CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem csak a csepeli erdőbe, a kukoricásba is bevitte a nézőket a TV2

2011. augusztus 22. 17:58 - Szerkesztő73

 Bár ma már sokan állítják, „kezdettől sejtették, hogy kamu az egész”, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Tv2 Naplójának stábja előtt tetten ért kukoricatolvajok sztorijáról csak több mint egy hónap elteltével bizonyosodott be, hogy megrendezett mese. Nem megélhetési tolvajokat leplezet le a Napló riporternője, hanem a helyi vízmű munkásait. Ők dézsmálták a kukoricást Terjék Zoltán mezőőr, illetve Barczai Gabi riporter és stábja előtt, mára az is kiderült, hogy fejenként ezer forintért, amit a stáb fizetett nekik az alakításért.

A Tv2 azóta kirúgta Barczait (a stáb többi tagja maradhatott, noha nyilvánvalóan ők is pontosan ismerték a riport elkészítésének kulisszatitkait) és bocsánatot kért a mezőőrtől, akit korábban azzal vádoltak, hogy megvezette a stábot. A Napló szerkesztősége meglehetősen indulatos közleményben ismerte el (az immár csak volt) riporterük felelősségét, elhatárolódott tőle és bocsánatot kért mindenkitől, akit korábban a mundér és munkatársuk védelmében megbántottak.

A szerkesztőségünknek (és vélhetően más szerkesztőségeknek is) küldött helyreigazítási kérelmet, amelyet még akkor küldtek, amikor a Tv2 belső vizsgálata alapján a riportot teljességgel rendben lévőnek találták, még nem vonták vissza.

Nem lett volna ügy a kukoricatolvajokat leleplező riportból, ha Sajónémeti körzeti megbízottja használja azt a rendőrségen (és az ügyészségen is) gyakran hivatkozott és kényelmi szempontból is előszeretettel alkalmazott szabályt, miszerint „sajtóhíradások alapján nem nyomozunk”. Ő látta a Napló riportját, és másnap felhívta mezőőr barátját, hogy mikor küldi már annak a három kukorica tolvajnak az adatait, mert ő bizony azonnal megindítja ellenük az eljárását.

Előbb nagy hallgatás, majd zavaros és egyre zavarosabb magyarázkodás hallatszott a vonal túlsó végéről. Végül a mezőőr beismerte, hogy a tolvajok, akiknek az arcát nem mutatták a riportban, a helyi vízmű munkatársai voltak, akik a riport kedvéért, meg némi pénzért játszották el a lopást.

Csak idő kérdése volt, mikor lepleződik le a csatorna. A vízművesek ráadásul rendőrségi meghallgatásukkor elmondták, hogy a stábtól kapták a pénzt szereplésükért. Mint ahogy az is, hogy a stáb azt ígérte, a riportban jelezni fogják, hogy a három kukorica tolvaj elfogása csak illusztráció. Nem jelezték.

A Tv2 egy héttel a riport után még azzal védekezett, hogy a mezőőr megvezette őket. Ezt állította a riporternő, és erre a következtetésre jutott a riport hitelességét kétségbe vonó sajtóhíradások miatt elrendelt belső vizsgálat is. Aztán a múlt vasárnap Vujity Tvrtko műsorvezető a következő közleménnyel zárta a Napló műsorát.

„A TV2 Naplója 2011. július 31-i adásának egyik riportja terménylopásokkal foglalkozott. A riport egyik jelente azt a látszatot keltette, hogy stábunk tetten ért 3 kukoricatolvajt. Később kiderült, hogy a 3 férfi csak eljátszotta a lopást. Bár az első vizsgálat után minden jel arra mutatott, hogy az összeállítást készítő szerkesztő-riporter vétlen az ügyben, mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy egykori munkatársunk megtévesztett mindannyiunkat, és részt vett az akció megszervezésében.

Mivel mindez teljességgel elfogadhatatlan számunkra, méltatlan a Napló szellemiségéhez, és a műsor 13 éves múltjához, valamint jelenéhez, ezért a TV2 azonnali hatállyal megszüntette a szerkesztő-riporter munkaviszonyát és haladéktalanul elbocsátotta. Ezúton is bocsánatot kérünk az esetért. Különösen bocsánatot kérünk Terjék Zoltán mezőőrtől. A TV2 és a TV2 Naplója ezúton is hitet tesz a hiteles tájékoztatás mellett és ennyi volt mára a Napló.”

A szerkesztőséget megdöbbentette, felháborította és elkeserítette az eset. Még Barczai nevét és fotóját is kitörölték a Napló főcíméből. „Most majd minden riportunk hitelességét megkérdőjelezik egy kolléga megmagyarázhatatlan felelőtlensége miatt”, panaszolta több naplós meglehetősen indulatosan.

Kerestük Barczai Gabit is, ő azonban „egyelőre nem kívánt semmit mondani” az ügyben.

Valószínűleg azonban ezzel még nincs vége a történetnek. A rendőrség ugyanis az ügyben folytatott vizsgálat anyagát megküldte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak. A médiahatóság hétfőn a Népszabadság megkeresésére azt közölte, hiánypótlásra szólították fel az ORFK-t, a kért kiegészítések ismeretében döntenek majd arról, indul-e eljárás az ügyben, s ha igen, milyen.

Forrás: Népszabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr793171589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása