. 14:49 - Anzágo

 A csepel.blog.hu cikke: 

Hogyan teszi tönkre Németh Szilárd a csepeli kultúrát és sportot? Szerintem erről nem sokat tudnak a csepeliek. Hol is olvashatnának róla? Nincs olyan sajtó Csepelen amely ezt a kérdést feltenné, megírná…A mindennapi megélhetés nagyobb gond annál, mint az, hogy kié a Csepel SC vagy kié a Csepeli Munkásotthon, a régi „melós”? … De sok embert biztosan érdekel : a sport és a kultúra iránt érdeklődőket, a kulturális értékeket, hagyományokat ápoló, féltő lokálpatriótákat vagy a demokratikusan működő intézményrendszerek felszámolása, centralizációja ellen küzdőket. Csendben vagy növekvő hangerővel: ők vannak többségben Csepelen. A kérdezetteknek – legyenek kétharmados fülkeforradalmárok vagy kisebbségben lévő ellenzékiek ‑ válaszolni kell a kérdéseikre!” – írja olvasónk, Vox, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott cikkében, amit most teljes terjedelmében közlünk:

 

 Mostanában sokszor megfordultam kulturális és sportrendezvényeken. Beszélgettem Fidesz hívőkkel, magukat függetlennek valló emberekkel, baloldaliakkal. Együtt és külön-külön is. Nem értették, mit akar a helyi Fidesz a helyi kultúra és sport világában. Persze nem így tették fel a kérdést, a kérdéseket. Mit is kérdeztek önmaguktól, tőlem, a hatalomtól, a baloldaltól? Lássunk néhány kérdést:
  • Miért akarja Németh Szilárd átvenni a Csepel SC Alapítványt és a Csepeli Munkásotthon Alapítványt? Hatalomra kerülésük óta állandóan arról beszéltek, beszélnek, hogy az előző vezetés egy csődtömeget hagyott rájuk. Állítólag már több mint 30 feljelentést tettek emiatt az ügyészségen. Hatalmas a költségvetés hiánya, minden testületi ülésen komoly intézkedéseket hoztak, hoznak csökkentése érdekében. Sőt a jóváhagyott költségvetés szerint 5 %- kal csökkenteni kellett az önkormányzati intézményekben, a hivatalban dolgozók éves bérkeretét. Ebben, a szociális feszültségekkel terhes időszakban. Ha ez igaz, akkor miért akarja átvenni a két intézményt? Beszélgetőtársaim jól ismerik ezen „cégek” helyzetét. Szerintük mindkét alapítványra – fennmaradásuk érdekében –, százmilliókat kell majd az önkormányzatnak költeni, minden évben. Akkor most még sem igaz, hogy nincs pénze az önkormányzatnak? Vagy nincs pénz, de a kerület két meghatározó intézményét akkor is meg kell szerezni? Kerül amibe kerül! Mert ezekben „az előző korszak emberei dolgoznak”? Akik – Németh Szilárd és vazallusai szerint –, „tönkretették a kerület sportját” vagy éppen csak „nem az ő embereik” !
  • Beszélgetőtársaim szerint ebben a gazdasági helyzetben – „az ország adósságterheinek csökkentése érdekében hozott népszerűtlen intézkedések /magán nyugdíjpénztárak államosítása, nyugdíjkedvezmények megvonása, oktatási intézmények tervezett átszervezése, a pedagógusok terheinek növelése stb/, mellett” –, a kormány nem teheti meg, s nem is fogja megtenni, hogy több pénzt adjon az önkormányzatoknak. Németh Szilárd kedvéért sem! Sőt! Már idén csökkent az önkormányzatok állami támogatása, Csepelé is. Akkor miért kell átvenni a két létesítményt? Mert Németh Szilárd akarja? 
  • A kerület új vezetése 2010 októberében felmondta a Csepel SC Alapítvánnyal kötött szerződést, s elállt az anyagi támogatástól is. Idén pedig a Csepeli Munkásotthon támogatását szüntették meg, ezzel a Csepeli Munkásotthon által – önkormányzati szerződéssel –, működtetett „befogadó színház” – ra is nemet mondtak. /Nézzenek a csepeliek színházat Pesten!/ Nagy a hiány, csökkenteni kell a támogatásokat! Ezért akarják felszámolni a budapesti szinten nagy elismeréssel dolgozó Csepel Galériát is. Akkor miért is kell átvenni a két létesítményt? Németh Szilárd kedvéért? Aki biztosan látja, hogy lesz rájuk pénze az önkormányzatnak! Csak mi nem látjuk, hisszük!
  • De a két alapítvány vezetése ellenáll! Nem akarják a jót! Lehet, hogy a csepeli kis vezér ezért vonta meg támogatásukat, hogy így lehetetlenítse el őket? Ha már harc, legyen harc! /Olvastam az önkormányzati honlapon, hogy ugyanakkor nem csepeli kulturális alapítványok, színházak támogatására százezreket hagynak jóvá./ Mindenáron át kell venni! Még ha addig tönkre mennek is. Tönkremenve, „tönkreverve”, bírósággal fenyegetőzve, zsarolással ingyen „Németh Szilárd ölébe hullnak.” Sőt! Majd ők fogják kezdeményezni az átvételt! Nem kell félniük. Lesz, aki majd megmenti őket! Íme, már előttünk áll a későbbi nagy megmentő, aki hatalmas harcot folytat a kerület sportjáért, kultúrájáért! Németh Szilárd! Mint Osztap Bender, a nagy kombinátor!
  • Tessék mondani – kérdezték tőlem –, mit akar a Fidesz? Néhányan partnereim közül módosították a kérdést. Azt tudják, hogy mit akar a Fidesz - országosan. De Németh Szilárd mit akar Csepelen? Azt válaszoltam: nem tudom, kérdezzék meg Tőle. Azt viszont tudom, hogy az önkormányzati törvény szerint az új polgármesternek megválasztása után fél éven belül be kell terjeszteni a testület elé a választási ciklus végéig szóló gazdasági programot, amiben az ő kérdéseikre is választ kell adni. Németh Szilárd eddig még nem tette le programját. Ezek szerint nincs is. Akkor miért gondolják, hogy van kulturális, sport elképzelés a két alapítvány átvétele mögött? Akarat viszont van. Politikai akarat! Amihez meg van a kétharmad. Csepelen is.
Nehezen szántam rá magam a beszélgetéseken elhangzottak összegzésére. Végül mégis megírtam. Mert szerintem minderről nem sokat tudnak a csepeliek. Hol is olvashatnák? Nincs olyan sajtó Csepelen amely ezeket a kérdéseket megírná. Persze lehet, hogy a csepeliek nagy részét nem is érdeklik ezek a dolgok. A mindennapi megélhetés nagyobb gond annál, hogy kié a Csepel SC vagy a Csepeli Munkásotthon, a régi „melós”. Munka legyen – a többi nem érdekes! De sok embert – a sport és a kultúra iránt érdeklődőket, a kulturális értékeket, hagyományokat ápoló, féltő sokaságot vagy éppen a demokratikusan működő intézményrendszerek felszámolása, centralizációja ellen küzdő, egyre növekvő tömeget –, biztosan érdekel. Ezzel együtt nekem is van végül három kérdésem, mindenkihez:
  • Mit szólnak mindehhez a csepeli baloldali emberek vagy még konkrétabban: a csepeli MSZP?
  • Miért nem „szólalnak meg” a két alapítvány vezetői, dolgozói? Nincs „fórumuk”? Vagy nem akarnak politikai vitába keveredni a helyi nagy kombinátorral? Vagy csak már feladták? Azt hiszik, hogy térden állva jobb élni?
  • Ha végül a polgármester nyeri meg a „harcot”, akkor a két magánalapítványba közpénzt kell befektetni. Legalább évi 300 milliót. Fejlesztésükre még többet. Ki fogja ezt megfizetni? A csepeliek?
vox

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr233024723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása